Jsou herní pokračování dobrá? BioWare je mají rádi
zdroj: tisková zpráva

Jsou herní pokračování dobrá? BioWare je mají rádi

20. 6. 2011 21:21 | Téma | autor: levis |

Že dnes jsou videohry z velké části o pokračováních, trilogiích a celých ságách musí být jasné komukoliv, kdo si v posledních letech otevřel jediný herní web. Ne vždy se tahle taktika setkává se vstřícnou reakcí ze strany fanoušků, ale minimálně jeden vývojářský tým si jí cení: jsou to BioWare, z poslední doby autoři Dragon Age 2 a tvůrci právě vznikajícího Mass Effectu 3. "Je několik důvodů, proč jsou pokračování v herním byznysu dobré. Vezměte si, že udělat jednu dobrou hru je opravdová námaha. Když ale máte šanci si zlepšit nástroje, vypilovat technologii a udělat pokračování, je to mnohem snažší," řekl v rozhovoru s Eurogamerem šéf studia Greg Zeschuk.

"Jsme přesvědčení o tom, že na E3 jsme s Mass Effectem 3 dovezli asi naše nejlepší demo, a stejně tak samotná hra bude s největší pravděpodobností naší nejlepší počítačovou hrou všech dob. Kdybychom ji dělali bez předchozích dvou dílů, nemohlo by se to stát. Takže i z perspektivy hráče jsou pokračování vlastně dobrá věc," říká Zeschuk. Základem k dobrému pokračování je podle něj inovace: vývojáři musí podstoupit nějaký tvůrčí risk, snažit se pochopit své hráče a naslouchat zpětné vazbě. Ne vždy to nutně vede k lepší hře, ale na to musí být člověk připravený a ochotný tenhle risk podstoupit.

"V pokračováních člověku mnohdy stačí jen správně prohodit proměnné a nastavit parametry. Ale s negativním přístupem, kdy jsou vývojáři líní, nemají ambice a jen se snaží zpoplatnit nějaký předvídatelný záměř, to nemůže fungovat," dodává Zeschuk.

Nějak podobně to na veletrhu E3 viděli také zástupci id Software, kteří v rozhovorech otevřeně mluvili o již vznikajícím DOOMovi 4 a zatím stále jen teoretickém Rage 2. "Herní pokračování bývají podrobena neférové kritice," myslí si šéf id Software Todd Hollenshead. "Prý že nejsou originální. Ale i v pokračování můžete udělat spoustu originálních věcí, pokud dodržujete pravidla herního světa, který jste si vymysleli v jedničce."

Nejnovější články