Japonské prodeje PS Vita Sony neznepokojují
zdroj: tisková zpráva

Japonské prodeje PS Vita Sony neznepokojují

13. 1. 2012 17:23 | Téma | autor: Aleš Smutný |

U nás teprve očekávaný handeheld PlayStation Vita měl v Japonsku raketový start do prvního týdne, kdy se prodalo 320 tisíc kusů...

a následně došlo k velkému propadu v prodejích. V druhém týdnu se prodalo 72 tisíc jednotek a v dalším 43 tisíc. Pro analytiky je to poměrně jasný signál, že by handheld mohl mít pořádné problémy, ale ze Sony zní nevzrušené hlasy, tedy alespoň navenek.


Jeden z nich patří i Johnu Kollerovi, šéfovi hardwarového marketingu Sony pro Severní Ameriku. Podle něj nejsou tato čísla nijak zrádná pro budoucnost handheldu a jsou v rámci očekávání Sony. „Pokud se podíváte na faktor ústního doporučení, je to silná pozice. Lidé si totiž přinesou přístroj domů a dobře se s ním baví. Míra spokojenosti s PS Vita je opravdu vysoká“, vysvětluje Koller.

Podle něj je navíc příliš brzy na nějaké soudy o úspěchu. „Pořád jsme v rámci prvních týdnů a na trh se snažíme dostat tolik jednotek, kolik je možné. Chceme tomu dát čas. Nemáme tedy žádné obavy“. Ostatně, Sony samo tvrdí, že nyní prodalo už přes půl milionu kusů handheldu a tím vyčerpali objem první vlny. Je tedy otázka, kde je ona pravda ohledně čísel, zda na straně Sony a nebo Media Create, která dává nižší sumy. Nicméně dle Kollera je důležitá i distribuce her. Sony už nehodlá vystřílet všechny hry „těžkého kalibru“ při launchi a následně dávat hráčům spíše menší tituly, z toho se prý poučili v případě PSP. Nyní tedy budou velké tituly přicházet postupně, v rámci nadcházejících měsíců. Hlavní ovšem je, aby tato tendence vydržela v rámci nadcházejících let, protože všichni dobře pamatujeme, jak na cca rok a půl de facto PSP s velkými hrami zamrzlo, což byla velká chyba, jíž se podařilo napravit až v posledním roce a to ještě hlavně v Japonsku, kde PSP chytlo druhou mízu.

Nejnovější články