Hry zdarma: vražedný hokej, simulátor opisování a nejděsivější textovka historie!
zdroj: Vlastní foto autora

Hry zdarma: vražedný hokej, simulátor opisování a nejděsivější textovka historie!

1. 10. 2016 11:19 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

V létě jsme vám ve výčtu zajímavých freeware her doporučovali spíše tradičnější kusy, s nástupem podzimu nastal čas na bujaré experimentování – snad krom drsnějšího hokejového zápolení a svižného logického rychlíku zaměřeného na opisování se v následujícím článku sešla řada originálních - netradičních her. Nemusí to však být na škodu, protože se mezi nimi nachází i bezpochyby nejděsivější hororová textovka historie! 

No Mario's Sky (download) / DMCA’s Sky (download)

Čtyřčlenná skupina ASMB Games rozhodně není první, koho napadlo vytvořit parodický klon No Man’s Sky - podobné projekty jsme tu měli i v minulých měsících. Jejich variace pobíhání po planetách a přeletování procedurálně generovaným vesmírem je však doposud nejlepší. A oproti skutečnému No Man’s Sky k jejímu hraní nepotřebujete nabušené dělo. Principy jsou identické, jenom přesunuté do dvou rozměrů - však také hra, kterou si dnes můžete stáhnout jako DMCA’s Sky původně počátkem září vyšla jako No Mario's Sky. Nejspíše vám došlo, že Nintendo si vzalo do hlavy porušení své značky, vyrazilo do bitvy se šiky právníků a donutilo Asmbáky titul upravit a kreativně přejmenovat (původní verzi však zřejmě ještě někde na internetu najdete, ale já vám to neřekl..).

V DMCA’s Sky je stále možné se potulovat se po planetách a přelétávat mezi světy, vzdor úpravě vzhledu vašeho avatara je rovněž přítomný motiv hledání princezny a likvidace nepřátel skákáním na jejich hlavy. Je to pozoruhodné, zvláště jako výsledek game jamu s časovým limitem 72 hodin. Pokud však nejste úplný maniak do Maria, DMCA's Sky především ukazuje, že kdyby si tvůrci No Man's Sky dali práci s vytvořením podobného prototypu před třemi lety, mohli dojít k tomu, že většina hráčů u něčeho takového nebude chtít trávit hodiny svého času...

zdroj: Archiv

Supercontinent Ltd (download)

Kyberpunk ve stylu 80. let dnes táhne tak, jako snad nikdy dříve. Své k žánru má co říct i studio Deconstructeam, který si můžete pamatovat pro titul Zen and the Art of Transhumanism, v němž jste pomocí hrnčířského kruhu vytvářeli protetické končetiny... Co tehdy pro svou přílišnou originalitu zrovna nesplnilo očekávání většiny hráčů, však tentokrát Deconstructeam nahrazuje podobně netradičním, avšak přístupnějším titulem Supercontinent Ltd. Tato krátká, jednoobrazová adventura je totiž v zásadě simulátor telefonování.

Jako agent na volné noze dostanete od rebelské AI za úkol odhalit totožnost šéfa mocné megakorporace. Problém je, že váš hlavní způsob obživy – hackování - jeho podřízení obešli skrze používání prastarých analogových telefonátů. Cílem hry je tak postupně obvolávat hrst několik a obelhat jejich autory tak, abyste zjistil indicie plánu superkorporace i jména hlavních představených. Naštěstí můžete pomocí modulátoru hlasu emulovat hlasivky těch, s nimiž jste už mluvili, což počet možných variací rozhovorů příjemně rozšiřuje. Supercontinent Ltd se díky této textové hře na kočku a na myš daří vyprávět delikátní příběh jenom pomocí textů, na jehož konci není nic, jak se zdálo být na počátku! Není to však jediná "de facto textovka" v tomto měsíci - k té nejlepší se ale teprve dostaneme.

zdroj: Archiv

Nightmare Fishing Tournament (download)

Nemine měsíc, aby své digitální dílo Satanovo nezplodil další pravidelný vývojář ze Suits n' Nukes. Připomeňme, že například jeho minulá hra Astrocreep obsahovala scénu, v níž jako mimozemská slizka zabijete člověka na záchodě útokem ze spodku mísy, jeho jarní titul Among the Sheep pak zase navodil famózní atmosféru blízkou Carpenterově Věci. Vlastně si od dob cactuse (tvůrce Hotlině Miami, jež před tímto hitem vytvořil asi miliardu konin), a s částečnou výjimkou Roberta Yanga, příliš nevzpomínám na podobně avantgardního, ale plodného tvůrce freewarovek. Ale hurá raději k nejnovějšímu výtvoru chorobné mysli stojící za Suits n' Nukes. Tentokrát jde totiž o simulátor rybaření... v posmrtném světě!

Možná vám to nezní příliš zvráceně, stačí ovšem pět minut hraní a dojem ze hry udělá čelem vzat. Krom identity umrleckého hlavního hrdiny a sarkastické smrtky, jež vám prodává háčky a žížaly, například na pozadí nekonečného oceánu konstantně prší mrtvoly (!) a namísto kapříků tu lovíte monstra, která si v ničem nezadají s Ichthyosaurem z Half-Life. Hratelnost tu ale rozhodně je přítomná, a jakkoliv je neobroušená, dát Nightmare Fishing Tournament půlhodiny času (či více) si rozhodně zaslouží. Co si ovšem budeme povídat, tím hlavním tahákem je mimózní zasazení, které prostě musíte vidět!

zdroj: Archiv

Highschool 101 (download)

Netradiční zasazení najdeme i v titulu s názvem Highschool 101, což je de facto simulace opisování. Highschool 101 je zajímavým náhledem na pravidla prostorového rébusu - v každém levelu dostanete k dispozici kratičký časový limit (obvykle něco přes minutu) a třídu plnou žáků, kteří si mezi sebou musejí předat kýžené informace. Finta spočívá v tom, že jeden žák může tahák předat jen jednou, a k tomu jsou navíc skoro neustále pod dohledem přísné učitelky.

Highschool 101 je vlastně logický rychlík, ve kterém jde o to najít to správné z omezeného počtu řešení. Po technické stránce není hra příliš odladěná, především pohyb učitelů je rozhrkaný a celkově by hra potřebovala zpříjemnit ovládání a doladit pravidla. Jde však o poměrně slibný prototyp, který by se dal velmi snadno rozpracovat do komerční verze, třeba pro tablety.

zdroj: Archiv

The House Abandon (download)

To nejlepší přichází až nakonec. Nejvydařenější titul poslední doby je věru netradičního pojetí. Na první pohled je The House Abandon klasická textová adventura - tedy nejen psanou a čtenou, ale rovněž ovládanou pomocí textových pokynů jako ENTER nebo LOOK AT. Už jen to samo o sobě může hráče odlákat, negativní přístup by však byl velkou chybou! Navzdory textovému rozhraní je totiž hra vyvedená v enginu Unity 3D, který vykresluje okolí virtuálního počítače, na kterém textovku hrajete. Díky tomu nabízí zasazení The House Abandon velmi solidní retro atmosféru - a soundtrack podobný Stranger Things ji dokresluje. K tomu skutečně nejlepšímu ze hry se však nemůžeme dostat bez spoilování. Následující odstavec proto případně přeskočte.

Zhruba po pěti minutách příjemného ovládání textovky totiž začne trojrozměrné okolí hry blikáním světel poprvé naznačovat, že The House Abandon je víc než jen jednoduchá textovká s nadstandardním provedením. Velmi brzy totiž zjistíte, že hra, kterou ve hře hrajete (eh…), ve skutečnosti mysteriózně souvisí s prostředím mimo ní. Na konci zhruba půlhodinového sezení v textovce dorazíte do své vlastní trojrozměrné místnosti, lovecraftovsky propojujíc fiktivní svět s tím “méně” fiktivním. Meta úroveň, s níž The House Abandon pracuje, je svého druhu geniální použití minimalistické formy k vytvoření něčeho daleko komplexnějšího - a strach navozujícího! The House Abandon je navíc jednou z mála her, které by už z principu nemohly fungovat v delší a rozpracovanější podobě. Jako taková platí za jednu z nejlepších freewarovek, s jakou jsem se v tomto roce potkal.

zdroj: Archiv

Mohlo by se ještě hodit:

Pipe - příjemná a rychlá plošinovka, ve které hrajete za unikající trubku. Dobře zabaví, ale nepřináší nic nového 

Sunward - krásný, ale svého druhu bohužel nepříliš komplexní simulátor pravěkého lovce. Kdyby ale nějak takhle vypadal moderní remake Prehistorika, byla by to pecka 

Silence! The Elder Speaks - teoreticky příjemný a adventurně pojatý interaktivní příběh prehistorického šamana, který však využívá JRPG enginu bez snahy jej zajímavěji využít (jako udělal třeba Beautiful Escape: Dungeoneer nebo Bird Story)

zdroj: Archiv

Super Blood Hockey - rovněž potenciálně zajímavý titul, slibující krvavý hokej (co si budeme povídat, NHL 99 jsme všichni hráli jenom kvůli bitkám), nebyl jsem však s to jej rozjet bez fatálního padání 

No Stars, Only Constellations - Robert Yang  po delší době vydal svou další freewarovku. Titul zabývající se Fermiho paradoxem (ke game jamu zaměřenému na téma) je asi první Yangovou hrou, která se zabývá něčím jiným než simulací masturbace řadicí páky nebo „chlapského" sprchování. Bohužel to není hra moc zábavná. Třeba nás však překvapí zase příští měsíc

Nejnovější články