Duster (download)
Napíšu to bez mučení - Duster jsem přes sebevětší snahu ani jednou nerozjel, ačkoliv se (překvapivě!) snažím obvykle vybrat hry, které fungují bezproblémově. Vzhledem k tomu, že se však Duster nachází v pre-alpha verzi, nejsou komplikace nikterak překvapivou skutečností. Naopak příslib této hry - která míří za komerčním úspěchem a zdarma se bude nabízet právě jenom v pre-alpha verzi - je příliš slibný. Duster je totiž pixel-artová sandboxová kovbojka, v níž přežíváte na Divokém západě 19. století, to celé s cílem najít bájný kabát obsahující mapu k pokladu.
Jakožto survivalovka hra nabízí jak přestřelky s bandity, tak i hledání vody a další podobné srandy, které patří k žánru. O něco méně slibně, alespoň vzhledem k žánru, zní nutnost jít prozkoumávat jeskyně - co patří ke každému druhému *craftu, mi v kovbojce zní poněkud cizorodě. Vzhledem k tomu, že jsem však Duster přímo vyzkoušet nemohl, je možné, že se mýlím. Situace kolem patchování Dusteru se přitom vyvíjí den ode dne, v době vydání tohoto článku tak hra už může být mnohem přívětivější.
Katabasis (download)
Máte-li rádi kyberpunk, pak pro vás bizarně pojmenovaný Katabasis bude zřejmě příjemný překvapením. Tedy, za podmínky, že vám nevadí laciné závěrečné zvraty. Ale pojďme popořadě. Oficiálně se tento freeware titul prezentuje jako simulátor hackování - takže screenshot s obrazovkou virtuálního počítače by mohl budit zdání, že tu budeme opět ťukat do klávesnice. A pro prvních pár minut to platí.
Pak však příběh o hledání informací na archaickém, leč stále ještě svobodném oldnetu poskočí do neuromancerovské virtuální reality nového internetu, aby se finále posunulo k čemusi jako je letecká pasáž Call of Duty 4: Modern Warfare. Dokonce i původně prezentovaná story - v níž ve 23. století hledáte důvod, proč svět ovládající korporace smazala záznam vědomí vašeho předčasně (a záhadně) zesnulého otce, když u všech jiných lidí jej archivuje - je tu logicky rozšířená. Po čertech fajnově zvládnutá herní povídka tak za mě působí jako nejlepší nápad za poslední řadu dnů, jakkoli to pointa přece jenom trochu kazí.
zdroj: Vlastní
The Tearoom (download)
Hry Roberta Yanga upřímně miluji nejen já, ale i davy jiných. V Tearoom se tak opět dočkáme homosexuální tematiky tak do očí bijící (doslova), že to liberálové budou oslavovat jako projev svobodomyslné společnosti, a konzervativní jako čirou grotesku. V Tearoom totiž chybí subtilnost Rinse and Repeat, tento "simulátor historických toalet" to však vynahrazuje brutální maskulinitou.
Čeká vás malá místnost veřejných záchodů, která toho podle nápisů na zdech a všudypřítomné moči (nejen) už hodně zažila. Stačí krátký oční kontakt s cizincem u vedlejšího pisoáru, a všechno může začít. Na konci celé absurdní interaktivní akce jste však odměněni útočnou puškou AK-12, kulometem M249 či brokovnicí SPAS, pravděpodobně protože cokoliv menšího by zřejmě nebylo dostatečně mužné. Yang totiž nastavuje zrcadlo videohernímu násilí, kritizuje pokrytectví streamovacích platforem typu Twitch a ilustruje ostrakizaci gayů policií. Podstatnější je, že to opět budí emoce, a máme tu zase po delší době hru, která stojí za memefikaci i jinak než kvůli dojemnosti nebo násilí. Takže za mě... palec nahoru.
Spaced (download)
Sotva desetiminutová hříčka Spaced je přesně ten typ hry, který by v delším formátu neměl smysl. Hrajete zde za člena posádky Mezinárodní vesmírné stanice, což je ta vesnice, létající po oběžné dráze Země, kde panuje stav beztíže. Relativně brzy po počátku kratičké hry a naučení se orientace v prostoru s "atypickým" způsobem pohybu dojde samozřejmě na havárii, která vás donutí stanici opustit. Co následuje, je panická snaha se s pomocí tradičního hasičáku v roli raketového motoru dostat na palubu únikové lodě, která zamotá hlavy každému, kdo nikdy nehrál Kerbal Space Program.
Jedná se v zásadě o cvičení v orientaci, protože snad i ta největší nemehla se nakonec zorientují a doberou se vstříc spáse. Titul však přesto využívá naplno svůj námět a formát. Bylo by ale stejně zajímavé vidět, co by s tématem pohybu ve stavu beztíže a realistickým kosmickým survival hororem dovedlo provést profesionální studio.
Scanline (download)
Poslední hra je méně ambiciózní hříčka, se kterou však hráči mohou ztratit nejvíce času. A nervů. Scanline je běžnou procedurálně generovanou hopsačkou, vytvořenou pro CGA Jam, ve které se musíte dostat na konec každého kola před vyčerpáním vašich životů. Zabije vás přitom i sebemenší zakopnutí - a do toho vám na záda dýchá konstantně postupující silové pole. Scanline nepatří ke hrám, které si mé cholerické já nějak moc užívá, ale chápu, že spoustě hráčům bude přesně tento typ hratelnosti vyhovovat.
Může se také hodit:
Yodoyabashi Oya Club - obskurní desetiminutová doomovka, v níž likvidujete spousty anime ženštin.
Stonewall Penitentiary - mysteriózní hororová adventura, v níž máte za úkol vyřešit vraždu a utéct z vězení. Hra je rovněž remakem staršího titulu. A také demo na plnou verzi předělávky.
It Is As If You Were Doing Work - až se roboti naučí nejen stavět budovy a řídit auta, ale psát i průměrné články o freewarovkách, dost možná budeme předstírat práci v podobném simulátoru zaměstnání!
Sixgamesinonesimultaneousmegapack - wtf záležitost, v níž NAJEDNOU hrajete šest různých her. Obdobné koncepty jsou samozřejmě samy o sobě jenom hříčky, přesto umí vyloudit hřejivý pocit na duši.
Wire Wood Daughters - huhlavě namluvená artovina o mlhavé vzpomínce na nejasně zapamatované místo, nebo tak něco.