Hraním Mozak může každý pomoci s vývojem neurovědy
zdroj: tisková zpráva

Hraním Mozak může každý pomoci s vývojem neurovědy

25. 4. 2017 13:37 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Nudíte se? A chcete pomoci v rekonstrukci neuronů a časem možná i celého lidského (a myšího) mozku? Není nic snadnějšího, než se vydat na tyto stránky a začít hrát Mozak. Jde o program, respektive hru, díky níž se mohou lidé z celého světa pouštět na pole neurovědy, a to jen tím, že jezdí myší po 3D obrázku neuronu. Během toho plníte jednoduché úkoly, soupeříte o to, kdo bude první na žebříčcích a mimo jiné pomáháte s funkční rekonstrukcí nervové soustavy. Tedy, pro začátek jen jednotlivých neuronů, protože je jich pár desítek miliard.

Za projektem Mozak stojí Dr. Zoran Popović, který pracuje na Washingtonské univerzitě, kde vede Centrum herní vědy, a s ním spolupracuje Allenův institut pro studium mozku. A než se zeptáte, ano, je to ten Allen, který s Billem Gatesem založil Microsoft. Pro Popoviće jde o návrat do známých vod, před deseti lety vytvořil hru FoldIt, v níž pro změnu hráči z celého světa rekonstruovali proteinovou strukturu.

Tentokrát ovšem můžete kopírovat strukturu neuronu. Ten může mít obrovské množství variací, a ani ty nejostřejší 3D snímky, které má Mozak k dispozici, nejsou dostatečně přesné na to, aby počítač dokázal přesně rekonstruovat jejich tělo. Tady přichází na řadu lidský faktor a Mozak. Pokud lidé zrekonstruují dostatečné množství neuronů ze snímků, organizátoři projektu doufají, že díky tomu dokáží počítače lépe naučit rozeznávat jejich stavbu ze snímků a bude možné použít je k dalším analýzám a rozsáhlejší rekonstrukci.

Momentálně hraje Mozak kolem 200 lidí denně. Na globální projekt se to nezdá být mnoho, ale i tak se výrazně zvýšila efektivita celého projektu. Allenův institut zvládl rekonstruovat 2,33 neuronu za týden a s pomocí Mozaku se nyní číslo zvedlo na 8,3 rekonstrukcí neuronů týdně. Na nápad vyvinout Mozak přivedla Popoviće profesorka Jane Roskamsová. Společně zažádali o grant, který dostali a Popović program pojmenoval Mozak, což je v srbochorvatštině „mozek.“ Opět tak zafungoval systém, v němž nemusíte mít všechny procesy při výzkumu vysoce kvalifikované pracovníky, ale stačí vám nadšená veřejnost, která odvede stejně dobrou práci.

Takže, pokud chcete přispět alespoň pár dráhami, pusťte si Mozak

Nejnovější články