Hackeři, kteří se díky hrám dostali až do sítě americké armády, stojí před soudem
zdroj: tisková zpráva

Hackeři, kteří se díky hrám dostali až do sítě americké armády, stojí před soudem

1. 10. 2014 16:09 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Jsou 'hackeři' a hackeři. První hledají pětiminutovou slávu pomocí DDoS útoků, ti druzí se dostanou díky krádežím dat a prolamování systémů od herních vývojářů až k počítačové síti americké armády. Což je věc, která se povedla uskupení Xbox Underground, jejíž členové, Kanaďan David Pokora a Američan Sanadodeh Nesheiwat, doznali vinu u federálního soudu v Delaware.

Nejde o jediné členy Xbox Undeground. Vyšetřování stále pokračuje a podle FBI do skupiny patřilo asi tak dalších deset lidí včetně alespoň jednoho Australana. Ačkoliv má skupina ryze herní a neškodně působící 'herní' název, šlo podle všeho o šikovné hackery a zločince. Během svého působení ukradli data a intelektuální vlastnictví v hodnotě více než sto milionů dolarů. Primárně se jejich činnost vázala k Xbox 360 a Xbox One a měla podobu krádeží uživatelských informací a pronikání do soukromých sítí Microsoftu a vývojářských společností.

V základu největší a klíčová část práce spočívala v krádeži přístupových údajů zaměstnanců společností nebo partnerů, kteří spolupracovali na vývoji softwaru. Mezi tituly (a tedy i společnosti), kterých se tato kauza týká, patří kupříkladu Call of Duty: Modern Warfare 3 a Gears of War 3. Jakmile se hackeři dostali k datům společnosti, ukradli nevydaný software, zdrojové kódy, obchodní tajemství a další data. Vtipné je, že skupina kupříkladu stála za výrobou padělků Xbox One, které prodávala ještě před vydáním konzole.

Asi největší kousek se jim ale povedl v roce 2012 s americkou armádou. Ve spolupráci s ní vyrábělo studio Zombie Studios simulátor vrtulníku Apache pro výcvik pilotů. Skrze data Zombie Studios se hackeři dostali až do počítačového systému armády, kam měli přístup dva měsíce a těžili další citlivá data.

Vyšetřování série hacků začalo loni, což vyústilo v dopadení několika členů skupiny a prošetřování řady dalších podezřelých. Sympatickým rozuzlením celého příběhu je, že nakonec byli zloději dopadeni. Zároveň ale musí člověk žasnout nad digitálním mostem, který vede od Gears of War až k datům americké armády.

Nejnovější články