Funkce sdílení hraní přes PlayStation 4 bude omezená na 60 minut
zdroj: tisková zpráva

Funkce sdílení hraní přes PlayStation 4 bude omezená na 60 minut

15. 8. 2014 16:40 | Téma | autor: Adam Homola |

Jednou z nejzajímavějích funkcí nových konzolí je bezesporu Share Play. Tedy možnost virtuálně předat DualShock 4 jinému majiteli PlayStationu 4, aby si zahrál vaši hru. Nemusí ji vlastnit, nemusí za to platit, stačí abyste měli oba aktivní předplatné pro PlayStation Plus a můžete vesele hrát. Jde tak v podstatě o jakousi moderní alternativu demoverze, které se dnes už příliš nenosí. Ovšem to by bylo, aby v Share Play nebyl nějaký háček. Je tam. A háček se jmenuje 60 minut.

Právě to je doba, po kterou budete moct hrát takto virtuálně zapůjčenou hru. Sony to potvrdila GameSpotu a tak je jasné, že na nějaké desetihodinové seance, kdy byste skrze kamaráda dohráli jeho hru, můžete zapomenout. Jenže je tam další ale: těmi šedesáti minutami to nekončí. Po dosažení hodiny se pouze přeruší aktuální propojení, ale vy můžete hned na to navázat s druhou šedesátiminutovkou. A pak třetí, čtvrtou, pátou a tak dále.

Nikdo ze Sony ani v rozhovoru nevyvrátil to, zda půjde hrát klidně pět hodin, jen ne najednou. Teoreticky tak můžete dohrát jakoukoliv hru, pokud budete dostatečně trpěliví a vydržíte to odpojování se po hodině hraní. Zatím se neví jestli mezi hodinovými seancemi bude nějaká povinná prodleva, nebo budete moct navázat hned. Těžko si ale představit, že to takhle zůstane a že Sony nezavede ještě nějaké omezení.

Ze strany vydavatelů, tvůrců a ostatně ani Sony není asi úplně žádoucí, aby hráči, kteří hru nevlastní, mohli bez problémů a bez placení titul dohrát, byť s otravnými pauzami po hodině. Další omezení spočívá v podobě "znefunkčnění" konzole hostitele - jakmile někomu dovolíte hrát vaši hru, nemůžete si na vaší PS4 spustit jinou hru, nebo třeba koukat na film. Poběží vám tam video hry, kterou váš kamarád hraje a vy to můžete samozřejmě kdykoliv přerušit, ale během jeho hraní konzoli nijak jinak nevyužijete.

Příjemné naopak je, že když jste ten kdo si nějakou hru přes kamaráda takhle vyzkoušel, uložené pozice se vám zanesou na vaši konzoli, na váš profil. Když si danou hru potom koupíte, nemusíte začínat od začátku a jednoduše pokračujete tam, kde jste přestali. Jak přesně to bude fungovat když si zahrajete třeba jen půlhodinku někde uprostřed hry, zatím nevíme.

Hodinového limitu se asi nezbavíme, ale i kdyby z toho nakonec vylezla jen jedna jediná hodina bez možnosti navázání a dalšího hraní, je to pořád skvělá funkce. Nahrazuje dema a pokud máte PlayStation Plus a ochotného kamaráda, můžete si vyzkoušet spoustu titulů předtím, než se je rozhodnete koupit. A kdo ví, časem se můžou limity pro hraní, či počet vyzkoušení rozšířit. Share Play bude součástí System Software Update 2.0, který by měl vyjít ještě letos na podzim.

Smarty.cz

Nejnovější články