Double Fine zakazuje, aby lidé předčasně recenzovali Broken Age
zdroj: tisková zpráva

Double Fine zakazuje, aby lidé předčasně recenzovali Broken Age

14. 1. 2014 14:53 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Dnes vychází očekávaná adventura Broken Age od Double Fine. Tedy přesněji řečeno vychází pro podporovatele (backery), kteří se tak dostanou k první epizodě ze dvou s předstihem před ostatními. O tom jsme vás včera informovali. Nicméně nyní se ukázalo, že jak Double Fine tak nějak nastartovali zlatý věk herního Kickstarteru, tak najednou jako kdyby zkoušeli prosadit věci, co do crowdfundingového světa nepatří.

V updatu, který rozeslali Double Fine všem podporovatelům totiž, mimo jiné, stojí, že podporovatelé nemohou na hru až do 27. ledna psát recenze. Přesné prohlášení zní: „Budeme rozesílat recenzní kódy médiím, která budou pod embargem až do 27. ledna“. Doposud vše zcela normální, embarga bývají v herní novinařině běžná. Ale pro novináře. Jenže Double Fine pokračuje.

„Toto embargo se také vztahuje na všechny podporovatele, kteří jsou v médiích nebo mají blog. Požadujeme, aby všechny formální recenze byly pozdrženy do 27. ledna. Média i podporovatelé mají stejné podmínky, všichni jsou na stejné lodi! Snažíme se být co nejférovější vzhledem k tomu, že podporovatelé budou mít přístup ke hře před všemi ostatními“.

Takže teoreticky bychom jako herní novináři měli být rádi, že Double Fine nám umožňuje mít první recenze se všemi ostatními. Že nás nepředběhnou tisíce lidí, kteří se dostanou k první epizodě už dnes. Jenže, ono to moc dobře nezní. Jak už bylo řečeno, je celkem normální, že herní novináři jsou pod embargem do nějakého data. Je také normální, že hráči bývají pod NDA, tedy dohodou o dodržení mlčenlivosti ohledně demonstrovaného materiálu u různých betaverzí a testů her. Ale aby vývojář nařizovali podporovateli co může a nemůže psát o hře, kterou mu de facto zaplatil a na kterou má dle dohody na Kickstarteru nárok, to prostě nezní dobře.

Problém je v tom, že systém crowdfundingu a tradiční distribuce se dost liší. Podporovatel je v tomto případě člověk, který dal na hru nějaké peníze a byla mu za to přislíbena plná hra. Vynucovat si dohodu o mlčení, embargo, do určitého data je prostě bizarní. Ještě by se to dalo pochopit u těch, kdo hru podpořili a jsou v médiích, aby neměli výhodu před ostatními (byť si třeba hru pořídili jako soukromé osoby a Double Fine jim neposkytuje nic, co by opravňovalo tento nárok). Zakázané publikování soukromé recenze na soukromém blogu mi už přijde jako drasticky přitažené za vlasy tak, aby šel položit nůž na krk.

Samozřejmě, Double Fine nedělá „bu bu bu“ co se stane, když takový soukromý podporovatel embargo poruší. Nestane se nic, protože by to bylo i právně dosti obtížné (to by museli Double Fine tuto podmínku vystavit předem u projektu). Nicméně, už ten fakt, že se snaží prosazovat takováto omezení naznačuje, že některé společnosti budou mít problém s aspekty crowdfundingu, které s sebou nenesou jen spoustu peněz bez vážných podmínek ze strany donátorů. Dlouho jsem studoval daný text, abych jen nekřivdil Double Fine za jejich případně nešťastné vyjádření. Jenže ono tu není moc o čem pochybovat. Požadavek jasně říká, že podporovatelé nesmí dávat na svůj blog recenzi hry. A to není v pořádku.

Nejnovější články