Co říká tvůrce původní hry J. Gollop o novém XComu?
zdroj: tisková zpráva

Co říká tvůrce původní hry J. Gollop o novém XComu?

20. 1. 2012 18:00 | Téma | autor: Petr Poláček |

Názory na nedávno oznámený remake/remaster/reimaginaci legendární strategie X-Com (UFO), který mají v rukou hoši a dívky z Firaxis, se různí. Někdo je rád, že krom (zase odložené) taktické akce vzniká strategie, která se zdá být předloze docela věrná. Jinému vadí barevné grafické zpracování. Další tiše vyčkává. K tiché většině patřil i spolutvůrce původního X-Comu Julian Gollop, ovšem jen do chvíle, kdy ho kvůli jeho názorům na chystaný XCom neproklepli redaktoři Edge.

Pokud patříte k fanouškům série, nesmíte si interview s Gollopem nechat ujít, protože v něm střídá a kombinuje nejméně tři různé pohledy (fanoušek, stvořitel, vývojář) na prozatím prezentovaná fakta a navíc nadhazuje připomínky o tom, jaká by hra měla být s ohledem na moderní hardware, který v době vývoje původní hry nebyl k dispozici.

Gollopovou poslední opravdu autorskou hrou byla velmi slušná strategie Ghost Recon: Shadow Wars pro Nintendo 3DS, nyní pracuje na neoznámené titulu pro bulharskou pobočku Ubisoftu. V novém XComu by rád viděl pořádně udělaný tutoriál. V dobách původní hry něco jako tutoriály neexistovalo, všechno bylo popsáno v manuálu. Dnes vysvětlení herních principů ve hře hráči vyžadují, což ale neznamená, že by tvůrci kvůli tomu museli herní systém osekávat, aby byl přístupnější.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Za důležité také Gollop považuje, aby mapy nebyly zbytečně rozlehlé v tom smyslu, kdy vývojáři místo, aby jednotlivé mise osadili zajímavými herními situacemi, ve kterých se hráč musí rozhodovat, tak je udělají velké a náročné. To byl příklad druhé X-Com hry Terror from the Deep, kterou ale Gollop a jeho kolegové nedělali. Na triku ji mají borci z Microprose, kteří natropili několik "klasických" chyb – úrovně byly náročné, dlouhé a otravné.

Přesně cílené otázky v rozhovoru zavádí téma i na možnost otáčení a volné manipulace s kamerou v 3D prostoru, což Gollop považuje za designérsky velmi obtížně zvládnutelný prvek, který může hráče rozhodit a dezorientovat jej, pokud není zpracován správně (jako pozitivní příklad uvádí skvělou PS3 strategii Valkyria Chronicles). Ani minimapa, která je na obrázcích z nového XComu vidět, to prý nedokáže napravit.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

V průběhu rozhovoru Gollop naráží i na prvky, které sami chtěli kdysi realizovat, ale neměli k tomu potřebné prostředky. Jedním z nich je kvalitně zpracovaný generátor úrovní, který v původní hře pojil dohromady příliš velké bloky. Za zajímavý by považoval systém, který by dokázal generovat zajímavé taktické mise, které budou při každém novém načtení jiné.

Rád by též, aby tvůrci z Firaxis zapracovali více na RPG prvcích a UFO aspektu celé hry, stejně jako třeba na zničitelnosti terénu. Na tomto zajímavém prvku prý stála zrušená PS2/PC hra The Dreamland Chronicles. Při jejím vývoji ale Gollopovi bránil výkon hardwaru PS2, dnes však tvůrci mají možnosti mnohem větší. Platí to třeba pro oblast AI, která se dle Gollopa nevyvíjí ve hrách tak, jak by měla, i když k tomu tvůrci mají potřebný výkon – na rozdíl od grafiky.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Gollop se o novém XComu dozvěděl stejně jako my všichni ostatní – až z oznámení. A z pohledu vývojáře a fanouška zároveň dodává, že kdyby měl tu možnost, tak by jí rád využil. Sám se prý roky bez úspěchu snažil o něco podobného, tedy o oživení značky a hry, na které pracoval a má k ní tedy velice blízký vztah. Možná jej na konto rozhovoru někdo z Firaxis osloví, ale vzhledem k tomu, že má hra vyjít už letos na podzim, tak k tomu asi nedojde.

Gollop sám navíc moc nevěří, že nětekrý z prvků, o nichž hovoří, se ve hře nakonec objeví. Dle screenshotů si dovozuje, že XCom není hra s velkým rozpočtem a zřejmě tak není šance, že nabídne procedurálně generované prostředí, sofistikovaný model zničitelného terénu a pokročilou AI. Uvidíme ale na podzim, minimálně je nějaký důvod, proč můžeme sami sebe držet ve stavu napjatého očekávání.

Nejnovější články