Čeká sérii Call of Duty stejný osud jako Guitar Hero?
zdroj: tisková zpráva

Čeká sérii Call of Duty stejný osud jako Guitar Hero?

15. 2. 2011 21:21 | Téma | autor: levis |

Když se v Activision nedávno rozhodli nepokračovat v sérii hudebních her Guitar Hero, vyvolali na internetu nesčetné diskuse nejen o další budoucnosti žánru, ale přeneseně i o způsobu, jakým firma dojí své klíčové značky. Herní server Industry Gamers proto udělal malý průzkum mezi herními anylytiky s otázkou, zda podobný osud čeká i ostře sledovanou sérii Call of Duty. Většina dotázaných si myslí, že jde o úplně jinou situaci a že pokud se firma bude Call of Duty dostatečně věnovat, může tato značka přežít ještě spoustu dalších let.

Třeba podle analytika Billyho Pidgeona je třeba mít na paměti, že žánr hudebních her měl Activisionu především vynášet peníze během těch několika málo let, kdy šlo ještě o aktuální téma. "Pokračování se vyráběla rychle a levně, díky dostupnosti na všech platformách byla zajištěna vysoká poptávka a marketingové kampaně vyvolaly očekávaný efekt. Activision mohou být spokojení, úmyslně se rozhodli vytěžit z hudebních her co nejvíc, než zájem opadne, a to se jim podařilo," myslí si Pidgeon. Jak vnímá paralely s Call of Duty třeba Michael Pachter?

"Guitar Hero je série, kterou si lidé koupili jednou kvůli hernímu příslušenství, další zákazníci už pak přibývali jen mezi čerstvými majiteli konzolí a celý efekt rychle opadl. Série se proto stala obětí svého vlastního úspěchu," tvrdí Pachter. Naopak u Call of Duty podle něj funguje dominový efekt, kdy si lidé kupují hru především kvůli svým přátelům a multiplayerové zábavě.

Herní analytik David Cole zase upozorňuje na to, že Call of Duty má životnost do dalších let zajištěnou díky dlouhodobé oblibě žánru stříleček. "Je tu ale reálné nebezpečí toho, že častým vydáváním nových dílů série bude klesat kvalita a zákazníci se od Call of Duty odvrátí," varuje Cole. Souhlasí s ním také analytik Colin Sebastian, který pokazuje na trvalý růst prodejnosti her Call of Duty v posledních šesti nebo sedmi letech. "Pokud bude Activision klást důraz na vysokou kvalitu, čerstvé příběhy a online multiplayer, neexistuje důvod, proč by Call of Duty nemělo být úspěšné i v dalších letech."

A jak se na to díváte vy?

Nejnovější články