Bohemka bude nabízet DLC pro Arma 3 „zdarma“ a vydává závody motokár
zdroj: tisková zpráva

Bohemka bude nabízet DLC pro Arma 3 „zdarma“ a vydává závody motokár

29. 5. 2014 19:07 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Bohemia Interactive představila zajímavý koncept distribuce DLC pro Arma 3, který už naťukla v nedávné zprávě o plánech ohledně vývoje nového obsahu. DLC představují pro vývojáře potřebný proud financí, ale zároveň rozdělují hráčskou základu na "ty, co mají" a "ty, co nemají". Bohemia Interactive chce v Arma 3 podobné rozdělení smazat tím, že jakýkoli placený obsah nabídne všem, ale s jistým omezením.

Zní to skoro utopicky, ale může to fungovat – zvláště pro Arma 3. Zatímco některá DLC pro multiplayerové střílečky mohou fungovat díky systému zápasů (bonusovou zbraň má jen ten, kdo si DLC koupil, na extra mapě hrají ti, kdo pořídili mapový balíček), otevřenější hry typu Arma 3 tohle neumožňují. Řekněme, že vyjde DLC s vrtulníky a vy se připojíte do hry. Co se stane ve chvíli, kdy tenhle balíček nemáte a nastoupíte do vrtulníku, který jiný hráč získal koupí zmíněného DLC? Zmizí? Nemůžete nasednout?

Řešení Bohemia Interactive je velmi vstřícné. Obsah DLC bude v multiplayeru přístupný všem, ale kdo si balíček nekoupil, bude během hraní stále intenzivněji upozorňováni, že používá něco, za co jiní platili. Funkčně bude doplněk stoprocentní, ale nejspíše na vás bude blikat nějaké vyčítavé světélko s upozorněním, že jde o placený obsah. Čím více budete placený obsah bezplatně používat, tím intenzivnější bude upozornění. Pokud usoudíte, že obsah z DLC vážně nepotřebujete, necháte upozornění být, a když na něj při hraní narazíte, nebudete nijak omezováni a stejně se k němu dostanete. Pokud si ale řeknete, že nový vrtulník je fajn, můžete si DLC rovnou koupit ze hry či přes Steam.

V kampaních a singleplayer misích bude DLC obsah, který nemáte, uzamčený. Pořád si s ním ale můžete hrát v editoru, což je férové. Bohemce jde o smazání rozdílů při hře více hráčů, nechce se zbavit příjmů z DLC, na nichž někdo reálně pracoval.

zdroj: Archiv

Bojím se, aby se tvůrcům tento přístup nevymstil, protože systém je poměrně složitý a počítá s morálním chováním hráčů. Mohou si vyzkoušet nový obsah bezplatně a rozmyslet se, zda do něj chtějí investovat. Snad to nebudou považovat za zneužitelnou slabost ze strany tvůrců. Na druhou stranu si myslím, že podobně vstřícný postup řadu uživatelů přesvědčí, že si tvůrci za obsah, který využíváte pravidelně, své peníze zaslouží. Testem nového systému distribuce DLC je Arma 3: Karts.

Žijeme v době, kdy se z vtípků stávají skutečné hry nebo v tomto případě alespoň DLC. Nejdřív to byl Goat Simulator a teď se přidala i Bohemia Interactive s Arma 3: Karts.

Původně vzniklo video (viz výše) z Arma 3: Karts jako aprílový vtípek. Pak si ale v Bohemce řekli, že jde o dobrý nápad a výsledkem je doplňkový balíček, v jehož rámci se do Arma 3 dostávají závody motokár.

Část příjmů z prodeje DLC Karts půjde na konto Červeného kříže. Na oficiálních stránkách si můžete přečíst i ceny jednotlivých DLC (Karts stojí 1,5 eura) včetně bundlu za 20 eur, který obsahuje DLC Karts, Marksmen a Helicopters.

Nejnovější články