Blizzard zabanoval streamera, který veřejně vyjádřil podporu protestům v Hongkongu
zdroj: tisková zpráva

Blizzard zabanoval streamera, který veřejně vyjádřil podporu protestům v Hongkongu

8. 10. 2019 12:30 | Komentář | autor: Václav Pecháček |

Blizzard nemá páteř. Místo ní ho ve vzpřímené poloze drží čínské peníze. Velmistr Hearthstonu známý jako „blitzchung“ se o víkendu během pozápasového rozhovoru odvážil vyjádřit podporu prodemokratickým protestům v Hongkongu, které se pranic nelíbí autokratické vládnoucí garnituře komunistické Číny. Reakce Blizzardu? Okamžité vyřazení blitzchunga ze soutěže, roční zákaz startů, nevyplacení peněz za celou sezónu. A pro jistotu ještě vyhození obou komentátorů, kteří s ním rozhovor vedli.

Blitzchung se v pozápasovém rozhovoru objevil na streamu v plynové masce a obřích brýlích, což je úbor typický pro hongkongské protestující bouřící se proti zásahům Číny do vnitřního fungování jejich domoviny, která by podle dohody z roku 1997 měla sice spadat pod Čínu, ale zároveň mít garantovanou výraznou míru autonomie. Streamer následně podle serveru Invenglobal zakřičel: „Osvoboďte Hongkong! Revoluce naší doby!“

Oba komentátoři se se smíchem schovají za svoje monitory, pravděpodobně proto, aby se od takového projevu distancovali (i když podle některých reakcí na internetu blitzchunga předtím sami nabádali, aby řekl „těch osm slov“). Stream je následně ustřižen a nahrazen krátkou reklamní pauzou, načež se už blitzchung na obrazovce neobjeví. To víme jen díky archivovaným verzím videa, protože originál, spolu s celým předcházejícím zápasem, z internetu zmizel.

Blizzard následně zareagoval tak, jak by reagovala každá správná společnost, které jde o těžké peníze – ohnul se až k podlaze, vyhodil všechny zúčastněné a na okamžik se stal orgánem Komunistické strany Číny. Svou reakci vysvětluje porušením následujícího pravidla:

„Engaging in any act that, in Blizzard’s sole discretion, brings you into public disrepute, offends a portion or group of the public, or otherwise damages Blizzard image will result in removal from Grandmasters and reduction of the player’s prize total to $0 USD, in addition to other remedies which may be provided for under the Handbook and Blizzard’s Website Terms.“

Tedy po česku: Blizzard považuje vyjádření sympatií k hongkongským protestujícím za akt, který uráží část či skupinu veřejnosti nebo jinak poškozuje image Blizzardu. Kdyby bylo alespoň plošně zakázáno vyjadřovat politické názory, tak by se jeho reakce snad dala pochopit. Ale takhle?

Docela by mě zajímalo, jestli bych dostal podobný trest, kdybych na streamu vyjádřil touhu zabránit pytláctví slonů v Africe. Vlastně jsem si naprosto jistý, že vyjádření sympatií k téměř jakémukoliv jinému relativně kontroverznímu hnutí, dejme tomu ekologickým aktivistům z Extinction Rebellion, by nemělo za následek tak drastickou reakci ze strany Blizzardu. Čína je země cenzury, ale taky obřího ekonomického potenciálu. Je jasné, co je pro Blizzard důležitější.

Můžete mít na věc jiný názor, ale podle mého jde o zbabělost. Možná byznysově nevyhnutelnou, ale o nic míň hodnou té nejostřejší kritiky. Jak řekl sám blitzchung: „Jak víte, v mé zemi momentálně dochází k vážným protestům. Moje zvolání na streamu bylo jinou formou účasti na těchto protestech, které by si podle mého zasloužily větší pozornost. Věnoval jsem tomuto společenskému hnutí v posledních měsících tolik práce, že jsem se někdy ani nestíhal připravovat na svůj zápas Velmistrů. Vím, co můj čin na streamu znamená. Může mi způsobit hodně problémů, může v reálném životě ohrozit mou osobní bezpečnost. Ale myslím, že je mou povinností promluvit.“

Blitzchung není jedinou nepohodlnou osobností, která se v posledních dnech dostala do hledáčku čínských cenzorů. Poníženě omluvit se musela i americká basketbalová liga NBA, když Daryl Morey, manažer týmu Houston Rockets, vypustil do světa tweet sympatizující s hongkongskými protestujícími. Čínské televizní společnosti, samozřejmě ovládané státní mašinérií, následně s týmem ukončily spolupráci a odmítly jeho zápasy vysílat.

Aby situaci zachránili, kromě samotné ligy se omluvili ještě vlastník týmu Tilman Fertitta a jeho největší hvězda James Harden. Omluvit se nakonec musel i sám Morley. Čínská ústřední televize ovšem oznámila, že kromě zápasů Rockets nebude vysílat ani předsezónní klání mezi Lakers a Nets, která byla původně v programu.

Naštěstí tu pořád ještě máme South Park. Ten si v nedávné epizodě tropil legraci z příšerných podmínek v čínských pracovních táborech, zabýval se nechvalně známou „převýchovou“ problémových občanů a ještě si dovolil zase jednou přirovnat prezidenta Si Ťin-pchinga k Medvídkovi Pú (tenhle rozšířený vtip mimochodem způsobil cenzurování Medvídka Pú napříč čínským internetem a například i jeho vymazání z čínské verze Kingdom Hearts III).

Stalo se nevyhnutelné – z čínského internetu zmizely všechny zmínky o South Parku, jak samotné epizody, tak například recenze. A tvůrci seriálu, Trey Parker a Matt Stone, vydali na Twitteru vtipnou „omluvu“, v níž si dělají legraci nejen z čínských cenzorů: „Stejně jako NBA vítáme čínské cenzory v našich domovech i v našich srdcích. Také milujeme peníze víc než svobodu a demokracii. Si vůbec nevypadá jako Medvídek Pú.“

Co se mě týče, mohli do své omluvy spolu s NBA rovnou zahrnout i Blizzard.

Nejnovější články