Best of 2017: nejlepší akční hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2017: nejlepší akční hra

22. 1. 2018 19:00 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Stejně jako u jiných žánrů, i u akčních her byl loňský rok plodný. Vlastně se dá říci, že akční hry na tom byly loni nejlépe, už jen z toho, kolik skvělých titulů zůstalo před branami finále, kam postoupila naše nejlepší pětice. Nakonec se nám po dlouhém diskutování a dohadování podařilo vyselektovat následujících pět titulů, jimž jeden samozřejmě kraluje jako nejlepší akční hra roku 2017.

Nier: Automata

První, co každý zmíní v kontextu Nier: Automata je skvělý, dechberoucí příběh. Ostatně, u nás se stal nejlepším příběhem za uplynulý rok. Jenže tahle akce ze studia Platinum Games nevyniká jen atmosférou a vyprávěním. Jde o skvělý mix různých přístupů k pojetí akce, kde se střídá herní styl, stejně jako perspektiva, z níž sledujete bojiště. Nier je dynamická, občas až frenetická hra, která vyniká svou originalitou a vynalézavostí. Jak ve zpracování děje, tak v prolínání stylů hraní. Pokud jste ji ještě nehráli, připravujete se o velký zážitek.

Nier II (neoficiální název) zdroj: tisková zpráva

Nioh

„Samurajská Dark Souls.“ Tolik omílané přirovnání, které přitom není až tak pravdivé. Nioh je v mnohém radikálně odlišný  titul a pokud by se měla vytvářet paralela s jinou hrou, byla by to Onimusha. Počin studia Team Ninja v sobě kombinuje drsnou obtížnost, akční styl bojovek jako je Ninja Gaiden a propracovaný svět feudálního Japonska a jeho bohaté mytologie. Výsledek je více než působivý, a to jak z hlediska barvitosti samotné hry, tak i hratelnosti, kdy si můžete styl boje opravdu ušít sobě na míru. V Nioh je velmi snadné ztratit desítky hodin, nervy a zároveň být šťastný z každé překonané překážky a bosse. 

Nioh zdroj: Koei Tecmo

Wolfenstein II: The New Colossus

Vašek ve své recenzi na nového Wolfa napsal: „Dvojka pokračuje ve stopách svého předchůdce a nepřináší žádné zásadní novinky. Co ovšem přináší, je hektická, explozivní akce doplněná výborným, byť místy trochu moc ulítlým příběhem.“ První díl působil jako zjevení, což se dvojce logicky už nemůže povést, všichni jsme věděli, co čekat. Ale to, že se skvělému předchůdci „jen“ vyrovnáte, stačí. Tím spíš, když Wolfenstein II přidává ujetý, ale opravdu dobře odvyprávěný příběh odboje ve Spojených státech dobytých nacisty. Přidejte k tomu pořád zábavné zběsilé kosení desítek nácků a máte jednu z nejlepších akčních her roku.

Wolfenstein II: The New Colossus zdroj: tisková zpráva

Destiny 2

Takhle měla vypadat jednička. To je věta, která se v souvislosti s druhým dílem FPS onlineovky od Bungie opakuje. Tvůrci tentokrát věděli, jakým směrem cílit a výsledkem je návyková hra, která ale exceluje především pokud máte kamarády, se kterými ji můžete hrát. Pak vám vůbec nevadí nevyhnutelný grind a jistá repetitivnost, protože perfektně zvládnutý styl akce doplňuje ona sociální složka a celkově mnohem lépe vyřešené prvky hráčské spolupráce. I ten příběh je odvyprávěný smysluplnějším stylem, byť o něj tu opravdu nejde. Destiny 2 je vynikající střílečka a zároveň běh na dlouhou trať pro týmové vytrvalce. Navíc k sobě dvojka dokázala přilákat a především připoutat i mnohé hráče, kteří první díl ignorovali. I to je znamení úspěchu a kvality.

Destiny 2 zdroj: tisková zpráva

Resident Evil 7: Biohazard

Návrat slavné hororové série se povedl. Akce zůstala, ostatně, ta je v sáze Resident Evil neodmyslitelná, ale zběsilé střelecké hody vystřídal intimní, stísňující pocit boje o přežití. V první řadě je tu přesun perspektivy do pohledu očí hlavního hrdiny. To v ponoření do strašidelného prostředí velmi pomáhá a absence nakukování z pohledu třetí osoby dělá z každého rohu nervydrásající otázník, kdy nevíte, co vás za ním čeká. Munice nacházíte pomálu, často se víc vyplatí se schovávat a akce je intenzivní, protože smrt hrozí při každém střetu. Sedmý díl Resident Evil ukazuje, jak má vypadat akční horor.

Resident Evil 7 biohazard zdroj: tisková zpráva

A nejlepší akční hrou za rok 2017 se podle redakce Games.cz stává:

bestofakce zdroj: tisková zpráva

Nioh umí být frustrující. Když podesáté opakujete jednu pasáž, máte chuť spáchat seppuku. Ale pak vám ovládání sedne do ruky a najednou bojem proplouváte jako samuraj z legend. Úhyb, sek, sek, kotoul, přepnutí stylu, útok, útok, útok, doplnění staminy přesným stiskem tlačítka, úskok, protiútok... Nikdo vás už nemůže zastavit, jste vtělení Benkeie!

Systém bojových stylů, který zásadně ovlivňuje to, jak bojujete, musí vyhovět každému. Ať už chcete být bleskurychlý šermíř s mečem, v těžké zbroji zakutý bijec s kladivem, obezřetný kopiník, či nindža. V momentě, kdy si vaše prsty konečně uvyknou tempu dané zbraně a postoje a vy doslova tančíte po bojišti, odhalíte neopakovatelnou rovinu zábavy. Samozřejmě, za chvíli vás smázne nějaký boss, ale to už k Nioh patří. Stejně jako dobrý příběh a barvité prostředí Japonska, v němž se snoubí historické reálie s fantasknem. Tohle je prostě nesmírně intenzivní jízda, kterou si můžete klidně párkrát zopakovat, a pořád bude svěží.

Nejnovější články