Jelikož se článek věnuje uzavírání příběhů a už ukončeným příběhovým linkám, nachází se v něm spoilery. Pokud jste nehráli Assassin’s Creed III, Assassin’s Creed IV: Black Flag a plánujete číst Assassin's Creed: Forsaken, možná se raději do čtení textu nepouštějte, protože se prostě vykecání určitých faktů moc vyhnout nelze.
Na konci Assassin’s Creed III Desmond umírá, čímž završuje svoji příběhovou linii. Pravdou ale je, že se s ním setkáváme ještě v Black Flag, byť už jen skrze sérii zpráv Absterga o ohledání jeho mrtvoly. „Pokud nahackujete všechny počítače v Abstergu, dostanete ve výsledku pěkné sbohem Desmondovi. Napsal jsem do hry spoustu zpráv o něm a můžete najít i jeho Instagram a podobně. Využili jsme hry jako epilog pro Desmonda a prolog k další dějové lince. Black Flag je přechodovým územím mezi starou a novou sérií“.
Právě Desmondova linie ale musela dospět k nějakým změnám, s nimiž se v prvním dílu nepočítalo. V jedničce se počítalo na rok 2012 s vypuštěním satelitu Absterga, což je zápletka, která nás opustila a nastoupil konec světa, ovšem ve stejné době. Bylo to datum, se kterým už nešlo v rámci herní „mytologie“ hnout a stanovoval pro další díly stopku, do které museli vecpat další Desmondův příběh. Na druhou stranu to nebyl takový problém, protože Assassin’s Creed je primárně hrou o návštěvách historických lokací a žití v kůži Altaira, Ezia, Connora, Edwarda atd.
Samozřejmě ale nešlo, alespoň dle McDevitta, současnou linku vynechat. „Spousta hardcore fanoušků má opravdu současný příběh ráda“. Ani McDevitt ale nepopírá, že cílem je právě ta historická část. „V každé hře je středobodem, který propaguje historické zasazení a postavy. Všimněte si, že jsme nikdy v propagaci nesahali k současné dějové linii“.
To, jak probíhá celková specifikace dané historické doby, hezky vystihuje interní korespondence Abstergo Entertainment v Black Flag, což je vynikající způsob, jak provést takovýto jinotaj. „Hrozně nás to bavilo. Emailový rozhovor, který si ve hře přečtete, jsem napsal za odpoledne. … Co si hodně lidí neuvědomí, že historické reálie, které jsem tam zmínil, opravdu nemusí být těmi, které jsme reálně zvažovali. To jsem jen já parodoval třeba návrhy fanoušků. Takže vlastně jde o jejich seznam, ne náš“.
To jsou vše ale věci, které se zabývají retrospektivními drobnostmi. Jako nejlepší část z rozhovoru lze označit McDevittovo vysvětlování samotné narace ve hře s otevřeným světem, což se nejvíce promítlo právě u Black Flag. „Myslím, že budoucnost vypravěčství v otevřeném světě je mnohem experimentálnější než jí lidé přiznávají. Vždy jsem se díval na tenhle model jako na Joyceova Odyssea, kde se nesoustředíte na zápletku tolik, jako na budování světa a postav. Dostává to přednost před řízenou, zaměřenou narací jedné postavy. Když se zaměříte na to, aby postava sedla k celkovému tématu tak, jak to jen jde, pak se hráč cítí být oním charakterem, ať už dělá cokoliv na vlastní pěst“.
Jednoduše řečeno, dle McDevitta není spásou vytvoření přísně řízené příběhové linie, ale naopak prokreslení světa a zakomponování hlavní postavy tak, aby vznikl celkový dojem, který hráče pohltí. Spíše, než mentorováním o tom co dělá, proč to dělá a jak by to měl dělat, vytváří dojem, že to, co se rozhodl dělat sám je plně v souladu s postavou a světem. Dobrá, to nebylo řečeno jednoduše. Potvrzuje to ale, proč je často z Black Flag cítit, že upřednostňuje celkový rámec před detailním a proč občas působí tak fragmentovaně. „Nezajímá mě tolik hnaní zápletky vpřed, ale vytvoření situace, kdy se hráč cítí jako pirát“, vysvětluje McDevitt.
Dobře si pomáhá dalším přirovnáním. Smysl narace ve hře s otevřeným světem vidí více jako seriály typu Deadwood či The Wire, kde je skupina postav, které společně vytváří komplexní obraz světa, než pečlivě spřádané detailní zápletky jako je Breaking Bad. „Tohle je ve hrách, zvlášť s otevřeným světem, těžké. Hráč totiž určuje jaký bude kurz. Edward samozřejmě má svou zápletku – snaží se být zbohatnout a najít Observatoř – ale je to velmi volné zasazení, na nějž je celý příběh ukotven“.
McDeviit nepřekvapivě neříká a nenaznačuje, kam se bude série příběhově dále ubírat. Teoreticky by bylo nasnadě sledovat další kroky Edwarda, ale z knihy Assassin's Creed: Forsaken víme, že do předčasné smrti už mu zbývá jen cca deset let. Za tu dobu by se samozřejmě dalo něco stihnout, ale celkově se zdá být Edwardova role naplněna. Spíše můžeme očekávat úplně novou postavu.
McDevitt jasně naznačuje, že tvůrci mají k dispozici celou lidskou historii. Hlavně je ale z jeho slov cítit, že s Black Flag chytil tým nový vítr do plachet a chce tenhle úspěch zopakovat. „Doufám, že sérii udržíme svěží, to je náš hlavní cíl. Udržet ji zábavnou a zajímavou v každém okamžiku, i kdyby to mělo znamenat vydat se trochu jiným směrem“. Pro další jeho postřehy vás nasměruji k článku v Edge.