Amazon představil herní mikrokonzoli, má podporu exvývojářů z Valve
zdroj: tisková zpráva

Amazon představil herní mikrokonzoli, má podporu exvývojářů z Valve

3. 4. 2014 14:00 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Jmenuje se Fire TV, stojí 99 dolarů a má fungovat jako multimediální set-top box přívěšek televize, včetně možnosti přehrávat videohry různého ražení. Ačkoliv se rámcově podobá již zaběhnutým zařízením od Chromecast po Ouyu, má Fire TV oproti konkurenci podstatný nástok v silné pozici Amazonu na trhu. Hráče může navíc zajímat podpora dvou veteránů z Valve a Ubisoftu, včetně dámy stojící za vznikem Portalu

Z technických parametrů obsahuje Fire TV čtyřjádrový procesor, dedikovanou grafickou kartu, 2GB RAM a umí Wi-fi připojení. Dle Amazonu je zařízení schopné streamovat obsah v rozlišení až 1080p, podporuje HDMI a Dolby Digital Plus 7.1. Zařízení operuje na bázi HTML a Androidu, má tak nabídnout "obrovský výběr" aplikací.

Ačkoliv se Amazon s Fire TV zjevně snaží o celou multimediální nabídku, hry rozhodně nestojí stranou. Podle zástupců Amazonu (a vlastně i kohokoliv jiného mimo společnost) má Fire TV před svou konkurencí podstatnou výhodu v ceně. Tradiční konzole jsou dnes prý velmi drahé, což jde na ruku možnostem Fire TV. Zařízení má prý rozhodně podporu velkých jmen průmyslu včetně Ubisoftu, Disney, EA ale i Double Fine. Z konkrétních her se na Fire TV objeví Minecraft, The Walking Dead nebo NBA2K14. Amazon rovněž představil gamepad pro Fire TV v hodnotě necelých 40 dolarů.

firetv zdroj: tisková zpráva

Průměrná cena her prý činí necelé 2 dolary, z čehož je jasné, že veskrze vlajkové AAA tituly jako na PS4 nebo Xbox One, na Fire TV zřejmě mířit nebudou. Celkem bylo potvrzeno 96 her, které budou na Fire TV k dispozici již od počátku.

Krom již zníněných se na Fire TV objeví Dead Trigger 2, Sonic the Hedgehog 1+2 či Modern Combat 4 (celý seznam zde). Zároveň by však bylo mýlkou celý koncept zavrhnout jako "tak trochu komplexnější Ouya". Nehledě na celou řadu implikací - například skutečnost, že Amazon má oproti indie konzolovým vývojářům skutečně velmi silnou pozici na trhu (byť ne tak silnou, aby si podmanil například Brno!) a může si dovolit masivní dosah – se totiž do řad herní divize Amazonu začala přidávat skutečně zajímavá jména.

Včera vyšlo najevo, že do řad Amazon Game Studios přibyla Kim Swift a Clint Hocking, oba veteráni game designu z Valve. Hocking sám se v minulosti rovněž vyskytl v LucasArts a Ubisoftu, na triku má hry jako Far Cry 2 a Splinter Cell: Chaos Theory, cíl jeho práce ve Valve naopak známý není (strávil zde však 18 měsíců, spekuluje se o Left 4 Dead 3).

Kim Swift si naopak ve Valve odmakala řádově více. Jako studentka "vývojářské univerzity" DigiPen se sem dostala díky studentské hře Narbacular Drop zaměřené na hrátky s portály, která později, po osobní intervenci Gaba Newella, vedla k vývoji prvního Portalu - s Kim Swift jako hlavním designérem. Mimoto se Kim rovněž podílela i na obou Left 4 Dead hrách, od roku 2009 pak již mimo Valve pracovala na variaci Portalu jménem Quantum Conundrum.

firetv zdroj: tisková zpráva

Server Gamasutra se po ani ne den starém odhalení vydal dvojici vyzpovídat (skrze Twitter), ale krom potvrzení působení v Amazonu jsme se dalších detailů o jejich práci nedočkali.

Amazon na prezentaci Fire TV předvedl 3rd person střílečku Sev Zero, první titul amazoního studia. Vzhledem k nedávnému nástup Swiftové a Hockinga do řad Amazonu ale není pravděpodobné, že se jedná o titul jednoho či druhého vývojářského esa. Řada dalších her pro Fire TV je však prý již ve vývoji.

zdroj: Archiv

Momentálně se neplánuje prodej Fire TV mimo hranice USA. Dokonce i britský trh je nyní přístroji zapovězen. Úspěch Fire TV, byť jen na americkém území, by však radikálně proměnil velikost byznysu pro mikrokonzole a "jednodušší" hry postavené na bázi Androidu. Po příchodu předešlých mikrokonzolí Ouya a MadCatz M.O.J.O. je rozhodně jasné, že sféra domácí herní zábavy nezůstane navždy vyhrazena PC a velkým konzolím.

Nejnovější články