Tiger Woods PGA Tour 2005 - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Tiger Woods PGA Tour 2005 - recenze

13. 1. 2005 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

I když Tiger Woods momentálně není nejlepším golfistou světa, stále patří mezi elitu a jeho jméno opět nese sportovní simulace od EA, na jejíž poslední ročník 2005 jsme se podívali očima golfisty-začátečníka.

Autor: Bergy
Publikováno: 13.ledna 2005
Verze hry: finální/anglická
Doba recenzování: 2 týdny


Obrázek zdroj: tisková zpráva O golfu se nedá zrovna říci, že by patřil mezi masové sporty. Už jen proto, že ho nelze hrát kdekoli a potřebné vybavení nebývá zrovna nejlevnější. Všeobecný názor na tento sport je asi takový, že se vlastně týká jen těch lidí, kteří se o peníze nemusejí příliš starat a nevědí co s volným časem. Musím však podotknout, že ve světě toto tvrzení už dávno neplatí a u nás se situace také začíná vylepšovat. Ale nic to nemění na skutečnosti, že většina lidí v Čechách si v reálu vyzkoušela maximálně tak mini-golf někde na dovolené. Netroufám si odhadovat, jak dlouho si ještě počkáme, než pro nás bude sada golfových holí naprosto samozřejmou domácí výbavou, jako například tenisová raketa či kopací míč. Než tato doba ale nastane, máme tu pro případné zájemce jedno možné řešení. Je jím nový ročník Tiger Woods PGA Tour 2005, který nám jako každý rok přináší společnost Electronic Arts.

 Profík nebo amatér?
Jestli teď doufáte, že se vytasím s přehledem změn a vylepšení, které odlišují nový díl od starších předchůdců, tak vás nejspíš zklamu. Na rovinu totiž říkám, že simulacím golfu jsem se nikdy nevěnoval a teprve vloni jsem se odhodlal něco podobného vyzkoušet. Následující řádky jsou proto určeny především těm, kteří s počítačovým golfem nemají zatím moc zkušeností a chtěli by se o něm dozvědět něco bližšího.

Vstup do Tiger Woods PGA Tour 2005 je, oproti dalším sportovním hrám ze stejné dílny, trochu odlišný. Logicky si tedy nevybíráte svůj oblíbený tým či mužstvo, ale jednoho konkrétního golfistu, kterého budete ovládat. Na výběr máte z mnoha golfových hvězd, kterým pochopitelně vévodí sám Tiger Woods. Ovládání hvězdného hráče ale doporučuji spíše těm zkušenějším, kteří se chtějí hned pustit do profesionálních turnajů. Navíc si s těmito golfisty užijete paradoxně poněkud méně zábavy, protože už je nelze nijak vylepšovat a mají přístupné pouze některé herní módy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Důvod je prostý. Jste totiž vedeni k tomu, abyste si vytvořili svého vlastního amatérského hráče, který ve hře bude představovat vaší osobu. Poté dostanete pár rad do začátku a můžete začít budovat svou kariéru. Je asi samozřejmé, že váš golfový hráč hned nemá ty správné dovednosti a peněz na rozhazovaní jakbysmet. I když máte nyní zpřístupněny veškeré herní módy, v úvodních fázích je rozumné pouštět se jen do těch, kde je šance rozvinout své schopnosti a vydělat nějaké peníze.

 Zdokonalování dovedností
První, co byste měli vyzkoušet, je nezávazný trénink. Ten vám sice žádné finance nepřinese, ale získáte si v něm základní přehled o hřištích a jednotlivých jamkách. Poté se můžete vrhnout na připravené scénáře nebo vyzvat někoho na stejné úrovni k zápasu. Ve scénářích plníte zadané úkoly (například zakončit několik jamek na určitý maximální počet úderů apod.) a odměnou jsou finanční částky od pár set do několika tisíc dolarů. Vyzvat někoho k zápasu je pak další dobrou volbou, jak se trénovat na pozdější turnaje. V případě, že si už začínáte být jistí vaším umem, můžete se soupeřem uzavírat sázky o různé finanční částky. Ovšem jen když chcete - nic vám totiž nebrání hrát jen tak pro radost.

Vydělané peníze je nejvhodnější investovat do placených (nijak levných) lekcí golfového umění a také do zvýšení atributů svého hráče. Lepší dovednosti si tak defacto kupujete jak housky v krámě, ale je to vlastně jediný rozumný způsob, jenž vede k zdokonalování přesně těch oblastí, o které stojíte. V mém případě bylo asi nejdůležitější co nejdříve dosáhnout delších odpalů. Coby nováčci jste totiž rádi, když se vám povede zahrát míček na vzdálenost nějakých 200 yardů. Hráč na úrovni profesionála přitom zvládne v pohodě odpal na 300 yardů. S takovým handicapem pak ani náhodou nemůžete pomýšlet na porovnávání vzájemných sil s profi hráči.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Souboje s legendami
Své nově získané dovednosti se snažte zužitkovat na amatérských turnajích, kterých se účastní celá řada dalších hráčů. Vítězem se stává ten, kdo zahraje všechny jamky na co možná nejnižší počet úderů. Až se vyhoupnete mezi elitu, a to nějaký čas přeci jen potrvá, můžete se pustit do zlatého hřebu Tiger Woods 2005. Tím je zajímavá herní volba s názvem Legend Tour, kde se utkáváte s golfovými legendami a máte tak možnost přijít si kromě slávy i na další velmi slušné peníze.

V letošním ročníku 2005 nechybí ani možnost editace golfových hřišť dle své vlastní fantazie, čímž se dají vytvořit nová herní prostředí. Pokud to s touto budovatelskou činností budete myslet opravdu vážně, můžete dosáhnout i toho, že vaše nové golfové hřiště bude začleněno do seriálu PGA Tour. Osobně si ale myslím, že lidé si tuto hru kupují hlavně kvůli simulaci golfu, takže tento herní mód beru vyloženě jako doplněk. Ostatně 11 rozlehlých a vzájemně se dost odlišujících hřišť po 18-ti jamkách v základní výbavě mi přijde až až.

 Odpal míčku 4x jinak
Ovládání je v případě tohoto počítačového golfu kapitolou samou pro sebe. Liberální přístup autorů nenutí hráče používat pouze jeden možný způsob, ale dává na výběr hned ze čtyř různých druhů. První volba využívá kruhové stupnice, která po odkliknutí levým myšítkem začne nabíhat. Druhým kliknutím se stanoví síla úderu a tím dojde k odpalu míčku. Toto je bezkonkurenčně nejprimitivnější způsob jak golfistu ovládat. Druhý způsob bezezbytku využívá principu toho prvního, ale přidává možnost třetím klikem myši zatočit úder doleva či doprava.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Další dva typy ovládání jsou poněkud komplikovanější. Jedná se totiž buď o vertikální či horizontální tahy vaší myší. Pokud zvolíte například vertikální verzi, je od vás při odpalu míčku vyžadováno, abyste uchopili svou myšku a přitáhli jí k sobě. Tím se váš golfista rozmáchne, a když poté prudce trhnete myší od sebe, míček odpálíte. Počítač sleduje, jak rychle jste myší pohnuli a v případě, že jste schválně či nechtěně jeli myškou do strany, zatočí dráhu míčku daným směrem. U horizontální varianty tohoto způsobu ovládání děláte úplně to samé, jen s tím rozdílem, že myš posunujete ze strany do strany a ne k sobě / od sebe.

Poctivě jsem během hraní vyzkoušel všechny typy ovládání a nakonec zůstal u vertikálních tahů myší. Tento styl mi vyhovoval určitě nejlépe a navíc jsem si ho docela oblíbil. To proto, že člověk se tímto způsobem musí do hry více vložit a přičinit se tak o každý odpal vlastní špetkou dovednosti. Nedá se to zkrátka vůbec srovnat s prvními dvěma způsoby, kdy jen ve správný okamžik kliknete a ono se vše "udělá samo". Nutno ovšem dodat, že na vertikální a horizontální tahy myškou potřebujete dostatečně kvalitní myš. Osobně jsem použil IntelliMouse Optical, která může bez problému jezdit po desce stolu i bez podložky.

 Každý si přijde na své
Hratelnost Tiger Woods 2005 mě celkově mile překvapila. Nečekal jsem, že dostanu možnost budování komplexní kariéry amatérského hráče, který posléze může konkurovat golfovým superstar. Pochvalu si jistě zaslouží i skutečnost, že si zde na své přijdou nejen úplní začátečníci, kteří nic podobného ještě nehráli, ale také ostřílení hráči. Díky profilům, které lze jednoduše přepínat, můžete být chvíli třeba Tigerem Woodsem na profi turnaji a za okamžik zase neznámým hráčem čekajícím na své první úspěchy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete zde

Kromě opravdu rozsáhlé singleplayerové části si samozřejmě můžete vyzkoušet také hru v multiplayeru. Využít lze například lokální sít nebo se spojit s kamarádem přes IP adresu. Další volbou je pak on-line hraní přes server EA s lidmi z celého světa.

 Grafika a HW nároky
Vizuální zpracování Tiger Woods 2005 bych hodnotil jako lehčí nadprůměr. Grafika mě ničím zvlášť neoslovila, ale na druhou stranu ani nijak nepohoršovala. Pozastavil jsem se snad jen nad podivnými diváky, kteří by určitě potřebovali vylepšit a skutečnosti, že všechna menu jsou jen v rozlišení 800x600. Do tohoto nízkého rozlišení se hra automaticky přepne i v tom případě, že chcete v budovatelském módu upravit nějaké golfové hřiště. Tiger Woods 2005 jsem jinak provozoval v simulační části v rozlišení 1024x768 a to na počítači Athlon XP 2200+, 512 MB DDR s GF Ti4400. Problémy jsem nezaznamenal žádné a tak mohu soudit, že hardwarové nároky jsou na dnešní dobu velmi příznivé.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ač jsem nikdy nebyl žádný velký fanoušek golfu a k této hře jsem z počátku přistupoval vlažně, jsem nyní přesvědčen, že se jedná o kvalitní golfový simulátor. Jde rozhodně o dobrou volbu pro všechny, kteří si něco podobného chtěli někdy vyzkoušet, ale zatím k tomu nenašli odvahu. Každopádně jedním si můžete být jistí už teď - Tiger Woods PGA Tour 2005 vás určitě vyjde mnohonásobně levněji, než kdybyste tento sport provozovali v reálném životě ;)

Stáhněte si: Patch, Wallpapery..., Cheaty

Související články: Vše o předchozích ročnících Tiger Woods PGA Tour

 
Bergy
autorovi je 25 let, pracuje v IK+EM jako správce ekonomického systému a specializuje se na strategie všeho druhu (všechny články autora)



 
 
Bergy

Verdikt:

Propracovaný golfový simulátor, jehož součástí nejsou pouze hvězdná jména světoznámých golfistů, ale i výborná kariéra pro hráče ještě nijak nepoznamenané tímto sportem bohatých vrstev. Škoda jen, že grafika není o chloupek lepší.

Nejnovější články