The Sims: Livin' Large
zdroj: tisková zpráva

The Sims: Livin' Large

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

12. 9. 2000 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

The Sims: Livin' Large - recenzeAutor:BergyPublikováno: 12.září 2000• Herní ...


The Sims: Livin' Large - recenze

Autor:Bergy
Publikováno: 12.září 2000

 Herní šílenství pokračuje
Vydání The Sims před půlrokem doslova rozpoutalo herní horečku a já ve svém okolí neznám člověka, který se touto ojedinělou hrou nenechal uchvátit. Originalita simíků v tomto případě hrála jistě prim a tak bylo těžké odolat a nevyzkoušet si, jaké to je, starat se o takovou počítačovou rodinku, což dokazuje i dlouhodobé první místo v žebříčku prodejnosti her po celém světě. Jedinou pihou na kráse, kterou The Sims dodnes trpí, je celkový stereotyp, který dříve nebo později každý nemile pocítí. Jednak jde o to, že hra nemá v podstatě žádný konec a také paleta různých zařízení, věcí a možných vylepšeních je na můj vkus až příliš strohá. S prvním problémem už asi nikdo nic zpětně neudělá (byť se dají stáhnout desítky add-onů z oficiálních stránek), ale co se týká mé druhé připomínky, tak se rozhodně blýská na lepší časy, protože lidé z Maxisu právě vydali datadisk s názvem Livin’ Large, který podstatně rozšiřuje možnosti původní hry, o níž se dočtete podrobně v naší recenzi z února.

Velmi nedočkavě jsem tedy nainstaloval nový datadisk (vlastnit původní hru The Sims je nutností) a spustil ho. Na první pohled se kromě změněného úvodního loga nic nezměnilo, vámi vybudované sídliště se nalézá, v netknutém stavu na svém místě, ale v levé horní časti obrazovky máte možnost se přepnout do dalších sídlišť. Už tímto krokem byla původní hra několikrát rozšířena, což je chválihodné, ale nějak nechápu, proč pozemky nových komplexů vypadají úplně stejně, jako ty, které už známe z dřívějška. Určitě by neškodilo, kdyby řeka a silnice byly vedeny jinými místy, i to by bohatě stačilo ….. škoda.

 Je libo středověký hrad?
V druhém sídlišti máte na ukázku postavené 3 zcela nové domy, které lze za použití různých add-onů nyní postavit. Celkem je v Livin Large k použití přes 100 nových věcí, zařízení, tapet, oken, dveří atd. Výsledkem jsou nové architektonické směry, kterými se můžete ubírat. Mě osobně nejvíce lákala stavba historické budovy na způsob středověkého hradu se vším patřičným vybavením jako ozdobné erby, těžká dřevěná křesla nebo gotická či mozaiková okna. Samozřejmě jde přikoupit i středověké brnění, které si vystavíte třeba na chodbě. A když jsem nechal ložnici vybavit i dobovou postelí a po podlahách jsem rozmístil vzácné tygří a medvědí kůže, byl jsem přímo uchvácen. Budete se divit ale dokonce i záchod je starodávný. Představte si dřevěné křeslo s vestavěným nočníkem a máte dokonalý obrázek o hradní toaletě :)

Pokud vás hrady moc nelákají, máte možnost postavit si baráček ve stylu Las Vegas nebo na způsob šedesátých let. Žádné meze se fantazii nekladou a s notně rozsáhlými možnostmi ve výběru tapet a podlahových krytin lze dosáhnout nepřeberného množství různých interiérů. A aby opravdu všechno sedělo dle vašich představ, přibyly samozřejmě i typy simíků a tak není problém napasovat si do křiklavého domečku rodinu hipíků a podobně. Samozřejmě se počítá i s tím, že vás předem nadefinovaná vizáž vašich svěřenců postupem času omrzí a tak lze koupit vícero druhu šatníků, které umožní aby se vaše rodinka převlékla do libovolných oblečků.

 Jak se stát herním recenzentem snadno a rychle
Jak to už tak bývá, po výstavbě nového domova začnete simáky nutit, aby si rychle našli nějakou práci, protože něčím své náklady na živobytí krýt musíte. Díky Livin’ Large budete moct zkusit 50 nových zaměstnání, které jsou setříděny do 5 nových pracovních oborů: hudba, počítače, žurnalistika, paranormal a flákárny. V každé kariéře budete moci postupovat, takže z pouličního hudebníka se můžete vypracovat až na rockovou hvězdu a v počítačovém oboru zase od betatestera až po hlavního programátora.

V novinářském řemesle mě velice mile překvapila možnost stát se herním recenzentem, ale pokud je pro někoho i tohle málo, můžete se pokusit být zprávařem nebo moderátorem v TV. Trošku netradiční zaměstnání se skrývá za výrazem paranormal a flákárnami. V prvním případě jde třeba o ufologa, vykládače karet nebo věštce. Zato u flákáren se žádný ze simíků moc nenadře, svědčí o tom vcelku krátká pracovní doba, což se ale odrazí i na výdělku - avšak kdo chce mít nenáročnou práci, nechť se stane třeba nosičem golfových holí nebo prodavačem konfekce. Trochu jiná káva je pak práce tělesného ochránce, která sice patří do flákáren, ale taková brnkačka to asi zase není.

 Bacha na džina z lampy
Jak jsem se již zmínil, kromě nových domů a pracovních oborů tvoří jádro tohoto datadisku spousta nových předmětů, které mají dopomoci k ještě většímu vyšperkování vašich domků či paláců. Nebudu zde popisovat druhy tapet nebo dlaždiček, ale mám za to, že by nebylo od věci si představit pár opravdových novinek, které mě docela rozesmály. Co byste říkali na takovou voodoo panenku? Pokud chcete nějakého simíka trošku poškádlit, není nic snazšího, než za malý peníz tuto věcičku do domácnosti koupit. Pak už jí stačí jen použít a vše co provedete panence se stane i partnerovi nebo partnerce. A co Aladinova lampa s džinem? Toužili jste po ní někdy? Pokud ano, tak si jí kupte a džina vyvolejte, třeba vám splní nějaké to přání, ale pozor na něj, je to liška podšitá. Vždycky vám naslibuje hory doly, ale skoro vždy to skončí nějakou katastrofou, jako že vám vzplane nějaký kus nábytku nebo vám do bytu vtrhne roj hmyzu :)

Jestli máte nějaké ty dolary navíc, přesněji řečeno 15 tisíc, proč je neinvestovat do posledního výkřiku moderní techniky? A o čem že je řeč? No přece o nepřekonatelném domácím robotovi, kterého můžete volně programovat. Jen si to představte, přijdete utahaní z práce a místo toho, abyste se věnovali domácím povinnostem, dojdete akorát zapnout robota a zadáte mu co je potřeba udělat, sami si pak jdete koukat na televizi nebo si dát šlofíka. A když dostanou vaši simíci hlad, robot uvaří a naservíruje, no řekněte sami, proč takovou věcičku nevymyslí někdo i v reálu? Prodejnost by určitě trhala rekordy :)

 A na závěr party ohňostroj
Pro příjemné kratochvíle a zlepšování svých osobních dovedností můžete svým svěřencům zakoupit soupravu pro chemiky, truhlářský stolek, hvězdářský dalekohled a nebo se můžete kochat pohledem na odpalování pyrotechnických hraček (ty už ale žádné osobní hodnoty nezvedají). Rozhodně doporučuji odpalovat rakety v přítomnosti sousedů a přátel, úspěch vás nemine. Naopak nedoporučuji odpalovat pyrotechniku v uzavřených místnostech, většinou dojde k požáru interiéru. Pokud jsou vaši simíci hudebně nadaní, můžete zauvažovat o daleko dražším a krásnějším pianu (jde vlastně o křídlový klavír) či pro tvrdší povahy soupravu bass kytary, zesilovače a mohutného reproduktoru (pro začínající rockové hvězdy).

No a dostáváme se k samotnému závěru, novinek je tedy v tomto datadisku opravdu hodně, ale otázka zní, jak dlouho nám vydrží? Livin’ Large sice pozvedne původní hru, ale po určitém čase se opět vrátíte do onoho stereotypu - tomu prostě nezabráníte. Je tedy třeba si dobře rozmyslet, jestli má pro vás význam Livin’ Large kupovat.

Bergy



Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva
Obrázek zdroj: tisková zpráva


Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Nejnovější články