Tennis Critters - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Tennis Critters - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

10. 6. 2003 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Hry s jednoduchým námětem bývají často ty nejzábavnější a nejhratelnější, čehož je zářným příkladem veverčí sport Tennis Critters, který obzvlášť v multiplayeru rychle způsobuje závislost.

Autor: Mickey Mouse
Publikováno: 10.června 2003


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Ve světě počítačových her se často dějí zajímavé věci a jednou z nečekaných událostí, jež nedávno postihla naši redakci, je závislost na počítačovém tenisu z dílny Nerd Riot Games. Titul Tennis Critters je vydávaný společností Garage Games, specializující se na cenově levnější tituly než jaké nám obvykle do redakce chodí. O to větší překvapení nás čekalo poté, co jsme rozjeli hratelné demo a vzápětí už psali autorovi o poskytnutí plné verze k recenzi, který nám během pěti minut ochotně vyhověl. Nebudu ale předbíhat a rozeberu hru hezky popořadě.

Pohledem na obrázky všude okolo můžete nabýt dojmu, že jsem se zbláznil anebo výrazně omládl. Kdo čeká, že se tu budeme bavit o Roland Garros, antuce či krátkých sukních, je na omylu. Hlavními aktéry tenisu, o němž dnes bude řeč, jsou veverčáci Slappy, Ralph, Furlo, Abe, Ebert a Jed. Nepadejte pod stůl, protože až si s nimi zkusíte zahrát, zjistíte, že na lesní mýtině se hraje minimálně tak dobrá liga, jako série bodovaných turnajů pro ATP. Natažením sítě mezi dva pařezy končí veškerá legrace a pak už přichází hra, jejíž chytlavost je až nakažlivá.

 Tenisové veverky
Plná verze hry Tennis Critters zabírá jen o něco málo místa než zmiňované demo, což by mohlo vyvolat mylný dojem, že i její náplň bude podstatně očesaná a půjde v ní o jednoduchou pinkanici na dvě klávesy. K velkému překvapení se setkáte s pravým opakem. Hra sice obsahuje „pouze“ šest hráčů, kterým navíc nemůžete měnit trenýrky, trička, ponožky ba ani barvu či typ rakety, ale to není tak podstatné.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Rovněž „pouhé“ dva tenisové dvorce nejsou ničím, co by hru nějak kvalitativně degradovalo. Jeden představuje travnatý povrch ála Roland Garros, zasazený do prostředí lesního palouku s bytelnými pařezy nesoucími síť. Druhý kurt je umístěn do parku, kde jeho povrch připomíná antuku, čemuž odpovídá i přiměřené chování míče. Palubovku ani beton ve hře nenajdeme, ale zbytek herních voleb nám dá brzy zapomenout, že by nám chyběly.

 Hraje celá rodina
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Začněme herními možnostmi, zahrnujícími přátelský zápas a tři pohárové soutěže, rozdělené podle složitosti. Přátelský zápas můžete odehrát jak proti počítačovým protivníkům, tak i s hráči živými, a to jak v singlu, tak i formou čtyřhry. Hráče počítačové přitom můžete s těmi živými jakkoli nakombinovat včetně možnosti ovládat úplně všechny. A teď pozor! K hraní ve více lidech nepotřebujete vlastnit příslušný počet počítačů, vystačíte si i s jedním jediným. Hra dovoluje nastavit ovládání všech čtyř hráčů na jedinou klávesnici, případně můžete využít i joystick a tak není problém se po večeři sesednout u stolu, proplést ruce dohromady a oddat se třeba s rodiči sportovně-společenské hře dvou generací.

 Šikovné ovládání
Zajímavě zpracované je ovládání hráčů a jejich interakce s míčem. K pohybu veverek slouží klasicky čtyři klávesy, zajímavé jsou ale volby úderů. Ve hře najdete jak možnost vést údery topspinové, tak i pomalejší podsekávané, voleje, loby, smeče a rovněž lze po míči skočit v případě, že letí dál, než kam byste normálně stačili doběhnout. Hra navíc disponuje dvěma druhy podání. Jednak to je tvrdší servis, který ale vyžaduje celkem přesné načasování úderu k tomu, abyste trefili prostor k podání určený. Pro začátečníky a tehdy, kdy chcete podat téměř „na jistotu“ je tu ještě jeden slabší úder, který se sice dá rovněž pokazit, ale už zdaleka ne tak snadno.

Samozřejmostí je usměrnění míče pomocí směrových kláves, a to nejen při podáních, ale i během hry. V ní pak ale nestačí jen přiběhnout, namířit a prásknout, ale na směr a sílu úderu má vliv i pohyb a postavení hráče v okamžiku úderu. Pokud například při úderu pohybujete hráčem do strany, bude do trajektorie míče promítnut i tento pohybový moment, stejně jako v příbuzných hrách na osmibitech nebo konzolích. Podobně se promítne do síly úderu váš pohyb směrem dopředu proti letícímu míči, čímž dosáhnete podstatně tvrdšího a tedy i rychlejšího úderu. Vliv pak má i správné načasování úderu vzhledem k poloze míče, jakož i postavení hráče a jeho vzdálenost od místa úderu a v neposlední řadě i úder backhandem či forehandem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jak tedy vidíte, Tennis Critters je podstatně zajímavější hra, než by se zdálo a naprosto návykové hratelnosti napomáhá i šikovně přizpůsobené ovládání. Celkem čtyři typy úderů (topspin, slice, lob a akrobatický dive) lze nadefinovat jak na samostatné klávesy, tak i na klávesy pouze dvě a používat buď jejich kombinaci anebo nechat veverčáka skočit po míči samotného, pokud uzná, že na něj jinak nedosáhne. Tato vychytávka „poloautomatického“ ovládání tak hru zpříjemní v úvodních setech, kdy se s ní teprve seznamujete a zároveň hru přiblíží i těm mladším příznivcům. Potěší i to, že míček se v ojedinělých situacích zastaví na síti a stejně jako ve skutečném tenise je dílem náhody, na kterou stranu dvorce se pomalu přehoupne.

 Výběr obtížnosti hry
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pojďme v popisu hry dál a přesuňme se k možnostem nastavení její obtížnosti. I zde se připravte na nečekaně bohatou nadílku. Jednak máte od začátku k dispozici celých deset úrovní, kdy se hra vždy o poznání přitvrdí. Tyto obtížnosti se vám odkrývají postupně, k čemuž je vždy potřeba zvítězit v zápase (je jedno, zda ve dvouhře či deblu) na nejvyšší úrovni aktuálně dostupné. Nezastavujme se ale a pojďme násobit. Deseti úrovněmi totiž možnosti herní obtížnosti teprve začínají. Každou z nich totiž můžete odehrát ještě s nastavením atributu hry jednoduchá, střední a těžká, a do toho navíc ještě vstupuje možnost volit hru pomalou, střední a rychlou. A jestli je někomu deset úrovní obtížnosti málo, tak pro vás bude určitě milým překvapením otevření dalších bonusových poté, co počítač na desáté úrovni porazíte. A abych nezapomněl, je tu ještě volba pro velikost míče, který je možné rovněž nechat vykreslit ve třech velikostních provedeních.

 Další možnosti
Již jsem psal, že hrát můžete singly i debly. Obojí má poměrně rozdílný styl hry, stejně jako v reálu a tak se i v tomto směru dá hovořit o rozdílných herních možnostech. Překvapí i počet kamer, které lze pro sledování hry nastavit a nutno dodat, že většina představuje pohledy opravdu hratelné. Při nastavování herních parametrů lze vytvořit zápas na jeden, dva či tři vítězné sety s tím, že při remíze se hrají tie-breaky.

Užitečným zpestřením vhodným pro domácí hádky je indikátor zaznamenávající, kolik který hráč uhrál dobrých míčů, což je při výměně názorů dobrý důkazní materiál. Síťová hra po síti nebo internetu obsahuje kromě serverového browseru i chatovací konzoli, a to jak pro posílání hlášek všem zúčastněným, tak i pouze týmovému kolegovi. K pohárové hře, kterou jsem odbyl jednou větou, alespoň uvedu, že každý pohár obsahuje všechna nastavení obtížností, včetně možnosti se utkat ve dvouhrách či deblech a rovněž lze nastavit počet vítězných setů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Pár postřehů z praxe
Hodinami poctivého tréninku jsem dospěl k závěru, že tenis v podobě, jakou přináší Tennis Critters je velice dobrý a zábavný. Přítulné ovládání, možnost si hru přizpůsobit své úrovni, interakce hráče s míčem - to vše dělá z této hry velice důstojného zástupce bílého sportu v jeho virtuální podobě. V této na pohled jednoduché hře můžete provádět s raketou opravdu divy a čím déle budete hru provozovat, tím víc se vám z ní podaří vydolovat. A to samé bude platit i o vašich protivnících. Poté, co se naučíte vyhrávat první utkání, stačí přidat na obtížnosti a hned je tu něco nového a potřeba dávat do hry víc. Od takové páté obtížnosti půjde už opravdu do tuhého a nevystačíte si ani s dobře rozpohybovanou hrou od základní čáry. Přibude potřeba do úderů přidávat tvrdost, časovat je a chodit i na síť. Než se propracujete k nejvyšší obtížnosti, se z vás stane tenisový guru, což pak hezky zúročíte proti živým protivníkům.

 Tenisové údery
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Každý z dostupných úderů má svá pro a proti. Topspin je rychlý, ale stejně rychle se může míček i vrátit a pak může být problém jej dostihnout. Sekaný míč je pomalejší, zato ale zvolní hru v okamžiku, kdy se pozičně rozhodíte a potřebujete se trochu srovnat, nehledě na to, že tak lze šikovně měnit herní tempo. Lobem se dá přehodit dotěrný hráč u sítě, ale je potřeba tento vysoký úder dobře načasovat a umístit. Skokem po míči můžete zahrát překvapivý a rychlý return, ale také rychle poslat míč do háje. Navíc po akrobatickém skoku chvíli trvá, než se zvednete a jste schopni se vrátit do hry. Smečovat se také musí umět a když už k tomu dojde, je třeba se správně pod míč postavit a většinou i úder umístit někam co nejdále od soupeře.

Výtka, kterou bych snad ke hře měl, je poziční hra počítačového sparinga ve čtyřhře, který se často celkem nelogicky motá v místech, kde se nacházíte vy a naopak nechá odkrytý kus hřiště, které by měl pokrývat. Jinými slovy se hráč chová téměř tak, jako by byl na place sám. Ve čtyřhře jsem se tedy spíš snažil nechat hrát počítač to jeho a sám chodil vykrývat nechráněné části dvorce. Rovněž je občas celkem problém sledovat míč, který se rozhodnou dva počítačoví soupeři naběhnutí u sítě pinkat jeden na druhého. To pak nezbývá, než se snažit postavit k základní lajně a pokoušet se vystihnout okamžik, kdy rychle pendlující míč konečně vyletí do pole.

 Závěr
Stejně jako ve skutečnosti - a možná ještě víc - je vidět rozdíl mezi hrou jednotlivců a v párech. Deblové výměny vás často nutí tajit dech a pak nestačíte žasnout nad tím, čeho všeho byli hráči ve výměně schopní. Pouze na ni hází trochu stín již zmiňovaná tendence k nepřehledným pinkanicím hráčů stojících u sítě, což působí trochu netenisově a zmateně. Musím zmínit i skutečnost, že hra není nijak omezená z hlediska autů, špatných podání, dvojchyb, prasátek a míčů končících v síti, jak to u některých arkádních tenisů bývá. Jako klad beru i to, že se dá často při promáchnutí míč dostihnout a provést úder opakovaně, což také ne každý tenis dovoluje.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v sekci screenshotů

Tennis Critters prostě simuluje tento sport se vším všudy, je přizpůsoben hře jednoho až čtyř hráčů s možností hrát i proti počítači. To vše klidně i na jedné klávesnici, případně po lokální síti i internetu, se zajímavým a zároveň přítulným herním rozhraním, v mnoha obtížnostech. Ještě jedna moje výtka k této hře je reakce pouze na dvě stisknuté klávesy zároveň, takže pokud třeba běžíte šikmo nahoru, úder už neprovedete, na což je potřeba si zvyknout a je to trochu zbytečná škoda.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Jediná chybka, která se mi během hraní jedenkrát stala, bylo na okamžik zmizení postavy hráče. Ale na to, kolik setů jsem odehrál, lze tento jev považovat za výjimečný a není vyloučeno, že může jít pouze o úkaz vzniklý kombinací s konkrétním hardwarem či jeho ovladači. Tato hra by se mohla dobře usídlit i v kanceláři a přinést příjemné oživení při krácení dlouhých chvil s kolegy při vzájemných zápasech, třeba o pivo. Prodejní cena je necelých dvacet dolarů a abyste nekupovali zajíce v pytli, můžete si téměř vše o čem jsem tu psal vyzkoušet sami na hratelném demu. Hru lze zakoupit pouze na její domovské stránce.

Stáhněte si: Demo, Video

Související články: Novinky

Mickey Mouse
autorovi je 34 let, pracuje jako grafik na volné noze, hrami se zabývá od dob osmibitů, zaměřuje se hlavně na akční a sportovní hry nebo ty s podporou multiplayeru (všechny články autora)




 
 
Mickey Mouse
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Sedmapůlmegový balíček s plnou hrou nabízí tolik skvělé zábavy, jako málokterá „áčková“ hra podobného zaměření. Hledáte-li dobrý a zároveň pohodový počítačový tenis a máte-li třeba doma ještě malé ratolesti, je Tennis Critters jasnou volbou.

Nejnovější články