Ski Park Manager - recenze
5/10
zdroj: tisková zpráva

Ski Park Manager - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

11. 3. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Zima už sice skončila, ale těm, kteří si nestihli hor užít do sytosti, přináší francouzská firma Microids novou tycoonovku Ski Park Manager, kde na vás čeká projektování lyžařského střediska.

Autor: ABE
Publikováno: 11.března 2002


Obrázek zdroj: tisková zpráva Zima už sice končí, ale těm, kteří si nestihli hor užít do sytosti, přináší francouzské firmy Microids a Lankhor alespoň malou útěchu v podobě této hry, která se pyšní podtitulem známého střediska Val d'Isére. Ski Park Manager je typická tycoonovka, ve které budujete zimní středisko podobně jako ve Ski Resort Tycoonu či zábavní park v Rollercoaster Tycoonu. Vlastně Ski Park Manager je skoro přesná kopie Ski Resort Tycoonu, v něčem o trošku lepší a v něčem zase horší. Nechápu, proč se sice někdo snaží kopírovat podprůměrnou hru, ale na druhou stranu mi to je vlastně jedno.

Pojďme se ale podívat na náplň hry trochu blíže. Po vybrání lokace, kterých je sice hodně, ale nevychází z reálných předloh ani se nijak zvlášť od sebe neliší, se vám naskytne pohled na horskou krajinu a vstupní bránu do vašeho budoucího střediska. Ke každé lokaci dostanete navíc sadu úkolů, které musíte splnit. Jedná se například o vydělání určité sumy peněz nebo stavbu daného množství nějakých budov. Poté, co si nějakou zvolíte, záleží už jen na vás, kam umístíte sjezdovky, kam stánky s občerstvením a kam hotely pro turisty. Na první pohled to vypadá zajímavě, ale stejně jako ve Ski Resort Tycoonu se opět nedostavila paní hratelnost a bez ní nemá žádná hra moc velké šance na úspěch.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Projektování sjezdovek
Ještě než se pustíme do podrobného popisu hry, povíme si něco o hlavních odlišnostech od Ski Resort Tycoonu. Tou největší je bezesporu projektování vlastních sjezdovek. K tomu, abyste donutili návštěvníky lyžovat, nestačí jen postavit vlek - musíte samozřejmě také postavit sjezdovky. To je velice jednoduché, stačí jen vybrat, jak obtížnou sjezdovku chcete postavit (modrá, červená, černá...) a myší ji umístit. To samé platí o stavbě cest, které také musíte stavět, protože po cestičkách se vašim návštěvníkům mnohem lépe chodí. Zde bych měl první výtku - když už se staví cesty, docela mi chybí managment nějakých dopravních prostředků, třeba ski-busů a podobně, což by určitě bylo zajímavé zpestření.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Další odlišností oproti Ski Resort Tycoonu je mnohem lepší interface menu, který nezabírá tolik místa na obrazovce, ale chvíli trvá, než si zvyknete na jeho ovládání. Celá hra se totiž ovládá jen myší a nastavení funkcí jejích tlačítek mi z počátku činilo trošku problémy. Časem jsem si sice zvykl, ale stejně se mi občas stalo, že jsem omylem kliknul levým tlačítkem místo pravého. Občas se také podivně přetvoří krajina, například při stavbě vleku se kopec občas podivně zdeformuje a často se mi stalo, že už se na něj nedala umístit pořádná sjezdovka.

 Jen průměrná grafika
Když už jsme nakousnuli chování krajiny, podíváme se na použitý engine trochu blíže. Engine vám rozhodně nevyrazí dech svojí nádherou. Při maximálním zoomu jsou patrné i dost velké pixely, ale potřebám hry v pohodě stačí. Samozřejmostí je možnost rotace kolem osy ve čtyřech stupních nebo už zmíněné zoomování. Krajina je na první pohled dost chudá, kromě holých kopců a pár stromů nic neuvidíte. Škoda, stačilo by přidat sem tam nějaké to zpestření a okolní krajina mohla být hnedle zajímavější.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Naštěstí občas alespoň sněží, spadne nějaká ta lavina nebo přijde neočekávaná obleva, což alespoň trochu osvěží stálý stereotyp. Bohužel narozdíl od Ski Resort Tycoonu se zde nestřídá den a noc, takže stále jste nuceni koukat jen na bílý sníh za denního světla. Engine obsahuje i několik dalších chyb, jako třeba propadávání se částí staveb nebo návštěvníků do země a podobně. Všechno dotváří průměrné ozvučení a hudba, takže technické zpracování hry není nijak oslnivé a ani patch to moc nespravil.

 Stavíme horské středisko
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Popis herního prostředí máme za sebou, takže se můžeme vrhnout na stavbu samotného horského střediska. Zde se můžete docela vyřádit, protože k dispozici je docela dost staveb. K těm základním patří několik druhů hotelů a stánků s občerstvením. Dále můžete stavět všelijaké informační kiosky, prodejny suvenýrů a mnoho dalších budov, které zná snad každý, kdo byl někdy na horách. Posledním typem staveb jsou horské vleky a lanovky a samotné lyžařské sjezdovky. Pamatováno je i na tratě pro běžkaře, ale nevím jestli jsem jenom špatně koukal, ale nikde jsem nezahlédl žádného snowboardistu.

Poté, co postavíte několik základních budov a sjezdovek, začnou se objevovat první návštěvníci. A vám přibudou další starosti, například s opravováním rozbitých vleků nebo s uklízením odpadků. Proto musíte najmout několik dělníků, kteří se budou starat o případné opravy a podobně. Nábor nových pracantů je řešen klasicky jako v každé jiné tycoon hře. Stačí párkrát kliknout myší a je hotovo. K dispozici máte také řadu všelijakých tabulek a grafů, které vám ukazují, jak jsou návštěvníci spokojeni s vašimi službami nebo jaký je aktuální stav vašich zaměstnanců.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Málo muziky za hodně peněz...
Dalším důležitým aspektem je cena vámi poskytovaných služeb. Ta se dá nastavit u všeho, vleky počínaje a hotely a stánky s občerstvením konče. Trošku mě zarazilo, že cenu můžete sice snižovat, ale ne všude ji lze nastavit nulovou.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva K dalším vlastnostem, které lze editovat, patří třeba rychlost a kapacita lanovek nebo nastavení kvality poskytovaných služeb. Není tedy problém nastavit si vysoké ceny a nízkou kvalitu, ale počítejte s tím, že návštěvníkům se to moc líbit nebude. K tomu bych měl jen malou poznámku a to takovou, že spokojenost návštěvníků je vyjádřena jen celkově a narozdíl od jiných her se neobjevují nad hlavičkami panáčků bubliny s jejich pocity... škoda.

Stáhněte si: Patch (1,5 MB), Cheaty
Související články: Ski Resort Tycoon recenze (listopad 2000), Ski Resort Tycoon II recenze (prosinec 2001)

 
ABE
připravil: jd




 
 

Verdikt:

Naprosto průměrná tycoon hra s neoriginálním nápadem a podivným zpracováním. Pokud přesto toužíte po stavbě vlastního horského střediska, je tato hra o malinký chloupek lepší než Ski Resort Tycoon 2.

Nejnovější články