Le Mans 24 Hours - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Le Mans 24 Hours - recenze

15. 7. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Automobilové závody na 24 hodin v Le Mans jsou natolik atraktivní téma, že by bylo přinejmenším zarážející, kdyby se nedočkaly dalšího převedení do počítačové podoby. Jak dopadla konverze z konzolí?

Autor: Leon
Publikováno: 15.července 2002


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Automobilové závody na 24 hodin v Le Mans jsou natolik atraktivní téma, že by bylo přinejmenším zarážející, kdyby se až nyní dočkaly počítačové podoby. Dnes už si ale asi málokdo vzpomene na hru Le Mans, která vyšla v roce 1999 pod křídly Infogrames. Svou úrovní zůstala daleko za očekáváním, a tak není divu, že upadla v zapomnění. Atraktivního tématu se ale nevzdali u Infogrames a výsledkem je hra Le Mans 24 Hours. Jde o stejnou hru, která vyšla jak na Dreamcastu, tak na Playstation 2. A právě verze z Playstation 2 byla použita pro konverzi na počítačovou verzi. Na rovinu si přiznejme, že konverze z Playstationů (a koneckonců i z jiných herních konzolí) trpí jistými neduhy. Nejinak je tomu bohužel i této hry, ale bylo by chybou zatracovat všechny předělávky předem.

 Věrná simulace prestižních závodů
Le Mans 24 Hours jako hra jsou klasické okruhové závody kategorií GT a otevřených i zavřených prototypů. Jde tak o simulaci prestižních závodů, jejichž sláva vrcholí právě v době konání celodenního závodu v Le Mans. U nás jejich obliba roste díky tomu, že se závody jezdí i na brněnském okruhu a především proto, že se některých závodů účastní i Tomáš Enge. Mimochodem, letošní závod se konal nedávno a Tomáš Enge si vedle výborně - spolu s dalšími dvěma jezdci vedli svoji kategorii GT, pak jim ovšem shořel vůz. Ano, tyhle závody kladou mimořádné nároky i na techniku, proto jsou tak prestižní mezi výrobci vozidel.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Velkým plusem (nebo nutností?) jsou oficiální licence na tuto sérii. To přináší skoro až neuvěřitelný počet 70 aut všech kategorií a 13 tratí, mezi nimi i Brno. Jak možná předpokládáte, na začátku je přístupných jen několik vozů a tratí a teprve v průběhu hraní se v závislosti na vašich výsledcích zpřístupňují další. Toho docílíte hraním v těchto módech - QuickRace (klasický závod), Time Trial (boj s časem), Championship, Le Mans a Multiplayer. Zatímco první dva ničím nepřekvapí, u dalších dvou se už pár zajímavostí najde. Mód Championship se nese ve stylu na sebe navazujících šampionátu, přičemž ke vstupu do dalšího (prestižnějšího a těžšího) musíte vyhrát ten předcházející.

 Dlouhých 24 hodin před monitorem
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Při volbě Le Mans pak jezdíte nejprve dvě zkrácené „čtyřiadvacetihodinovky“ a když je vyhrajete, zpřístupní se vám konečně samotný závod Le Mans. U něj si můžete vybrat, zda ho pojedete na 10, 24 nebo 240 minut, pro masochisty je pak možnost jet opravdu celých 24 hodin a hra jde uložit jen při zajetí do boxů. Během vybraného časového úseku, po který závod jedete, se mění jak počasí, tak i denní čas, takže si zajezdíte i v noci. Multiplayer jsem neměl možnost vyzkoušet, ale zdá se, že jeho možnosti jsou velmi malé.

Docela velkým zklamáním byla pro mě samotná jízda. Tak především se mi zdálo, že auto s takovým obrovským výkonem by mělo být spíš přetáčivé, než nedotáčivé. Vůbec na ovládání jsem si nemohl zvyknout a trvalo dost dlouho, než jsem se jakž takž naučil po tratích jezdit. S tím souvisí i druhá moje výtka, za kterou považuji špatný pocit ze skutečné rychlosti. Ať jedu 50 nebo 300, vizuální rozdíl vůči okolí rozhodně není takový, jaký by měl být. To mimochodem přispívá i k tomu, že se špatně odhaduje rychlost, na kterou je třeba přibrzdit do zatáčky, protože to obvykle děláte podvědomě podle vnímání rychlosti vůči okolí. Jenže když vám to utíká stále skoro stejně, jde to špatně.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Aspoň že umělá inteligence jezdců je na slušné úrovni a příliš do vás nenarážejí. Tři stupně obtížnosti se zdají dost, ale teprve při té nejvyšší mě byli oponenti důstojnými soupeři. V nižších obtížnostech se mně nelíbí, že jde poměrně lehce předjíždět na rovinkách, což značně ulehčuje závody.

 Bez poškození vozidla
Stejně tak se nedá tvrdit, že jde o realistický simulátor. Z hlediska reality jízdy jde víceméně o arkádu (byť se těžko hledá hranice simulátor/arkáda), k čemuž přispívá i (ne)možnost nastavit více věcí na vozidle. Totálním nedostatkem je pak to, že auto je naprosto nepoškoditelné. Můžete dělat co chcete, ale autu to prostě neublíží.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Na druhou stranu jsou velmi dobře zpracované boxy. Po příjezdu do boxové uličky se vám zobrazí menu, kde si můžete vybrat, co budou mechanici na vašem voze dělat. Auto mezitím dojede k boxu a vy z mnoha pohledů sledujete, jak mechanici dělají to, co jste si zvolil. Tohle je opravdu hezké.

 Slabá konverze z konzolí?
Jinak se mi ale zdálo, že hra je skutečně totální konverze z konzole a ani těch několik změn, které by si počítačová verze zasloužila, za to autorům asi nestálo. Nahrávání čehokoliv (hry, tratě atd.) trvá dost dlouho a poměrně často to při této akci padá. V menu nefunguje myš a s klávesnicí to jde divně, protože klávesy Enter a Escape dělají občas něco jiného, než co se píše dole jako nápověda. Také mě deptá, že se hra při každém spuštění ptá, v jakém rozlišení chcete hru hrát. Takové zbytečné maličkosti hru zbytečně degradují a nikdo mi nevyvrátí, že to všechno nese znaky konverze z Playstationu 2.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Vůbec nejvíce je to ale poznat na grafice, kterou rozhodně nelze označit za moderní. O špatném vizuálním vjemu rychlosti už jsem mluvil, ale nejhůře vypadají samotná auta. Nejsou patřičně vyhlazena a při pohledu kamery zezadu (mimochodem pohled z vozu tu nenajdete) to je dost poznat. Také textury na nich jsou nevěrohodné a hodně přebarvené. Také další grafické efekty jako například kouř od gum už jdou dnes zpracovat podstatně lépe. Okolí už ale nepůsobí tak špatně a o pěkně zpracovaných boxech jsem se již zmiňoval. Co se mi líbilo, byl pěkně sestříhaný replay závodu, byť pozice kamery se čas od času nezdála adekvátní. Zvuk motoru každého auta zní trochu jinak, ale podle mého názoru pokaždé nevěrohodně.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tak co říci závěrem. Le Mans 24 Hours rozhodně není špatná hra, ale k tomu, aby mohla být dobrá nebo vynikající, by bylo třeba doladit dost věcí. Většina z nich přitom existuje jen proto, že jde pouze o konverzi z Playstation 2. Vím, že taková konverze není příliš náročná z hlediska pracnosti a finančně se rozhodně vyplatí, většinu hráčů to však asi neuspokojí. Proto nemám rád konverze…

Stáhněte si: Trailer (2 MB), Cheaty
Související články: Novinka

 
Leon
připravil: jd




 
 

Verdikt:

Slušná hra především o závodě Le Mans, na které je ovšem až příliš poznat konverze z Playstation 2.

Nejnovější články