King of the Road - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

King of the Road - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

12. 8. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Pokud jste se někdy chtěli stát řidičem kamionů, jste na správné adrese. Originální hra King of the Road totiž nabízí komplexní simulátor života za volantem, kdy vás ohrožuje kromě konkurence i ruská mafie.

Autor: Bergy
Publikováno: 12.srpna 2002


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Začneme trochu netradičně. Když se pozorně zadíváte na okolní obrázky, možná vám budou připadat jaksi povědomé. Důvod je prostý, tahle hra tu totiž už byla (ovšem pod názvem Hard Truck 2), jenže to se ještě psal rok 2000 a vydavatelem byla společnost Valusoft. Nyní o 2 roky později se této hry chopil poněkud úspěšnější distributor Jowood a s ním přišla i změna názvu. Zřejmě proto, že vydat po dvou letech hru se stejným názvem by asi nevypadlo zrovna nejlépe a označit tento titul jako Hard Truck 3 by bylo přinejmenším velmi troufalé :)

Základní herní princip KOTR sice zůstal stejný jako v Hard Truck 2, ale i tak si myslím, že nic nezkazím, když vám ho trochu připomenu. Na začátku hry dostanete do vínku menší nákladní auto a nějaké ty nezbytné finance. Vaším úkolem je chopit se volantu a snažit se za úplatu převážet náklady z míst A do míst B. Tato činnost je nezbytně nutná, protože jedině ona vám zajistí přísun financí, které potřebujete na různá vydání. Výdaje pro vás představují nákupy pohonných hmot, opravy vašeho vozu v servisu, pořízení nových součástek (případně celého nového vozu) a v neposlední řadě i pokuty za dopravní přestupky.

 Brutální policejní praktiky
Celé vaše snažení komplikuje jednak časový limit (v místě nakládání je vám sděleno, kolik máte času na jeho doručení) a také všudypřítomná konkurence, která se snaží doručit stejné zboží dříve než vy. Pokud nedojedete první (hlavně v úvodu to nebude nic neobvyklého), zase tak moc se toho neděje, ale odměna bývá chudší.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Dále je třeba počítat s policejními hlídkami, které monitorují silnice svými radary. Pokud nejste vybaveni detekčním zařízením (taková ta věcička, která začne blikat a pískat, když se dostanete do blízkosti policejního radaru), tak vás nějaká ta pokutička občas nemine. Máte sice možnost pořádně sešlápnout plynový pedál a vymáčknout z vašich koní pod kapotou, co to dá a třeba i ujet, ale párkrát se mi pak stalo, že si mě policisté nakonec vyhmátli v nějakém městečku a bylo stejně po srandě.

V horším případě vás ještě ke všemu začne pronásledovat policejní vrtulník, který je zde ztělesněn ničím menším než ruským bitevníkem Ka-50, který vás bez váhání pokropí sprškou ze svých kulometů, že se ani nestačíte divit. Pak nejenže zaplatíte mastnou pokutu, ale ještě slušnou sumičku za opravu svého vozu. Ve hře je také možnost kontaktovat mafii nebo se pokusit podplatit policisty, ale při svém štěstí jsem od policie dostal ještě mastnější pokutu za pokus o uplácení :)

 Budujeme dopravní společnost
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Pokud si ve svém snažení vedete dobře, podaří se vám časem získat, kromě finanční odměny také licenci. Tato věcička vás opravňuje najímat do své firmy další řidiče, kteří se většinou poflakují na odstavných parkovištích. Jakmile se kolem nich mihnete, sami se vám nabídnou. Pak už záleží jen na vás, jestli je přijmete nebo se podíváte po nějakých dalších. Obrovskou výhodou je, že tito řidiči jezdí s kamionem zcela samostatně a jejich výdělky za přepravu jdou do kasy vám. Vy jim za to vyplácíte tarifní mzdu. V případě, že se váš řidič fláká nebo už vám nevyhovuje kapacita jeho vozu, máte možnost ho bez milosti vyhodit. Zaměstnanci jsou ale jinak pro vaše celkové vítězství ve hře naprostou nutností, díky nim totiž zvyšujete objem přepravovaného nákladu a procentuálně zvyšujete svůj vlastní podíl na celkovém trhu až do stavu, kdy ovládnete jeho větší polovinu.

Jak jsem už napsal, na začátku hry začínáte s menším náklaďákem, který sice není špatný, ale postupem času se vám může začít zdát příliš malý. Jestli jste si už stihli nahrabat nějaké ty finance bokem, pak můžete začít znovu obrážet odstavná parkoviště a prohlédnout si auta, která jsou na prodej. Mě samotného pochopitelně nejvíce lákala možnost koupit si opravdový tirák. Ono to má totiž své velké výhody. Pokud vlastníte opravdový kamion, můžete kdekoli to bude možné, připojit přívěs s nákladem (u cest jich většinou stojí více než dost) a ten stačí doručit na místo určení. V tomto snažení vám navíc nebude bránit žádná konkurence a navíc vám po doručení nákladu zůstane i onen přívěs s velkou kapacitou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Pozor na svodidla
V tomto místě bych vás také rád upozornil na určité trable jízdy s velkým návěsem. Ono totiž není těžké rozjet váš kamión i s nákladem do velkých rychlostí, ale o to větší problém je pak někde zatočit do strmé zatáčky. Pokud je to alespoň trochu možné, pořádně si najíždějte do zatáček, protože jinak budete přívěsem kosit dopravní značky nebo přilehlé stromečky. Zvláště u stromečků je to dost nemilé, protože (nevím proč) zatímco zabetonovaná dopravní značka od vás doslova odlítne jako párátko, takový mladý smrček (jehož velikost pomalu ani nepřevyšuje váš vůz) naopak odrazí vás. Asi je to je nějaká speciální odrůda :)

Také se mi občas stalo, že pokud jsem v plné rychlosti přejel nějaké hrboly či nerovnosti, odpojil se mi sám od sebe přívěs. Nikdy jsem s opravdovým tirákem nejel, takže nejsem žádný odborník a nevím, jestli je tohle v reálu vůbec možné? Ke vší smůle jsem si celého odpojení přívěsu kolikrát vůbec nevšiml a až po dvou kilometrech jsem se začal zajímat, proč mi na displeji v kabině svítí výstražná kontrolka. Pokud se to stane i vám, stačí se vrátit a přívěs znovu připojit.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Horší ovšem je, když se přívěs odpojí třeba v zatáčce. I tato varianta se mi přihodila a když jsem se vrátil, zjistil jsem, že přívěs přeskočil svodidla (v této hře jsou svodidla nerozbitná, takže prorazit je nejde) a suše spadl kamsi hluboko do srázu. Milému přívěsu jsem tedy dal sbohem a uháněl si najít nějaký jiný, ale stejně mi takové karamboly přijdou až moc přehnané.

 Tísňová volání
Se svodidly (a možná i s dalšími překážkami u silnice) jsou spojeny další trable. Pokud se vám nedej bože podaří se v nich zaseknout, máte už jen 2 možnosti jak se osvobodit. Buď zkusíte zařadit zpátečku a točit volantem nebo zavoláte o pomoc na linku 911. Tísňovým voláním se sice zaručeně osvobodíte, ale taky za to pěkně mastně zaplatíte. Podobné to je i když z nějakého důvodu těžce poškodíte své vozidlo tak, že se stane imobilní. Pak vám rovněž nezbude nic jiného než opět volat o pomoc. Někdy mám pocit, že nejvýnosnější v této hře je právě tato vyděračská služba. Škoda, že člověk může hrát jen za řidiče kamionu :)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Před dlouhou cestou (počítejte řádově 20 a více minut čistého herního času) si nezapomeňte zkontrolovat stav své nádrže a případě zkouknout podle mapy, jestli budete mít možnost dotankovat cestou. Ovšem počítejte s tím, že tankovaní vás docela zdrží a dáváte tak příležitost svým konkurenčním soupeřům. Také nezapomínejte, že dravá jízda způsobí poškození vašeho nákladu a tím se snižuje i váš honorář. V případě poruchy, která vás zcela nevyřadí z provozu, co nejrychleji najděte autoopravnu, kde vám váš vůz za patřičný peníz opraví. Ceny oproti 911 jsou ale velmi lidové :)

Servisy mají ještě jednu výhodu - dají se v nich nakupovat lepší součástky (motory, kola aj.), případně různá udělátka (viz. antiradar atd.). Musíte ale zase počítat, že každý servis má určité zásoby, a tak ne v každém je stejná nabídka. Někdy je nutné pro konkrétní součástku či příslušenství obrazit i vícero autoopraven.

 Zastaralá a náročná grafika
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nyní se pojďme věnovat novinkám v KOTR. De facto snad nejde ani mluvit o novinkách, protože se toho změnilo vcelku pramálo. Na druhou stranu můžeme tuto hru brát tak, že prostě díky JoWood dostala druhou šanci, protože s Valusoftem to určitě nebyla žádná sláva a tady v České republice se původní hra Hard Truck 2 vůbec nikdy neprodávala.

Prvním vylepšením je tedy možnost zvolit si poněkud vyšší rozlišení pro samotnou hru (Hard Truck umožňovala maximálně 800x600) a výsledkem je pochopitelně uhlazenější grafika. Nicméně celkové grafické zpracování nedosahuje úrovně současných her ani náhodou. V podstatě se dá říci, že ona 2 roky stará grafika, která už i v roce 2000 trochu zaspala dobu, je z 99% použita i v KOTR. To jedno zbývající procento, jsou jen nepodstatné detaily, které nijak nemohou ovlivnit celkové mínění.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Možná si řeknete, že podle obrázků to zase nevypadá tak strašně a zase bude plus, že to poběží i na šunce počítači. Omyl je bohužel pravdou, ačkoli můj počítač nepatří mezi mladíky (PIII 800 Mhz, 256 MB RAM a GF2MX), rozhodně si nemyslím, že by měl mít s takovouhle hrou větší problémy - určitě jsem na něm hrál plynule hry s daleko lepší grafikou. Hlavně při vysokých rychlostech se docela často stávalo, že se mi obraz začal trochu trhat a nebylo to zrovna dvakrát příjemné. Můj osobní názor je ten, že ona grafika nemůže být tak náročná, aby způsobovala cukání, ale spíš je jen špatně naprogramovaná.

 Nesrovnalosti s měnou a lokacemi
Jinak pravidelné střídání dne a noci je rozhodně chvalitebné. Stejně tak proměnlivost počasí vede k určitému zpestření. Například v dešti se zneprůhlední sklo natolik, že je nutné pustit stěrače. V noci je zase potřeba rozsvítit světlomety a dávat větší pozor na cestu, protože viditelnost je také o poznání horší.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Při sledování vašeho finančního konta si možná všimnete, že dolary z Hard Truck 2 byly vystřídány novým platidlem a to eurem, ale to je opravdu jeden z těch nejtitěrnějších detailů. Právě ony eura mi ale připomenuly takový podivný pocit, který jsem z KOTR měl. Autoři zřejmě chtěli ve své hře navodit atmosféru amerického prostředí (tomu napovídají hlavně názvy měst na mapě), na druhou stranu se zde vyskytují i evropské značky aut, platidlem je evropské euro a jako největší protiklad se v KOTR praktikují manýry z východu, kde je největším postrachem zkorumpovaná policie a všudypřítomná mafie.

 Fotbal s tiráky
Multiplayer jsem sice nemohl vyzkoušet, ale jak jsem se dozvěděl, jeho možnosti jsou rovněž totožné s Hard Truck 2. Jedná se tedy o opravdu podivný mód (možná by se dalo říct i úchylárna :) nesoucí název Truck Ball. Dvě družstva tiráků se snaží narážením do obrovské koule vsítit branku. Při více lidech to může být docela sranda, ale jinak si myslím, že ač se jedná o originální nápad, nemá velkou budoucnost. Druhý mód už je normálnější, jedná se o klasický závod tiráků a to už zní o mnoho lákavěji.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v sekci screenshotů

Abych vlastně nezapomněl, závodit se dá i během normální hry - jakmile se vám na pageru objeví hláška, že se na závodním okruhu pořádá soutěž, omrkněte mapu jak to máte daleko, a pokud zrovna nevezete nějaký důležitý náklad, zkuste přijet a rozdat si to s ostatními. Vítěz pochopitelně bere slušnou finanční odměnu a ta za to určitě stojí.

• Závěrem
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celkově je tato hra spíše zajímavá než kvalitní, ale i tak věřím, že si své příznivce najde. Nic podobného totiž nikdo jiný zatím nenabídl a jak to vypadá, dlouho asi ani nenabídne. Někteří z vás sice mohou namítnout, že na KOTR v podstatě není nic zábavného nebo že i když se zdá na první pohled mapka herní oblasti velká, určitě se rychle ojezdí. Mě osobně se ovšem hraní KOTR vcelku zamlouvalo a rozhodně bych tuto hru nijak nezavrhoval. Technické zpracování sice nepatří k tomu nejlepšímu, ale originální nápad celé hry by se ocenit určitě měl.

Stáhněte si: Cheaty
Související články: Novinky, Hard Truck 2 recenze (5/2000)

 
Bergy
připravil: jd




 
 
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Pokud jste snili o povolání řidiče kamionů, máte jedinečnou možnost jak si to v trošku akčnějším podaní vyzkoušet. Bohužel budete muset překousnout velmi průměrnou grafiku a pár nedostatků.

Nejnovější články