Heli Heroes - recenze
8/10
zdroj: tisková zpráva

Heli Heroes - recenze

29. 1. 2002 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Reality Pump Studios se rozhodli zužitkovat 3D engine z Earth 2150 pro svou vrtulníkovou střílečku Heli Heroes, která je návratem k osvědčenému konceptu dnes již klasické řežby Desert Strike.

Autor: ABE
Publikováno: 29.ledna 2001


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Když jsem byl mladší, patřily mezi mé nejoblíbenější hry střílečky, ve kterých jsem ovládal malé letadélko a střílel hromady nepřátel. Začínal jsem na Atari 800 s River Raid, na kterém jsem zničil svůj první joystick. Dále jsem pokračoval na PC s Xenonem 2, později Tyrianem a nakonec Desert Strike nebo Jungle Strike. A tím jsem také skončil, protože se střílečky pomalu ale jistě staly okrajovým žánrem.

 Návrat stříleček
Naštěstí se na ně ale nezapomnělo úplně a tak Reality Pump Studios na začátku roku 2002 vydávají svoji střílečku s názvem Heli Heroes, která se u nás bude distribuovat kompletně v české verzi od února. Ačkoliv se tato hra snaží co nejvíce přiblížit svým předkům, bez mnoha vylepšení by v dnešní době neměla moc šancí. Nejmarkantnější změnou je převedení námětu do 3D. Samozřejmě i toto zde již bylo, ale většinou to nedopadlo moc dobře, vzpomeňme například na hru SWIV 3D, která zpočátku vypadala nadějně, ale nakonec se ukázalo, že se jednalo o propadák.

Čím se tedy odlišuje Heli Heroes od předchozích stříleček jako Desert Strike? Jednak je to zajímavým příběhem, o kterém si povíme později, a za druhé je to skvělým 3D enginem. Pokud se podíváte na obrázky, jistě vás napadne, jako by jste něco podobného již viděli. Odpověď je ano i ne. Ano proto, že engine je převzatý z real-time strategie Earth 2150 od stejné firmy, takže jednotlivá vozítka a letadélka, která se ve hře vyskytují, jsou hodně podobná jednotkám z Earthu. To samé platí i o samotném designu prostředí nebo o efektech při výbuchu. Engine také umožňuje ničit většinu krajiny, stromy a domy počínaje a mosty konče - zničení takového mostu je leckdy nezbytné pro další postup ve hře.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Jaký vrtulník - AH-64 nebo Hokum?
Ačkoliv hra používá engine ze strategické hry, nemá se strategií nic víc společného. Ovládáte pouze jednu jednotku a tou je helikoptéra. Vybrat si můžete mezi AH-64 Apache Longbow nebo ruským Hokumem. Na ovládání vám stačí pouze kurzorové šipky a čtyři klávesy pro ovládání zbraní - dvě střelba a dvě pro výměnu zbraní. Ovládání obou vrtulníků je naprosto stejné. Stejné jsou i jejich letové vlastnosti a výzbroj, kterou mohou nést. Jediná jejich odlišnost spočívá v grafickém zpracování - jsou zpracovány velmi pěkně, dokonce na nich je vidět, jaký druh raket právě nesou. Povedlo se také roztáčení vrtule při startu, hlavně u dvouvrtulového Hokumu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Když už jsme nakousli, že vrtulníky nesou rakety, pojďme se na výzbroj podívat trochu blíže. Oba vrtulníky mají po startu pouze základní kulomet, který však lze snadno vylepšovat. Velmi kladně na mě také působil fakt, že při neustálém držení tlačítka pro střelbu se kulomet ‘unavuje‘ a střílí pomaleji, proto je nutné klávesu pouštět a opakovaně mačkat znovu a znovu. S obyčejným kulometem by jste však moc daleko nedoletěli a hlavně toho moc nesestřelili a proto máte k dispozici ještě pět druhů raket - obyčejné, samonaváděné, laserové, plynové a plazmové. Specialitkou je atomová bomba, kterou však najdete jen ojediněle. Na rozdíl od jiných her, jsem se zde nijak nebránil používání cheatů. Sice se tím sníží obtížnost hry, ale na druhou stranu je to mnohem větší řežba a o tu jde přece u stříleček v první řadě, ne? :)

 Technologie na šetření očí
Pokud navštěvujete nás server častěji, jistě jste nepřehlédli zprávu, že Heli Heroes budou obsahovat novou technologii zvanou EyeSave. Tato technologie měla snížit namáhání očí, které musí sledovat všelijaké výbuchy a jiné grafické efekty na obrazovce. Bohužel ať jsem hledal jak jsem hledal, zmíněnou funkci jsem ve hře nenašel. Jediné, co lze nastavovat, je rozlišení (až 1600x1200x32) a obnovovací frekvenci monitoru - to je vše. Možná, že bude tato technologie zpřístupněna až pomocí nějakého patche, ale prozatím máme smůlu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Bonusy na zlepšení hratelnosti
Ke zvýšení hratelnosti přispívá také několik ‘bonusů’, které můžete cestou sebrat. Například jakýsi urychlovač, který na omezenou dobu zvýší vaši rychlost. Dalším bonusem, který lze ve hře potkat, je něco jako obraceč - ten vám na určitý čas převrátí obraz vzhůru nohama, přičemž se otočí i ovládání - vpravo je vlevo a obráceně. Kromě toho musíte ještě sbírat dobíječe životů a štítů a kanystry s benzinem, protože pokud vám dojde palivo, vezme váš let rychlý konec :)

V neposlední řadě Heli Heroes zaujme zajímavým příběhem. Děj hry se odehrává v budoucnosti, kdy lidstvo nezná válku a utrpení. Celý svět řídí 29 počítačů, jednoho dne se něco zvrtne a oněch 29 se nedopatřením připojí na internet, kde narazí na starodávný počítač, který simuluje válečné hry. Tento "válečný" počítač začne využívat oněch 29 strojů k rozpoutání války, jakou lidstvo ještě nezažilo. A jediný, kdo ho může zastavit, jste samozřejmě vy a váš vrtulník. Nepřátele ničíte po celém světě, takže stereotyp ze stále stejného prostředí tu rozhodně nehrozí.

 Různorodé mise po celém světě
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Hra se odehrává jak v zasněžených horách, tak i na pouštních pláních, navíc engine umožňuje i změnu počasí, což určitě potěší. Všechno podbarvuje výborný zvuk a hudba. Zvláště pak hlášky jako „burn baby burn“, které váš pilot občas prohodí, zní skvěle.

Bohužel snad žádná hra není bez chyb a ani Heli Heroes nejsou výjimkou. Nejzávažnějším nedostatkem je poměrná krátkost celé hry, docela dobře ji lze dohrát za jeden večer. Další věci, která mě trochu štvala, je zasekávání o kopce. Pokud se váš vrtulník dostane za nějaký kopec a obrazovka popojede už tak daleko, že ho nejde obletět, musíte přes něj. Bohužel většinou se stane, že se o něj vrtulník zasekne, chvilku tak zůstane a nakonec přes něj trochu podivně přeskočí.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Celá hra se skládá z 20 klasických misí, kde máte za vždy nějaký úkol. Buďto něco zničit nebo někam v časovém limitu doletět. Dále hra obsahuje 5 misí nazvaných "intercept", v nichž musíte zničit nějaké větší nepřátelské letadlo. Kromě toho si ještě zahrajete finální misi, ve které musíte zničit ‘jen‘ hlavního bosse a k dispozici jsou také 4 mise tréninkové. Dohromady to dělá nějakých 30 misí, což není sice málo, ale mohlo to být lepší, jak jsem již psal, plná verze Heli Heroes se dá s trochou snahy dohrát za jeden večer.

 Multiplayer na jedné klávesnici
Naštěstí si autoři uvědomili, v čem byla síla starých stříleček a tak si kromě singleplayeru můžete zahrát i multiplayer. Ten lze provozovat pouze na jednom počítači a na jedné klávesnici, přičemž každý hráč ovládá jeden vrtulník. Napřed jsem si myslel, že to bude strašně nepřehledné, ale opak byl pravdou. Jelikož má jeden vrtulník červenou barvu vrtule a druhý žlutou, velmi snadno je od sebe rozeznáte. Teprve v multiplayeru si pořádně vychutnáte kvality této hry, vřele doporučuji ho alespoň vyzkoušet, určitě nebudete litovat.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Recenze se nám pomalu chýlí ke konci a já přemýšlím, na co jsem ještě zapomněl. Snad bych ještě podotknul, že nepřátel je opravdu velké množství a to jak do druhů tak i to počtu, ve kterém se na vás vrhají. Útočí na vás jak ze souše, tak i ze vzduchu a z vody. K sestřelení potkáte všemožné letadla a vrtulníky, pozemní vozidla nebo strážní věže a mnoho dalších cílů. Umělá inteligence nepřátel jde přesně v duchu původních stříleček - vaši nepřátelé prostě skoro žádnou inteligenci nemají, vrhají se na vás ze všech stran a jejich síla spočívá pouze v počtu - ale to je právě ta kouzelná věc na těchto střílečkách.

Stáhněte si: Demo (62 MB)

 
ABE
připravil: jd




 
 

Verdikt:

Návrat starých stříleček jak se sluší a patří. Heli Heroes Vám skvěle vám zkrátí dlouhou chvíli nebo pomůže k odreagování. Co je také lepšího na uklidnění, než si sestřelit pár stovek nepřátel v několika málo minutách?

Nejnovější články