Grand Prix 3 Season 2000 - recenze
7/10
zdroj: tisková zpráva

Grand Prix 3 Season 2000 - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

17. 9. 2001 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Geoff Crammond si v datadisku Grand Prix 3 Season 2000 snaží napravit reputaci po problému s neaktuálními daty v původní hře.


Grand Prix 3 Season 2000 - recenze

Autor: Ladis
Publikováno: 17.září 2001

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tento i minulý rok byl pro všechny příznivce simulátorů vozů Formule 1 léty opravdu štědrými, alespoň co do počtu vydaných simulátorů "efjedniček". Vzpomeňme si jen, jak jsme hltali zprávy o chystaném GP3, toužebně očekávajíc tuto, již dopředu vědomou kvalitní simulaci, ze které se právem stala klasika, s níž se jakékoliv nově vznikající tituly srovnávají, vzpomeňme si na dva tituly od EA, které jakkoliv byly graficky na úrovni, víceméně postrádaly kvalitní simulační model a neposledně si vzpomeňme i na hru F1RS od Ubisoftu, která konečně představovala konkurenční titul pro GP3 - viz naše loňská recenze (90%) od Leona.

 Částečná náprava neaktuálních dat
GP3 je opravdu klasika. Důvodů je několik, tím hlavním však jistě bude špičkový fyzikální model vozů, který nám geniální Geoff Crammond, autor GP3, představil. Vynikající engine chování monopostu, kolizní engine, použitelná AI, ale i vcelku kvalitní grafika dali GP3 status nejlepšího simulátoru F1 pro PC, jaký byl dosud vytvořen. Jediné, co mnohé hráče nepříliš těšilo byl fakt, že GP3 byly licencované pro rok 1998, tj. pro dnešek s absolutně irelevantními daty a statistikami o jezdcích, vozech a týmech. Ti, kdož měli a mají přístup k Internetu, si již jistě stáhli neoficiální upgrade hry a mohou nyní vesele jezdit třeba za Juana Pablo Montoyu na takovém okruhu v Sepangu, s aktuálními texturami Williamsů a skutečnosti odpovídajícím voze Williams FW23 s motorem BMW P80. Ostatní hráči však tuto možnost, vzhledem k staré licenci GP3, bohužel nemají.

Geoff Crammond, vědom si tohoto nedostatku, dal dnes konečně vzniknout datadisku, který alespoň zčásti kompenzuje neaktuálnost dat a statistik ve hře. Proč zčásti? Odpověďí budiž fakt, že licence dnes recenzovaného datadisku je pouze pro rok 2000, tj. sice s aktuálními tratěmi, včetně Indianapolis a Sepangu a rovněž upravenou první šikanou po startu na okruhu v Monze, ovšem s neaktuálními jezdci. Takže pokud je váš favorit např. Juan Pablo Montoya, máte bohužel smůlu. Vzhledem k tomu, že datadisk krom aktuálnějších dat přináší s sebou i některé další vylepšení, pojďme si teď jednotlivé prvky datadisku podrobněji rozebrat.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
klikněte na obrázky pro srovnání daného místa tratě s původní Grand Prix 3

O licenci pro rok 2000, kterou datadisk využívá, jsem se již zmínil. Novinkou jsou tak dvě nové tratě - Indianapolis v USA, Sepang v Malajsii a samozřejmě i přestavěná šikana na Monze. Krom dat a sestavy jezdců/týmů pro rok 2000 přináší hra i celou řadu dalších vylepšení.

 Další novinky oproti Grand Prix 3
Prvním z nich je lepší fyzikální engine hry. Původní, již tak geniální engine byl ještě vylepšen a měl by být nyní maximálně realistický. Rozdíly však nijak dramaticky nepocítíte, spíše se jedná o kosmetické úpravy např. při jízdě na vodě, při výletu mimo trať do bezpečnostních zón apod. Zcela nově byl vytvořen kolizní engine, který je nyní znatelně kvalitnější a reálnější, takže až to napálíte ve "dvoukilech" do zdi, budete se jistě cítit jako by to bylo ve skutečnosti :-) Původně pouze dvacetivteřinový replay ze závodu byl nyní zcela předělán a můžete si tak vychutnat, dle velikosti paměti vašeho PC, replay až celého závodu, což jistě potěší, především pokud se vám podařilo během závodu efektivně sejmout například finskou patku, či brazilského playboye.

Zcela nově byla rovněž vytvořena komunikace jezdce s boxem, tudíž až vás omrzí práce jezdce Formule1, můžete klidně rádiem Eddiemu Jordanovi do stáje vzkázat, jak skvělá je v posteli jeho žena, zajisté bude potěšen :-)

Vylepšena byla i grafika - nové textury, více detailů, to vše ve hře poznáte. Pro porovnání jsem "ripnul" z bývalé GP3 a z nového datasiku stejné záběry ze hry - můžete se tak podívat, k jakým změnám, co se týče grafického vzezření hry, došlo. Vy, kdož jste šťastnými majiteli SB Live! a čtyř reprobedniček okolo sebe, jistě budete potěšeni přímou podporou této vynikající karty. Datadisk totiž využije naplno potenciál EAXu a prostorového zvuku, tudíž až se budete řítit tunelem v Monaku, budete naprosto ohromeni realističností zvuku, který se bude, využívajíc HW akcelerovaných doplerových efektů, rozprostírat všude okolo vás.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
klikněte na obrázky pro srovnání daného místa tratě s původní Grand Prix 3

 Quick Laps a encyklopedie
V neposlední řadě jistě nikoho neurazí nový mód hry - Quick Laps, ve kterém budete soupeřit s ostatními jezdci o co nejlepší čas na kolo. Nic extra, co by v bývalém GP3 chybělo. Nakonec je třeba se zmínit i o implementaci funkce force feedback, což šťastní majitelé nadupaných volantů jistě uvítají. Já osobně jsem hru hrál a hraji se zcela low-endovým volantem a pedály (Dexxa, prodávaná dnes již téměř bratru zadarmo) a mohu říci, že i bez force feedbacku je hra na volantu s pedály "úplně jiné kafe".

Jako "něco navíc" přidali na CD autoři hry i jakousi encyklopedii Formule 1, kde kromě textu s obrázky a schématy, týkajících se jezdců, týmů, techniky vozů a různých pojmů ze světa Fromule 1, budete mít možnost i shlédnout videa, která vás seznámí s koncepcí monopostů F1, stějně tak jako se způsobem jízdy na různých druzích okruhů.

 To samé zdarma z internetu
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Tím jsme zcela vyčerpali výhody, které zakoupením datadisku získáme. Nic víc. Žádný mód kariéry, jako např. v NFS5, žádný historický bonus, prostě nic víc. Ovšem to je opravdu málo. Za 12 liber, za které se datadisk v Anglii prodává, je celkových vylepšení opravdu poskrovnu, v podstatě si vše uvedené a i něco málo navíc můžete zcela zdarma stáhnout z Internetu - např. www.simracingworld.com/html/gp32k/, www.emac.de/gp3/, www.grandprix3.com či z mnoha dalších (neoficiálních) serverů.

Uvidíme, jak dopadne nově vytvářený titul od Microprose - Grand Prix 4 (nejdříve jaro 2002), který má být zcela revolučním simulátorem na poli F1 - krom jiného autoři slibují i komplexní 3D grafiku, což zní jistě zajímavě. Rovněž EA připravují F1 2001, počkejme si tedy na ni, vyjde už během následujících pár týdnů. Zatím můžeme závodit v GP3 a držet palce Tomáši Engemu, který jako první Čech vstoupil do úžasného světa Formulí1 a nevedl si v Monze na 12.místě vůbec špatně. Go, go Tome!

P.S. Za zmínku stojí, že ačkoliv k samotné instalaci datadisku je potřeba vlastnit původní cdédéčko s GP3, staré GP3 nemusíte mít na disku.

Ladis
připravil: jd







Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Jakkoliv je hra GP3 superrealistická špičková simulace "efjedniček" a jednoznačně "number one" na dnešním poli PC her simulujíc F1, koupě nově vydaného datadisku, pokud vezmeme v potaz poměr cena/výkon, není nijak extra výhodná. Pro ty, kdož mají pouze starou základní verzi GP3, jistě nabídne datadisk množství vylepšení, ovšem pro ty z nás, kteří si již z Internetu stáhli aktuálnější, byť neoficiální, data do hry, či programy pro úpravu dat (jezdců/týmů/vozů a jejich specifikací), nepřináší GP3 2000 Season žádnou podstatnou výhodu. Bohužel.

Nejnovější články