Football Manager 2005 CZ - recenze
9/10
zdroj: tisková zpráva

Football Manager 2005 CZ - recenze

Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

7. 12. 2004 0:00 | Recenze | autor: Redakce Games.cz |

Snili jste někdy o tom, že šéfujete těm nejlepším týmům světa? Nebo byste radši vedli svůj oblíbený klub k postupu? A co pomoci národnímu mužstvu v cestě za slávou? Football Manager skýtá nejen tyto možnosti.

Autor: Bergy
Publikováno: 7.prosince 2004
Verze hry: finální/česká
Doba recenzování: 3 týdny


Obrázek zdroj: tisková zpráva Víte, jaká hra byla nejprodávanější ve Velké Británii začátkem listopadu? Mohu vás ujistit, že DOOM III to nebyl a dokonce ani The Sims 2 si nedokázalo udržet svojí vedoucí pozici. Na prvním místě tamní prodejnosti se totiž až do příchodu Half-Life 2 usadil nový Football Manager 2005 (dále už jen FM2005). Jedná se však spíše jen o zajímavost, protože pro zasvěcené to jistě žádné velké překvapení není. Fotbalové manažery se „za kanálem“ těší obrovské popularitě a FM2005 rozhodně není výjimkou. Zvlášť, když za jeho vývojem stojí ti samí lidé, kteří až donedávna vytvářeli veleznámou sérii Championship Manager. Změnil se tak pouze název hry a vydavatel, kterým je nyní společnost Sega.

Původní distributor Eidos po rozchodu s vývojáři Sports Interactive rovněž nezahálí a chystá na jaro Championship Manager 5, jehož vývoj byl svěřen zbrusu novému týmu Beatiful Game Studios. Z pohledu našince je ale zajímavější právě FM2005, protože pouze tento titul jako jediný vychází kompletně v češtině. Při psaní recenze budu záměrně porovnávat FM2005 s nedávným NHL Eastside Hockey Managerem (recenze), protože se jedná o příbuzné hry a jsou produktem toho samého výrobce.

 Herní menu
Jak už to v podobných hrách bývá zvykem, i ve FM2005 je nejdříve nutné vybrat si svůj oblíbený tým, jehož otěže hodláte převzít. Ještě předtím však musíte provést výběr států, jejichž fotbalové ligy budou tvořit vaši herní databázi. Jednu zemi si posléze zvolíte jako své působiště a v těch zbylých bude počítač sám generovat veškeré dění. Aktuální informace ze zahraničních soutěží pak dostáváte prostřednictvím mailů a výsledkových přehledů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
TIP: kliknutím na velkou verzi screenshotu se dostanete na následující obrázek

Tuto počáteční volbu je potřeba důkladně promyslet. Když člověk neuváženě začlení do své databáze velké množství zemí, tak nespočet zpráv a zdlouhavé generování začne po nějakém čase zcela jistě lézt na nervy. Ani volba pouze jedné oblasti není příliš šťastná, protože tím dojde k izolaci od okolního fotbalového světa. Ideálním řešením je proto volba jen těch států, kde chce hráč působit a kde se hraje natolik špičkový fotbal, jehož dění stojí za to sledovat.

Abyste si mohli blíže představit, z čeho vlastně budete vybírat, vězte, že základní výběr provádíte z 51 zemí, přičemž většina států disponuje hned několika ligami. Jen pro úplnost dodávám, že Českou republiku s její 1. a 2. ligou zde také najdete. Ve FM2005 je tedy přítomno více než 140 vrcholových soutěží, což představuje skoro 3 tisíce týmů, kterých se můžete ujmout coby generální manažer (trenér). Snažit se ještě spočítat všechny možné národní týmy a ostatní nehratelná mužstva, která dotvářejí celkový obraz tohoto fotbalového světa, je pak skoro nemožné. Podle autorů je v databázi této hry dohromady více než 235 tisíc hráčů (včetně personálu) a 14 tisíc týmů, což jsou i pro mě samotného téměř neuvěřitelné cifry. Aktuálnost sestav jinak odpovídá začátku sezóny 2004/2005, tzn. konci léta.

 Posílení kádru
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Dost už ale obecných řečí a pojďme se věnovat konkrétním záležitostem. Jakmile převezmete svůj fotbalový tým, je třeba vrhnout se do práce. Základem všeho je pochopitelně hráčský kádr, ve kterém se přiřazují jednotliví hráči na konkrétní posty. Není to nic těžkého, protože každý hráč má na soupisce uvedenou i svojí obvyklou pozici, proto posléze stačí vybrat aktuální umístění a je skoro hotovo. Kromě základní jedenácky je nutné zvolit ještě pořadí náhradníků, kteří dostanou šanci při případných střídáních. Zbytek fotbalistů prozatím ostrouhá, ale lze je umístit třeba do B-týmu, kde nebudou zahálet.

V případě, že nejste spokojeni se složením týmu, dá se využít přidělených financí a oslovit nové hráče. Nemáte-li jasnou představu, koho začít lanařit, nastala správná chvíle pro vaše scouty. Tito lidé mají jediné poslání a to hledání možných posil. Stačí jim sdělit, o jakou zemi, ligu či mužstvo se zajímáte a oni už se o vše postarají. Výsledky jejich snažení se vám po nějaké době začnou zobrazovat v hlášeních s doporučeními, do kterých hráčů by bylo dobré investovat. Na vás poté je, abyste předložili natolik zajímavou nabídku, která by daného hráče zlákala k podepsání nové smlouvy. Pochopitelné ale je, že třeba s naší druholigovou Bohemkou můžete jen stěží pomýšlet na nějaké zahraniční hvězdy.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Trénink a taktika
Aby se mužstvo mezi zápasy udržovalo ve vrcholné formě, je důležité věnovat pozornost i tréninkovému programu. Ten je oproti NHL Eastside Hockey Manageru (NHL EHM) detailnější a nabízí více možností. Kromě příkazů, co mají jednotliví hráči trénovat, je zde vytvářen podrobný týdenní plán pro tým jako celek. Do tohoto rozvrhu lze začlenit například trénování útoku, obrany, napadání či sehrání cvičných zápasů.

Výkony hráčů při zápasech ale nejsou ovlivňovány jen jejich schopnostmi a dobrou fyzičkou. Velmi důležitým aspektem je rovněž zvolená taktika a rozložení hráčů v poli, což rovněž spadá do vašich kompetencí. Už pouhým rozmístěním fotbalistů podle určitých schémat dáváte jasně najevo, jestli hodláte hrát útočnou či obrannou hru. Jednotlivým hráčům jde ještě přikázat, jestli mají hrát dopředu nebo dozadu a celému týmu můžete naordinovat třeba míru tvůrčí hry, presing atd. Těchto možností je třeba využívat prakticky před každým zápasem a to podle zdatnosti soupeře. Když byste třeba v Lize Mistrů hráli s pražskou Spartou proti Realu Madrid a ponechali si stejnou taktiku ze zápasu s Blšany, na výsledném skóre to většinou snadno poznáte.

PODPLÁCENÍ V ČESKÉM FOTBALE
Věhlasná korupční aféra českého fotbalu podle všeho neunikla ani lidem ze Sports Interactive (nebo jejich spolupracovníkům) a její dopad se proto projevuje i ve FM2005. Týmy Synot Staré Město (ve hře se vyskytuje dnes již neexistující název, správně by tam mělo být 1. FC Slovácko) a Viktorka Žižkov proto i ve hře začínají sezónu 2004/2005 s dvanáctibodovým mankem, které vyfasovaly za prokázané uplácení rozhodčích. Jak tedy vidíte, český fotbal je ve světě zase o něco slavnější :) Ale v samotné hře se rozhodčí pochopitelně podplácet nedají, ani se zde nevyskytuje nevybíravá mluva funkcionářů, kteří používají slovo "vole" v každé větě 5x.

K obvyklým začátkům každé fotbalové sezóny patří přátelská utkání, následně se rozehrají první ligové zápasy a hon za body a umístění v tabulce nabere na obrátkách. Pokud nehrajete za úplné nýmandy, pravděpodobně vás čeká buď přímo Liga mistrů nebo aspoň pohár UEFA. Ve FM2005 je ostatně přítomna i pěkná řádka dalších pohárových soutěží (včetně domácího poháru ČMFS), ale dá se přepokládat, že oblibě se budou těšit pouze ty populárnější.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Sledování utkání
Nejzajímavější částí FM2005 jsou samozřejmě jednotlivé zápasy, kde se projeví vaše předchozí práce. Před úvodním hvizdem se dá prohlédnout soupeřovo rozestavení a na základě toho ještě provést taktické změny. Tyto úpravy včetně přeskupování hráčů můžete provádět rovněž během zápasu, jen vždy musíte počkat na přerušení hry.

První, čeho si oproti NHL EHM všimnete, je skutečnost, že FM2005 nabízí v tomto režimu minimálně o třídu lepší pokoukání. Na rozdíl od hokejového manažeru, kde po hřišti jen létal ze strany na stranu barevný proužek, je totiž ve FM2005 vše krásně rozpohybované. I když stále koukáte na 2D hříště z ptačí perspektivy, všichni hráči běhají a kopají do balónu. Nic vám tudíž nebrání ve sledování veškerých přihrávek, střel a akcí. Je ovšem jen na vás, jestli si necháte nastínit pouze klíčové momenty nebo odkoukáte celý zápas.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

recenzi NHL EHM jsem sice statické zobrazování zápasů moc nekritizoval, ale když nyní vidím, o co jsou hráči hokejového manažeru vlastně ochuzení, měl jsem být určitě přísnější. Ono totiž sledování toho, co se na hřišti opravdu odehrává, dává hře úplně jiný náboj. Vidíte i neúspěšné akce, fauly a tím je to všechno daleko více zábavnější a emotivnější. Není zkrátka nad to si pěkně od plic zanadávat, jak třeba mohl ten dřevák minout prázdnou branku z pěti metrů apod. Ve FM2005 tedy tvoří obraz hlavní zdroj poznatků ohledně dění na hřišti a doprovodné texty jsou jen takovým doplňkem. U NHL EHM tomu bohužel bylo přesně naopak.

Během utkání si lze také nechat zobrazovat různé grafy či statistiky a to hned dvojím způsobem. Buď na tyto záznamy koukáte v režimu celé obrazovky nebo si pohled rozdělíte na 2 poloviny. Druhá varianta má tu výhodu, že je v ní možné současně pozorovat jak dění na hřišti, tak statistické údaje. Na druhou stranu je sledování dvou obrazovek vykoupeno opravdu titěrnými písmenky, které se velmi špatně čtou. Jedná se tak sice o dobrý nápad, ale potřeboval by ještě dotáhnout do nějakého použitelnějšího stádia.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Ovládání a HW nároky
Pokud se člověk zaměří na celkovou přehlednost a ovládání FM2005, opět se nevyhne vzájemnému srovnání s NHL EHM. Zatímco v hokejovém manažeru byly jednotlivé volby doslova nahňácané na sobě a řada funkcí byla zanořena v x-tém podmenu (například finance týmu), ve FM2005 je vše krásně přehledné. Vrchní vodorovná lišta obsahuje mimo jiné přepínače mezi ligou, vlastním týmem a zprávami. Levá svislá řada voleb pak disponuje výbornými rozbalujícími se nabídkami, které fungují velmi podobně jako dobře známý průzkumník ve Windows. Díky tomu se mi ani jedinkrát nestalo, že bych někde ztratil přehled nebo orientaci.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva K vyšší celkové přehlednosti přispívá i použití vyššího rozlišení 1024x768, které je daleko praktičtější než nedostačujících 800x600 u NHL EHM. Jediné, v čem má hokejový manažer navrch, jsou fotky hráčů. I když ve FM2005 rovněž naleznete mnoho portrétů, týká se to pouze těch známějších fotbalistů. U české ligy například chybí fotky úplně a ani třeba Petr Čech, který je brankářskou jedničkou v Chelsea, zde svou tvář nemá. Omluvou snad může být jen skutečnost, že databáze FM2005 je podstatně větší než ta u NHL EHM, ale každopádně je to škoda.

Hardwarová náročnost je opět nízká, takže FM2005 stejně jako NHL EHM rozběháte bez problémů i na starších sestavách. Upozornit musím opět na velikost uložených pozic. Už po několika měsících první sezóny měly savy přes 100 MB, což se nepříznivě projevuje zdlouhavými prodlevami při nahrávání. V případě potřeby lze FM2005 hrát v okně, což má tu výhodu, že kromě manažeru můžete jednoduše skákat do dalších otevřených aplikací. Musíte se však obrnit větší trpělivostí, protože při běhu v okně se všechno generuje a zpracovává déle, než když máte hru puštěnou na celou obrazovku.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
Zvětšit zdroj: tisková zpráva další vytípané obrázky z hraní jsme přidali do sekce screenshotů

 Česká lokalizace
Jak už nakousl v úvodu, FM2005 u nás CD Projekt prodává v kompletní české lokalizaci, což je pro řadu potencionálních hráčů vcelku zásadní informace. Nejde přitom pouze o velké množství textů, jde především o pohodlné hraní, které vám zajistí jen dobře odvedený překlad do češtiny. O to více je tedy potěšující, že lokalizace je tentokrát zvládnuta ještě o chloupek lépe než v případě NHL EHM. Svědčí o tom méně krkolomných vět a výrazů, nad kterými se člověk musí chvíli zamýšlet, aby pochopil, co vlastně znamenají. Skládaným větám, kde je použita řada proměnných hodnot se ale vzhledem k systému hry vyhnout nelze. Může vás to štvát, ale to je tak všechno, co s tím naděláte. Čeština je holt zapeklitý jazyk a ačkoliv generované věty působí v angličtině naprosto normálně, v našem rodném jazyce je výsledek ve většině případů tak nějak kostrbatý.

Jména všech českých hráčů jsou bohužel opět bez diakritiky. Proč k tomuto nemilému jevu došlo u NHL EHM, nám už v rozhovoru vysvětloval lokalizační manažer CD Projektu Milan Czarnowski alias Gremlin a ta samá situace se nyní opakuje i u FM2005. Nezbývá proto než doufat, že do dalších ročníků se už tuto záležitost podaří nějak uvést do pořádku a domácí jména budou konečně vypadat tak, jak správně mají.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Součástí tohoto fotbalového manažeru je také editor, ve kterém můžete předělávat nebo nově vytvářet týmy, hráče či soutěže. Během chvilky tak lze například přejmenovat Synot na Slovácko apod. Díky tomu má každý hráč možnost si svépomocí udržovat svou herní databázi stále aktuální nebo jí úplně přetvořit k obrazu svému.

Na Tiscali GameShopu je nově k dispozici Speciální vánoční balíček dvou her Football Manager 2005 a NHL Eastside Hockey Manager v češtině jen za 1399 Kč. Výhodný komplet je omezen do vyprodání zásob nebo do konce roku. Cena obou her jinde je 1998 Kč.

Stáhněte si: Demo...

Související články: Novinky..., Football Manager 2001 recenze, Championship Manager 4 recenze, NHL Eastside Hockey Manager recenze

 
Bergy
autorovi je 24 let, pracuje v IK+EM jako správce ekonomického systému a specializuje se na strategie všeho druhu (všechny články autora)



 
 
Bergy
Vývojář:
Vydavatel:
Platformy:
Detail hry

Verdikt:

Celkově je Football Manager 2005 vynikající hrou, která se dá doporučit všem hráčům se zájmem o fotbal. Herní možnosti jsou sice hodně rozmanité, ale mám za to, že většina hráčů bude stejně hrát pouze naše domácí a světově nejproslulejší ligové soutěže. Zábavnost a kvalita zpracování je však na tak vysoké úrovni, že by tato hra neměla uniknout nikomu, kdo se o sportovní manažery byť jen okrajově zajímá.

Nejnovější články