Test aplikací Battlelog a Commander pro Battlefield 4
zdroj: tisková zpráva

Test aplikací Battlelog a Commander pro Battlefield 4

15. 12. 2013 13:00 | Dojmy z hraní | autor: Vojtěch Schubert |

Nová generace, technický pokrok a moderní trendy přinášejí nejen nové konzole, ale také dosud poměrně nevídanou věc. Mobilní zařízení, konkrétně tablety, jsou svým výkonem schopny nabídnout hry s takovou grafikou, která před lety byla nemyslitelná i na PC. Přicházejí však i další, snad i zajímavější počiny – tzv. Companion Apps (také jako Second Screen Apps). Jejich cílem je obohatit zážitek z první, hlavní obrazovky, kde se odehrává hlavní část celého pomyslného představení.

Příklady těchto aplikací jsou mimo jiné iFruit k GTA V, chystaná aplikace k The Division, ale také aplikace k Assassin's Creed IV: Black Flag nebo Battlefield 4. Do této kategorie spadají samozřejmě klasické aplikace s informacemi o hře, avšak v poslední době se právě díky pokročilým technickým možnostem objevují aplikace, které využíváte přímo při hlavním hraní. Velmi zajímavá je dvojice aplikací k Battlefieldu 4 (Battlelog a Commander), a proto si je nyní přiblížíme.

Aplikace Battlelog byla na mobilní zařízení dostupná už k Battlefield 3. Nyní však doznala značného vylepšení. Vyšla pro iOS i Android a je použitelná na chytrých telefonech i tabletech (v mém případě jsem ji používal na iPad Mini). Vývojáři z DICE moc dobře vědí, že většina hráčů vlastní také mobilní zařízení, a proto se na ně rozhodli rozšířit možnosti aplikací a Battlelog plně do Battlefield 4 integrovali. Integrace se projevuje tím, že Battlelog je kdykoliv přístupný ze samotné hry, ale hlavně z externích mobilních zařízení. Případné změny provedené na jednom zařízení se ihned projeví na druhém (ať už v Battlelogu, nebo ve hře).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Tablet lepší mobilu

Jako stvořený je k provozu aplikace zejména tablet a kromě klasické možnosti zobrazení statistik svých či vašich přátel umí ještě více. Při hraní hry na PC či konzoli a současném přihlášení do Battlelog App funguje váš tablet jako druhá obrazovka rozšiřující hlavní obrazovku, která reflektuje změny ve hře v reálném čase. Jak se to projevuje v praxi?

Jako úžasné mi přišlo se při načítání mapy před začátkem kola prohrabat v Battlelogu na tabletu (či telefonu) výstrojí a předem si vybrat zbraně, příslušenství a další vybavení (případně upravit vozidla). Výběr uložíte a po načtení mapy v PC či konzoli se ihned vrhnete do boje s vybraným vybavením. Odpadá tak ztráta cenných vteřin při výběru a úpravě vybavení na začátku bitvy.

Stejně tak změna či úprava vybavení po vaší smrti před respawnem může být na tabletu o něco rychlejší, než při čekání na hlavní obrazovce (můžete se tabletu chopit ihned během kill-cam a začít upravovat, otevřít právě získaný Battlepack atd.). Velmi vhodná je také změna vybavení mezi jednotlivým koly při načítání další mapy. Změna uložená na tabletu se okamžitě zobrazí jako potvrzení v rohu hlavní obrazovky a ihned se projeví ve hře. Rovněž si na Battlelogu v tabletu všimnete věcí, které by vám jinak ve hře samotné unikly (např. připojil se kamarád a začal hrát jinde).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Funkce, kterou jsem moc neocenil, je změna serverů z aplikace. Osobně mi přijde lepší prostě hru vypnout a v klidu si vybrat server na hlavní obrazovce. Co je však nejlepší možností Battlelog App na tablety (na telefonu tuto možnost nehledejte, menší než s iPadem Mini to nebude), je aktivace Battlescreenu, který se dá zapnout při načítání serveru.

Z vašeho tabletu, vhodně umístěného hned vedle počítače, se tak stane mapa bojiště, kde v reálném čase vidíte svou pozici, své jednotky i zpozorované jednotky nepřítele. Jedná se o skvělého pomocníka, kterého jakmile jednou vyzkoušíte, již nikdy nebude chtít jinak. Do mapy na tabletu ale nelze koukat neustále, protože hlavní akce se odehrává na monitoru. Riskovali byste ztrátu pozornosti od hlavního dění.

Mapa však zcela eliminuje případné zapínání velké mapy přímo na hlavní obrazovce, které může rušit ještě více a způsobit nejednu nemilou smrt. Ideálně se mi mapa na tabletu osvědčila pro velmi rychlou kontrolu pozice, jak jsme na tom se zabranými body (či které body jsou právě zabírány), kde se nachází nejbližší cíl či pozice nepřátel na bojišti.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Mapa mimo monitor

Výborně probíhá i přesné zjišťování právě nahlášených nepřátel, které v kombinaci s poslechem anglického dabingu, udávající pozici nepřítele směrem od vás, probíhá v řádu vteřin (za předpokladu, že dabingu rozumíte). Stejně rychlé je i ověření bodu, na který máte rozkaz útočit (směřuje k němu linka). Během zlomku vteřiny zjistíte ohrožený bod v režimu Rush a rychle se orientujete. Mapa na tabletu se dá i přiblížit na určitou zájmovou oblast, kterou například dlouhodobě bráníte, abyste získali detailnější přehled. Mapa je v perfektní synchronizaci s bitvou a jednotky se na ní objevují okamžitě, prodlevy prakticky neexistují.

Je však třeba mít na paměti, že na serverech s nastavením hardcore není mapa k dispozici ani ve hře, takže na tabletu bohužel zůstane Battlescreen s mapou neaktivní. Jediná větší chybka je, že například čerstvě odemknutý kolimátor na aktuálně používanou zbraň už máte ve hře aktivní a můžete ho použít, nicméně Battlelog App odemknutí této výbavy ještě nezaregistrovala a aktivace přes ni bude dostupná až po skončení bitvy.

Snad to vývojáři vychytají v příští aktualizaci. Nutno podotknout, že jste-li majiteli dvou monitorů, můžete takto hrát na jedné obrazovce a na druhé mít nastaven Battlelog se servery, úpravou výstroje či mapou na Battlescreenu. V takovém případě tablet vůbec nepotřebujete. Bude se vám ale hodit, pokud plánujete využít Commander aplikaci.

...

Režim Commander můžete hrát i na svém PC či konzoli, ale s těmi si za pohybu nezahrajete a nikam je neodnesete. Kromě velikosti obrazovky a mírně upraveného rozhraní je jediný rozdíl mezi režimem Commander na PC a na tabletu v tom, že na PC můžete přiblížit dění prakticky téměř až „nad ulici“ nad hlavy vojáků, kdy vidíte dění v reálném čase v klasické grafice Battlefieldu 4.

Na tabletu toto možné není, vždy je dostupné pouze základní schéma mapy (i když detailní) a ikonky jednotek. Commander App na tablety je dedikovaná aplikace, na které se můžete po dosažení 10. úrovně jako normální voják na bojišti připojit odkudkoliv, kde je Wi-Fi. Zapojíte se do právě probíhající bitvy, kterou máte možnost v reálném čase ovlivňovat.

Jste-li tedy na Battlefield 4 obzvláště závislí, můžete hrát se svým tabletem jako velitel operace kdekoliv. Zatímco tedy Battlelog na tabletu funguje jako doplněk při hraní na hlavním herním zařízení, Commander na tabletu je určen k samostatnému hraní v pozici velitele operace kdekoliv a kdykoliv.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Na tabletu můžete vybrat server v Battlelogu a připojit se jako velitel operace, načež se otevře aplikace Commander a připojí vás do velitelského rozhraní. Je také možno zapnout přímo aplikaci a kliknutím jednoho tlačítka automaticky usednout do nejbližšího volného velitelského křesla (něco jako rychlá instantní hra). To může někdy zdlouhavé hledání volné velitelské pozice výrazně urychlit. Aplikace na druhou stranu často vyhledá zcela prázdné servery, což nepotěší. Naštěstí jde nahrávání mapy zrušit, protože vidíte zalidněnost.

Samotné rozhraní nabízí mapu bojiště, kde přehledně vidíte všechny body, přehled tiketů a stavu cílových bodů. Vpravo jsou vidět dostupná družstva, vlevo pak přehled podpůrných velitelských akcí. Ty zahrnují např. skeny jednotek a vozidel, UAV, EMP UAV, příkaz k evakuaci, taktickou střelu, povýšení družstev, výsadek zásob a vozidel, nasazení letounu palebné podpory AC-130 Gunship (ten je v multiplayeru BF4 nyní přítomen výhradně po jeho přivolání velitelem operace).

Jádrem celého režimu Commander je udílení rozkazů družstvům a velitelské akce. Velitel operace ovlivňuje boj téměř po celou dobu nepřímo - nejpřímější akcí je asi taktická střela, kterou velitel může přímo zabít pěšáky či zničit bojovou techniku, což je v režimu Commander jediný způsob získání fragů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Rota Charlie, na zteč!

Jinak spíše udělujete rozkazy, čekáte na jejich plnění, podporujete družstva a používáte velitelské akce podpůrného charakteru. Což vůbec nevadí, spíš naopak – akce je v klasických režimech občas až moc. Aktivace jednotlivých velitelských akcí probíhá tak, že danou akci přetáhnete vlevo z panelu na místo, kde si ji přejete použít. V případě plošných akcí (proxy útok na nepřátelskou síť, sken vozidel či pěchoty) stačí přetáhnout akci kamkoliv na obrazovku.

Ne všechny velitelské akce jsou přístupné hned ze začátku. Některé pokročilejší akce, jako například taktická střela, plošný sken vozidel a pěchoty nebo Gunship se zpřístupní až v případě dobytí a udržení odpovídajících bodů na mapě. Co se týče udílení rozkazů jednotlivým družstvům, ta jsou klasicky rozdělena na Alpha, Bravo, Charlie, atd. Rozkaz udělíte výběrem konkrétního družstva a jeho přetažením na bod k dobytí či obraně. Nic moc komplexnějšího než rozkazy k útoku, obraně či přesunu nečekejte.

Co je však vcelku propracované, je systém podpory družstev. Pokud se družstvům daří a zabírají vámi určené body, dostáváte skóre za plnění rozkazů a sčítá se vám poté jakýsi sloupec s bonusy pro družstva a postupně dosáhnete na pokročilejší bonusy pro družstva. Poslušná družstva pak můžete odměnit povýšením (to jim pomůže v rychlejším získání specializací na bojišti), výsadkem zásob munice nebo vozidla či dokonce možností instantního respawnu.

Kdo by to čekal? Práce velitele operace je podobně rychlá, jako práce vojáků přímo na bojišti. Musíte být neustále ve střehu, reagovat na pohyb nepřítele, pružně přerozdělovat rozkazy dle aktuální potřeby obrany či útoku. Správný velitel operace musí vojáky podporovat všemi dostupnými prostředky – vysílat UAV odhalující nepřítele, pomocí EMP UAV skrývat vlastní vojáky na mapě nepřátel, na shluky nepřátelských střelců a obrněnou techniku odpalovat taktické střely, označovat nebezpečné nepřátele jako prioritní cíle (které vydrží na minimapách označeny déle) nebo vydávat včasná varování v případě nepřátelské taktické střely odpálené na jednotky poblíž.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Zábavná velitelská strategie

Velitelské akce sice potřebují čas k dobití, nicméně hlavně ty základní se dobíjejí rychle a musí se využívat svižně a průběžně, jinak marníte potenciál a nepodporujete své jednotky dostatečně (protože nepřátelský velitel se většinou snaží jak to jen jde). Jakmile jednotky splní váš rozkaz, je třeba jim ihned zadat jiný, aby se vše pěkně hýbalo.

Velitelé družstev si sice mohou vyžádat rozkazy, na to však příliš nespoléhejte. Ideální případ by byl dát do kupy partu kamarádů, kteří budou hrát na vlastním serveru i s velitelem operace na každé straně. Pak by byla sehranost dokonalá a plnění rozkazů bezchybné. To však na veřejných serverech rozhodně nečekejte. I tak je ale režim Commander úžasně zábavný, hlavně pro stratégy.

Na tabletu se pak jedná o skvělou kratochvíli kdykoliv a kdekoliv. Jste samozřejmě připojeni na svůj běžný účet na Battlelogu a veškeré skóre se vám normálně přičítá. Na iPadu Mini se mi hrálo bez problému, občas by však větší hrací plocha klasického iPadu neuškodila. Hraje se ale zcela bez problémů, pohodlně, žádné bugy jsem nezaznamenal.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Rozhraní je citlivé „tak akorát“, možná je to trochu o zvyku rychle přetahovat akce na bojiště. V neposlední řadě je také třeba zmínit, že vašim jednotkám nevládnete omezeně. Podřízení mohou v případě nespokojenosti iniciovat hlasování o vzpouře, sesadit vás a dosadit někoho, kdo snad bude velitelskou funkci plnit lépe. Za plnou podporu ale získáváte dodatečné body.

Funkce obou aplikací samozřejmě závisí na internetovém připojení. Čím rychlejší (či nezatíženější) připojení, tím samozřejmě lépe. V případě pomalého či nestabilního připojení může dojít k výpadkům mapy na Battlescreenu, jejímu pomalému načtení či v průběhu hraní jejímu trhání.

Může se také stát, že vy osobně z mapy zmizíte a nevidíte, kde jste (zatímco okolí zůstává). Nepřišel jsem také na to, zda občasné chybějící body (místo čtverce s písmenem vidíme pouze čtverec) má na svědomí pomalejší připojení, nebo je to prostě jen chyba programu (mám podezření, že to druhé).

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Obě aplikace jsou dostupné i v českém jazyce, stejně jako samotný Battlefield 4. Nutno zmínit, že ostatní jazykové verze mají i dabing audia aplikace Commander, zatímco česká verze používá český text a anglicky mluvené slovo.

Vojtěch Schubert

Nejnovější články