Syberia II - dojmy z dema
zdroj: tisková zpráva

Syberia II - dojmy z dema

5. 12. 2003 0:00 | Dojmy z hraní | autor: Redakce Games.cz |

Otestovali jsme demo velmi očekávané adventury Syberia II, v němž navštívíte nádraží a hospůdku uprostřed Sibiře. Pro lepší názornost jsme jako součást letmých dojmů natočili i tříminutové video.

Autor: Nukem
Publikováno: 5.prosince 2003
Verze hry: E3 demo
Doba hraní: 1 večer


Zvětšit zdroj: tisková zpráva Je to už hodně dávno, co jsme se naposledy viděli s Kate Walker, americkou právničkou, která se vzdala slibné kariéry ve velké obchodní společnosti, svého nepříliš věrného přítele a pohodlného života v moderním světě. A to všechno kvůli jednomu člověku, Hansi Voralbergovi. Hans není mladý, ani bohatý. V jistém směru je i duševně zaostalý, tak proč Kate tolik okouzlil? Hans je totiž génius. Jeho vášní je stavět automatony, mechanické stroje, které mají často podobu lidskou nebo jiných živých tvorů. A ač jsou tyto stroje z kovu, mají živou duši, kterou jim Hans vdechl.

Stavba automatonů je jednou z mála radostí, kterou Hans na světě má, a o níž se rád podělí se všemi lidmi, kteří mají pro takové věci cit. Jeho smyslem života je však ještě něco jiného. Touží spatřit mamuty. Ačkoliv vědci tvrdí, že tito prehistoričtí býložravci již dávno vymřeli, Hans věří, že mamuti dosud žijí, kdesi v zapomenutém koutu Sibiře. Během pátrání po Hansovi měla Kate dostatek času přehodnotit svou kariéru, a tak na konci nelehké pouti, když jej konečně našla, rozhodla se skoncovat s tím prázdným životem, který dosud vedla. Společně s Hansem a výřečným automatonem Oscarem tedy odjíždí na dalekou cestu za mamuty.

 Demo původem z E3
Takto skončila jedna z nejlepších adventur loňského roku – Syberia (recenze). Přestože šlo o jednoduchou, přímočarou a poměrně krátkou hru, díky grafickému i zvukovému zpracování a netradičnímu ději, stala se klenotem mezi hrami tohoto žánru. Není divu, že oznámení dalšího pokračování vyvolalo kladné reakce snad na všech diskusních fórech. Proto vám s radostí můžeme oznámit, že včera večer na vlny internetu prosáklo hratelné demo, které jsme si mohli zahrát už na květnovém herním veletrhu E3 v Los Angeles.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Jedná se tedy o betaverzi dema, která nutně nemusí reprezentovat finální provedení produktu, nicméně vydavatel z francouzské společnosti Microids ji oficiálně povolil umístit na italský server Multiplayer.it, i když o pár dnů později si to trochu rozmyslel a nedoporučil další šíření souboru na amerických webech. Syberia II je přesto i v této starší podobě plně hratelná a velmi atraktivní, což mělo za následek, že jsme se rozhodli inkriminovaný soubor ponechat až do vydání finálního dema na našem serveru, kde je volně ke stažení pro všechny domácí čtenáře z Čech nebo Slovenska.

 Co je uvnitř?
Demo o velikosti 117 MB přináší skutečně jen pár minut hraní a tak ti z vás, kteří zrovna nejsou připojeni na broadbandu, mají možnost se prostřednictvím našich dojmů či obrázků seznámit o trochu blíže s náplní hry. Na začátku dema se ocitáte ve vlaku. Tady si můžete pohovořit s Hansem, který vám dá hlavní součást jednoho stroje. Pak vyjdete ven z vlaku a můžete prozkoumat okolí. Projdete několik obrazovek, aniž byste cokoliv museli udělat. Cesta končí před můstkem přes potok a za ním stoupá nahoru do kopce k honosnému paláci zahaleném do mlhy.

Dalším místem je osamělá hospoda pod nádražím. Majitel si hlavní hrdince postěžuje, že jeho hlavní atrakce, mechanické koňské spřežení nefunguje. Pochopitelně jde o jeden z Hansových výtvorů. Pomocí součástky přivedete stroj k životu. Krátkou animací se vzpínajícími se koňmi (viz naše video níže) končí krátká procházka zapadlou nádražní vesničkou.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Opět kvalitní zpracování
Grafické zpracování Syberie dvojky není příliš odlišné od původní hry. Jde o vysoce kvalitní, neuvěřitelně detailní předrenderované lokace, na nichž se pohybují trojrozměrné postavy oplývající rovněž slušnou vizáží. Krajina v demu není příliš živá, stejně tak jako tomu bylo po celou dobu i v jedničce. Několik postav postávajících či posedávajících na jednom místě, sem tam přeletí ptáček, nebo ze střechy spadne hrouda sněhu. Nové jsou stopy ve sněhu, či ve zmrzlé kaluži, jakož i odrazy od vodní hladiny, což je vidět na jednom z přiložených screenshotů.

Řekl bych, že od posledně nám Kate trochu vyrostla a i zhubla (řeč je o Kate Walkerové, nikoli naší redaktorce - pozn.ed. :) Strava na cestách asi není příliš vydatná. Při rozhovorech znatelně více gestikuluje, možná až příliš mnoho, což působí dojmem, jakoby „hovořila“ pro neslyšící ve znakové řeči. Stále trpí známými neduhy při chůzi jako v prvním dílu. Nejprve téměř vojenský vpravo v bok, přestávka a pak teprve vyráží kupředu. Také před schody se na chvíli zastaví a pak je pomalu sejde. Rozlišení dema zůstává původních 800×600 bodů a osobně nevěřím, že v plné hře bude na výběr ještě nějaké vyšší.

VIDEO z hraní SYBERIA II dema
Jako součást tohoto článku jsme pro lepší názornost
natočili video z odehrání části demoverze:

- video v nízkém rozlišení (2:44 min, 5 MB, 400x300, DivX)
- video ve vysokém rozlišení (2:44 min, 10 MB, 800x600, DivX)

Zachovány zůstaly i „hluché lokace“, tedy místa, kterými jen projdete a jediné, co na nich lze dělat, je kochat se okolím. Pochopitelně, že z tak krátkého dema nelze něco dedukovat o celé hře, ale něco mi říká, že raději nemám doufat v nějaké výrazné zlepšení. A že by si Syberia zasloužila více hádanek a úkolů, to víme všichni.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry naleznete v naší sekci screenshotů

Ozvučení se zdá být kvalitní. Kdo si zvykl na krásný hlas Kate v jedničce, bude muset přivyknout na jiný. Hudba zůstává na tradičně vysoké úrovni, dá se očekávat, že půjde především o ruské motivy, alespoň tedy v některých lokací. Kromě vlastního dema obsahuje archiv ještě pár obrázků z dalších částí hry, několik detailních portrétů osob či zvířat a artworky.

 Bude stejně dobrá?
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Takže nač se můžeme těšit? Určitě na Sokalovy krásné přírodní scenérie a podmanivou hudbu. Dále určitě kvalitní dabing a hlavně na všudy přítomné automatony. V co můžeme jen doufat? Ve vyšší rozlišení, ve stejně poutavý příběh, více hádanek, logických úkolů s automatony a více interaktivní prostředí. V neposlední řadě pak na setkání s mamuty. Pokud se vám nyní na mysl vkrádá otázka, kdy si budete moci zahrát plnou verzi Syberia II, vězte, že současný termín vydání zní 26. března 2004.

Stáhněte si: Demo, Tiscali video

Související články: Novinky, Syberia recenze, rozhovor a návod (2002)

Nukem
autorovi je 29 let, je vědeckým pracovníkem na Západočeské univerzitě v Plzni, specializuje se na adventury, RPG a FPS, ty však již pomalu opouští :-) (všechny články autora)

 
 
Nukem

Nejnovější články