E3 2017: Far Cry 5 nabízí chytrého psa – parťáka a dobře se hraje
zdroj: tisková zpráva

E3 2017: Far Cry 5 nabízí chytrého psa – parťáka a dobře se hraje

24. 6. 2017 14:10 | Dojmy z hraní | autor: Aleš Smutný |

Teoreticky by to nemělo fungovat. Vyměnit pacifické ostrovy a himalájskou exotiku za venkovské prostředí v Montaně. Kde je tradiční lákadlo Far Cry her, které spočívá v netradičním zasazení? Dvacetiminutové E3 demo Far Cry 5 ovšem ukázalo, že americká divočina je atraktivní prostředí, kde je rozhodně co dělat, ale hlavně, že samotná hra je zábavná. Sice se ani tentokrát nevyhneme psychopatickému vůdci nepřátel, v tomto případě kazateli Josephu Seedovi, ale jeho fanatický separatistický kult působí uvěřitelněji a reálněji, než tomu bylo v případě šílených vůdců z předchozích dvou her.

Aport!

Demo probíhalo v úvodních fázích hry, kdy se seznamujete s prostorem a osazenstvem Hope County. Můžete si vybrat ze tří společníků, kteří vám asistují při boji a průzkumu. Neomylně jsem sáhl po psovi Boomerovi a pár chvíli se bavil tím, jak kolem mě pobíhá a nechá se po stisku tlačítka drbat za ušima. Hlavně kvůli ujištění, že Boomer nemůže zemřít. Prý toho vydrží opravu hodně, a když mu třeba pod packami bouchne dynamit, jen se na chvíli stáhne z boje, aby si lízal rány.

Hned první střet ukázal, že Boomer je šikovný pomocník. Na rozdíl od kolegy vedle, který do boje vběhnul jako Rambo, jsem zvolil opatrný, kradmý postup. Takže jsem byl výrazně pomalejší, ale ničemu to nevadilo. Banda Seedových ozbrojenců držela rukojmí a řešení situace je jen na vás. Poslal jsem Boomera na průzkum, což znamená, že pes zaběhne tam, kam jej stiskem D-padu pošlete.

Far Cry 5 zdroj: tisková zpráva

Pokud jde o volný prostor, Boomer označí všechny nepřátele v okolí. Pokud jde o nepřítele, rovnou se na něj vrhne a začne jej trhat. Navíc, při bloudění přírodou vrčením upozorní na možné nepřátele včetně divokých zvířat, což se vyplatí sledovat, protože mi pak při přestřelce přistál na zádech vlk. Věřte, nevěřte, nebylo to nic příjemného…

Na místech, kde kolega novinář vedle mě rozpoutal přestřelku, za níž by se nestyděl Bruce Willis, jsem vyšplhal na vodárenskou věž, sebral odstřelovačku a začal soupeře likvidovat jednoho po druhém. Metodicky a chvíli i nepozorovaně, dokud si jeden z nich nevšiml, že kamarádovi před ním zmizela hlava. Přesun do ulic města pak znamenal změnu tempa, protože jsem se musel krýt za auty a sniperku jsem vyměnil za automatickou pušku. V jednu chvíli jsem se ocitl bez nábojů a situaci zachránil Boomer. Nepřítele zakousl, sebral mu pušku a přinesl mi ji v tlamě. Ještě, že se o ní nechtěl přetahovat jako o gumovou hračku...

zdroj: Archiv

Neumím rybařit a žerou mě vlci

Nejdůležitější ale je, že pocit z akce a střelby byl příjemný a přirozený. Míření, zpětný ráz i pohyb ukazují, že tvůrci mají několik dílů Far Cry na kontě. Hra se chová tak, jak byste čekali. Vždy víte, co od každé bouchačky čekat.

Po klidnější pasáži s několika filmečky mě hlavní úkolová linka poslala za jedním z hlavních spojenců. V této pasáži dema se ukázalo, že Hope County je opravdu rozlehlý kus krajiny. Tu narazíte na více či méně agresivní zvěř, tamhle na kultisty, kteří drží několik lidí jako rukojmí, a tady zase na řeku, v níž si můžete zarybařit.

Far Cry 5 zdroj: tisková zpráva

Je vidět, že Ubisoft chce zdůraznit sandboxový charakter hry. K samotné misi, kde jsem měl osvobodit obležené letiště, jsem opět mohl přistoupit, jak jsem chtěl. Proplížil jsem se lesem, odpravil pár nepřátel zezadu, vyšplhal na střechu a sniperkou likvidoval jednoho po druhém. Žádné velké exploze a bada-boom, ale metodická práce se zaměřovačem.

Poslední fáze mise se odehrávala v letadle, ze kterého jsem měl nejdřív vybombardovat statický cíl, následně jedoucí konvoj a ve finále se utkat s příslušníkem soukromé armády ve vrtulové stíhačce. Arkádové ovládání letadla bylo příjemné, i když letecký souboj byl veskrze průměrný, protože nepřítel nekladl příliš velký odpor a jeho manévrování by se dalo označit za školácké. Ale co také chtít od někoho, komu vrazili do ruky knipl od starého letadla v Hope County.

Far Cry 5 zdroj: tisková zpráva

Prostě se dobře hraje

Demo Far Cry 5 vyvolalo dojem, že jde v prvé řadě o vylepšení všech prvků z předchozích dílů, ne o revoluci. Měl jsem z hraní příjemný pocit a prostředí americké divočiny bylo velmi sympatické. Třetí díl mě přestal bavit docela brzy, čtvrtý mi neměl kromě atraktivních lokací moc co nabídnout, Primal bodoval především díky pravěku a unikátním zbraním …a pětka se prostě dobře hraje.

Nejnovější články