Ultima Forever možná nebude hereze, přetvoří Ultimu IV
zdroj: tisková zpráva

Ultima Forever možná nebude hereze, přetvoří Ultimu IV

16. 7. 2012 18:24 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Když se před pár dny objevila první zpráva ohledně chystané Ultimy Forever, s Petrem jsme zakleli, rituálně spálili několik datových nosičů, prokleli několik nižších herních démonů a ukřižovali šotka s tričkem Live to Free-to-Play.

Jenže, jak se nyní ukazuje, možná, že tahle hra nebude taková hrůza, jak jsme se obávali. Právě naopak, možná to bude dobrý kus herního restaurátorství, po kterém rádi sáhneme.


Paul Barnett, který je kapitánem posádky BioWare Mythic, jež na hře nyní pracuje, se totiž o celé hře rozpovídal a celkem nás navnadil. Nepůjde o MMO, ale kompletní předělávku klasické Ultima IV: Quest of the Avatar, ovšem s tou změnou, že si na cestu Britanií budete moci přibrat i nějakého toho kamaráda. Cílem BioWare Mythic v tomto případě je převedení Ultimy do nové éry a hlavně představení téhle hry novému publiku. K čemuž povede dříve zmíněná multiplatformita. Hra kromě PC bude hratelná i na iPadu, přičemž díky hraní napříč platformami půjde po cestě hrát na tabletu a doma na PC.

Co se týče free-to-play modelu, tak ten tu skutečně bude, ale Barnett se zaklíná tím, že kdo chce, bude si moci celou hru projít bez investice jediné koruny. Nicméně, konkrétnější moc ohledně toho, zač se tedy bude platit, nebyl. Nejspíše ale půjde o placení za rychlejší přesun po světě, nové kariérní možnosti pro avatara apod. Tedy takové ty malé, plíživé mikrotransakce, které třeba v rámci rozvoje postavy hráči nakonec rádi zainvestují. Ale hra samotná bude zdarma, takže asi opravdu půjde hrát bez jakékoliv útraty (a stejně bych raději zaplatil jednou za hru předem a měl klid).

Jak už bylo řečeno, multiplayerová složka bude ryze kooperativní. Hra bude věrná předloze, takže bude zachován i systém Virtues, který odráží vaše chování ve světě. Tedy zda vrátíte nalezené peníze či zabijete nevinného. Prý, když pomůže hráč na vysoké úrovni hráči na nízké, moc zkušeností z toho mít nebude, ale hodně získá do Virtue Oběti (Sacrifice). Pohled na hru bude izometrický a členům týmu prý evokuje Baldur's Gate. Příběh se odehrává 21 let po konci původní Ultima IV, kdy na trůnu sedí Lady British, dcera Lorda Britishe, čímž se tvůrci snaží reflektovat fakt, že za hru není odpovědný Richard Garriott.

Boj bude akčnější, ovšem v intencích RPG. Nemáme čekat MMO styl klikání na ikony a cílení nepřátel přes Tab, ale využití prostředí a systému kolize. Což nám vlastně moc neříká, ale dá se odhadnout, že prostě budete muset skákat kolem protivníka a vyhýbat se útokům, než jen ťukat na ikony.

Ne, nedá se říct, že by to u mne byl stav „Shut Up And Take My Money!“, ale mohu říct, že jsem roztál a necítím vůči vývojářům onu, poněkud unáhlenou a předčasnou, zášť. Je to dané i tím, že si rád zahraji Ultimu IV na iPadu, který je dle mne jako stvořený k oživování starých herních model.

Nejnovější články