RPG Elex od tvůrců Gothicu nabídne kombinaci postapokalyptické sci-fi a fantasy
zdroj: tisková zpráva

RPG Elex od tvůrců Gothicu nabídne kombinaci postapokalyptické sci-fi a fantasy

30. 5. 2016 15:37 | Preview | autor: Aleš Smutný |

O RPG Elex, které v sobě kombinuje prvky sci-fi a fantasy slýcháváme sporadicky. Přitom jde o zbrusu novou značku z dílny Piranha Bytes, tvůrců Gothicu a Risen. S novými stránkami se autoři podělili o nové detaily týkající se příběhu i hratelnosti hry a zveřejněné informace potvrzují dřívější konstatování Björna Pankratze, šéfa vývoje. Elex je Gothic zasazený do postapokalyptického světa, po kterém se můžete bez omezení prohánět.

Příběh planety Magalan je tragický. Svět technologicky i kulturně vzkvétal, dokud nedopadl osudný meteorit a neposlal celou civilizaci na rozcestí, kde se rozhodne o tom, zda lidé přežijí a jak. Kromě toho, že zemřely stovky milionů obyvatel meteorit přinesl dar, který by někdo s pozemskou zkušeností nazval možní i danajským – titulní vzácný prvek elex. Ten jde využít k pohánění strojů, k zisku nadpřirozených, magických sil i přetvoření živých bytostí do jiných forem. Jeho zásoby jsou ale omezené a v postapokalyptické společnosti Magalanu se vytvořilo kvarteto frakcí, které mají s budoucností i elexem vlastní plány.

První z nich jsou Albové, kteří přežívají v oblasti Xacor. K nim patří, alespoň na počátku hry, váš hrdina. Albové berou elex jako dar, který jim umožní vybudovat novou, lepší společnost. S jeho pomocí zcela utlumují emoce a jejich válečná mašinerie má za cíl podmanit si celý Magalan. Domnívají se, že na elex mají právo jen oni a cesta k lepší společnosti vede k likvidaci slabších jedinců (což budou povětšinou všichni ti, kteří se k Albům nepřidají a neprojdou jejich procedurou likvidace emocí).

Váš hrdina patří k elitním důstojníkům této skupiny. Od malička byl vychováván v Xacoru a skrze elex byly potlačeny jeho emoce. Jenže po nehodě jeho vznášedla v horách Edanu se ocitl daleko od domova a především dávek elexu, bez nichž se na povrch derou emoce, myšlenky, které jej dříve nenapadaly a… v tu chvíli vstupuje do hry hráčova vůle a to, kam svého hrdinu ve světě povedete dál.

Právě v zeleném Edanu, kde jste ztroskotali, žije skupina, která se přímo staví proti Albům – Berserkeři. Navzdory svému jménu jde o poněkud racionálněji uvažující lidi. Nicméně, v každé ideologii najdete extrémisty a nejinak tomu bude asi i tady. Berserkeři jsou přesvědčení, že cesta k záchraně Magalanu vede skrze obnovu jeho přírody. Elex se naučili přetvářet v Manu a technologický pokrok vyměnili za magii. Edan proměnili v zelenou krajinu, plnou prosperující přírody a snaží se, aby se celá planeta opět vrátila k počátkům své exitence. Sotva u nich najdete technologické vymoženosti, minimálně na obrázcích je vidíte v přílbách a brnění s meči a sekerami, ale deficit v technologii vyvažují magií.

zdroj: Archiv

Opět jiný přístup k elexu má skupina žijící v oblasti Ignadon, která si říká Klerici. Ti považují jakékoliv využívání elexu pro modifikaci lidského těla a jeho konzumaci obecně za hřích. Místo toho jej využívají k pohánění svých technologických vynálezů. Klerikové jsou technokratická sekta, která věří v boha Calaana, který jim pomůže přetvořit Magalan silou technologie. Kde mají Berserkeři meče, tam mají Klerikové plazmové zbraně. Kde mají jejich sokové mocná kouzla, tam mají Klerikové bitevní stroje a roboty. Pokud vidíte cestu do budoucnosti skrze technologii, tihle fanatici by mohli nabídnout cestu k její realizaci.

Poslední frakcí jsou Psanci v pouštní, kamenité oblasti Tavar. Jde o jedince, kteří se rozhodli, že meteorit a elex jim dali možnost žít tak, jak chtějí. Svobodně, bez omezení institucemi, náboženstvím, ideologií. Odmítají bohy, odmítají striktní zákony Berserkerů, odmítají podvolení se Albům. Prostě svobodomyslná skupinka, která se odmítá čemukoliv podřídit a i když uznává, že život je tvrdý a krutý, stojí za to, když jej žijete podle svých pravidel.

Jak je vám asi jasné, během hraní Elexu se budete pohybovat mezi těmito mocenskými uskupeními. Ve hře bude pět velkých oblastí a všechny vám budou přístupné hned od začátku. Pohybovat se nebudete jen pěšky, ale také s pomocí jetpacku, který patří k výbavě vojáky Alby. Ale kdo ví, možná se jej vzdáte při spolupráci s Berserkery… Počítejte samozřejmě se střety s místní faunou, která často pod vlivem elexu zmutovala do netušených podob. Prim by ale měly hrát RPG systémy, dialogy, rozhodování a z toho pramenící případný boj, víc, než jen vandrování po otevřeném světě a rubání s monstry.

Na Magalanu budete moci přibírat parťáky a specializovat se, jak je vám libo. Nenajdete zde povolání, místo toho vše závisí na tom, v čem se chcete cvičit. K tomu ale budete potřebovat získat důvěru cvičitelů. Právě utváření vztahů bude klíčové pro celou hru a to, zda si někoho znepřátelíte a nebo zavážete může výrazně ovlivnit další plynutí příběhu.

Elex zdroj: tisková zpráva

V boji můžete počítat se vším, co svět, kde se mísí sci-fi s fantasy, nabízí. Brokovnice, plazmové pušky, plamenomety, kladiva, meče, luky i čirá magie, to vše vám bude k ruce. Hádám ale, že bude dost záležet na tom, ke které frakci se přidáte. Sotva vás vezme do učení Klerik, když k němu přijdete napěchovaní elexem, který využíváte ke kouzlení. Ale třeba se mezi nimi najde i takový vizionář, v tuto chvíli jen spekuluji.

Víc toho zatím o Elexu nevíme. Hra byla původně plánovaná k vydání na konci tohoto či začátku příštího roku, ale vzhledem k tomu, že se výše můžete podívat na záběry z pre-alfa verze, dá se čekat, že se na Magalan podíváme až v roce 2017 a to na PC, PS4 a Xbox One.

Nejnovější články