Quake Live končí v prohlížeči, bude z něj stažitelná hra
zdroj: tisková zpráva

Quake Live končí v prohlížeči, bude z něj stažitelná hra

8. 11. 2013 12:00 | Preview | autor: Adam Homola |

O tom, který Quake byl lepší a důležitější, bychom mohli vést sáhodlouhé debaty. Nakonec bychom se asi shodli na tom, že čtyřka to rozhodně nebyla a váhali bychom mezi jedničkou a trojkou. Quake si dal bohužel po nemastné neslané čtyřce pauzu a už se jen tak nevrátí. Mrzet nás to moc nemusí, protože už nějaký ten pátek funguje Quake Live, což je v podstatě trojka předělaná do prohlížeče. Teď se ale tahle webová verze populární hry posune krapet jinam - bude z ní samostatná hra.

Stahovatelného Quake Live bychom se měli dočkat ještě na konci letošního roku. Až se tak stane, jednoduše se přihlásíte ke svému účtu na stále stejné stránce jako jste se přihlašovali doteď a id Software vám nabídne stažení nového Quake Live launcheru. Jakmile hru spustíte, uvidíte starou známou webovou stránku, která bude embedovaná přímo ve hře. Hra i uživatelské rozhraní budou vypadat víceméně stejně, jen s tím rozdílem, že to celé nepoběží v prohlížeči, ale jako samostatný klient na vašem počítači.

Vývojáři slibují, že změna by měla mít na hru pozitivní dopad - připojování se k hrám a následné odpojování bude prý plynulejší a z prohlížeče zápasů uvidíte pingy jednotlivých serverů, takže budete mít hned přehled o kvalitě připojení. Tvůrci navíc budou mít nad hrou mnohem větší kontrolu, jak napsali na oficiálních stránkách hry. Ostatně, jeden z hlavních důvodů, proč se vůbec id uchýlili k této změně, je fakt, že Chrome i Firefox, dva nejpoužívanější prohlížeče, to nebudou pluginům v budoucnu zrovna ulehčovat.

Pro hraní Quake Live a podobných her totiž většinou nestačí jen obyčejná Java, ale do prohlížeče je potřeba doinstalovat speciální plugin, přes který hra jede. Chrome svoji politiku mění tak, že všechny pluginy budou muset za nedlouho fungovat jen a pouze přes Chrome Web Store a v případě Firefoxu se plánují ruční aktivace pluginů. To život hrám jako Quake Live znepříjemní a vývojáři se proto rozhodli hru z prohlížečů odstranit a udělat z ní klasický program na stažení.

Je trochu divné, že se vývojáři třeba nepokusili hru napasovat na webové technologie tak, aby ji mohli nabízet přímo v rámci Chrome Web Store - pak by totiž Quake Live fungoval na všech platformách, na kterých funguje Chrome. Tedy i na MACu a Linuxu (a Chrome OS). Právě o tyto dvě verze díky nadcházející změně přijdeme. id Software nebudou MAC ani Linux nativně podporovat, takže buď budete muset experimentovat s nějakými emulátory, nebo máte smůlu.

Když může být na Chrome Web Store třeba Bastion, Spelunky, Cut the Rope, From Dust a další relativně velké hry, je škoda, že si s tím id Software nedají tu práci navíc. Takhle to působí jako krok zpátky a zbytečné omezení hry na jedinou platformu. S tím, jak se ale situace v id Software má, se tomu asi nejde divit - firma sází svůj krk na Doom 4, který po neúspěchu Rage nemůže propadnout. Investovat zdroje (lidi, peníze, čas) do Quake Live se vedení asi moc nechce a divit se jim příliš nemůžeme.

Nejnovější články