PS Home čeká velká proměna na sociální herní platformu
zdroj: tisková zpráva

PS Home čeká velká proměna na sociální herní platformu

23. 8. 2011 11:53 | Preview | autor: Petr Poláček |

PlayStation Home, před puštěním tolik diskutovaná, po spuštění médii polozapomenutá, ale uživateli PS3 docela oblíbená (23 milionů registrovaných uživatelů není málo) virtuální destinace, se na podzim letošního roku drasticky promění. Ze vzdušného virtuálního prostoru připomínající městečko, který měl inspirovat k socializaci, setkávání a spouštění her přímo z Home, ale také k nákupu virtuálních předmětů a občasnému hraní miniher, se stane mnohem konkrétněji zacílený projekt, rozdělený na zhruba tři části: herně tematické čtvrti, MMO metahra a sociální síť.

Sony prezentuje změnu zaměření PS Home jako evoluci, dle článku na Kotaku se však jedná o výraznou úpravu konceptu, který se dostal do fáze, kdy nevěděl kudy kam a těch možností bylo příliš mnoho - bylo třeba jednu zvolit. S proměnou Home zmizí většina architektury (např. centrální náměstí i kino) a vzniknou zmíněné tematické čtvrti.

V akční čtvrti, nastrojené do podoby městského prostředí, se budou setkávat hráči her typu Call of Duty, Killzone či Resistance, aby se domluvili na strategii a skočili rovnou do hry. V adventurní čtvrti plné exotických sošek a jiných projevů architektur již zničených a zašlých civilizací, se budou jako doma cítit zejména fanoušci sérií Tomb Raider a Uncharted. Sportovní čtvrť bude pro fanoušky fotbalů, hokejů, basketbalů a jiných sportů, z nichž na ně v rámci Home budou krom jiného čekat i výsledky sportovních klání. No a konečně široké molo (inspirované zábavním molem na Santa Monice v LA), to bude čtvrť určená pro casual hráče a jejich společenské hry, minihrové kompilace a podobně.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

V nabídce budou možná časem i další čtvrti, které Sony ještě představí. Jednou takovou bude už vstupní prostor hned po zalogování do Home, kde musíte počítat s tím, že do vás bude Sony prát různé promo hry pod tlakem a stejně tak vás tím pádem uvrhne do sociální skupiny uživatelů Home, abyste se družili. Je to změna oproti současné verzi, kdy začínáte sami ve svém bytě a pro socializaci se musíte nejprve přemístit na náměstí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nejenom v centrální čtvrti se nezapomene na prodej předmětů do her a velmi zajímavě zní výše uvedené poznámka o online metahře. Ta se týká celého prostoru Home a bude mít podobu různých úkolů – od primitivních osobních questů až po větší akce, zasahující celý virtuální prostor. Autor na Kotaku uvádí jako příklad invazi mimozemšťanů, kterou musí odrazit v sérii jednoduchých arkádových miniher od řízení lodi až po sestřelení obrovské mimozemské lodi. Questy, zřejmě ne tak velkého charakteru, by měly do hry přibývat denně, za jejich plnění budete dostávat odměny a zároveň se tím podílet na formování jakéhosi pseudopříběhu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

V rámci Home bude Sony logicky činit rozdíl mezi uživateli bezplatné a placené verze PSN, ti druzí budou mít k některým věcem a prvkům snadnější přístup nebo ho budou mít jenom oni. Ale to už jsou podrobnosti, které musí Sony teprve oznámit. Tato velká proměna by Home mohla zase nakopnout k dalšími růstu. Je však třeba sebemrskačsky přiznat, že za všeobecně přijímaným dojmem, podle kterého je Home pro Sony fiasko, stojí nezájem médií o tuto službu. Že se o ní moc nepsalo, však neznamená, že nemá svoji relevanci a slušný úspěch. Zase, proč psát o něčem, co si pohodlně žije vlastním životem a nic extra zajímavého se okolo toho neděje...

Nejnovější články