Na Hearthstone se ženou draci, Blizzard ukázal všechny karty z Blackrock Mountain
zdroj: tisková zpráva

Na Hearthstone se ženou draci, Blizzard ukázal všechny karty z Blackrock Mountain

31. 3. 2015 11:37 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Další z expanzí pro populární karetní Hearthstone: Heroes of Warcraft nese jméno Blackrock Mountain a vyjde 3. dubna. Blizzard na svých facebookových stránkách zveřejnil všech 31 karet, které v rámci Blackrock Mountain vyjdou. Nicméně nepočítejte s tím, že budou všechny k dispozici, protože datadisk je stejného typu, jako Curse of Naxxramas, tedy s týdenními rozestupy otevíraná křídla pro jednoho hráče, v nichž čelí jednotlivým bossům ovládaným AI. Už nyní ale můžeme odhadnout, jaké změny nás v rámci Blackrock Mountain čekají.

Základní myšlenka expanze je jasná – draci a „holding“ mechanika. Velká část karet nějak spolupracuje s keywordem Dragon u miniona. Velmi často to bývá nová mechanika „holding,“ která vyžaduje na spuštění efektu mít draka na ruce. Což nemusí být tak obtížné, protože draci jsou často velké, drahé mrchy, které vám celkem dlouho na ruce sedí. Není to samozřejmě pravidlo, takový Faerie Dragon vás vyjde jen na 2 many, ale občas zjevně bude mít smysl nechat si Yseru ve startovní ruce.

Momentálně je těžké odhadnout, kdo se stane novým Undertakerem a nebo Sludge Belcherem, tedy zlomovými kartami Naxxramasu, které našly své místo ve velké části balíků a nebo alespoň donutily metagame reagovat na jejich existenci. Osobně ale tipuji, že to bude jeden z méně nápadných kousků. Taková Blackwing Technician je podle mě favoritem. 2/4 minion za 3 many, který v případě, že máte draka dostane +1/+1. Mít na stole s pomocí Coinu v druhém kole 3/5 je mohutná rána do celkové dynamiky zápasu.

zdroj: YouTube.com

Zajímavý je Grim Patron – pokud se uchytí. 3/3 potvora za 5 man není nic, o čem byste psali nadšeně domů, ale pokaždé, když tenhle chlapík dostane zranění a přežije, vyvolá dalšího Grim Patrona. Asi hlavní, kdo ho využije, bude Warrior. Whirlwind, Inner Rage, Cruel Taskmaster, to jsou první věci, které vás napadnou. Osobně mám ale v hlavě poněkud dražší kombo s Bouncing Blade. Každý jeho zásah se vyhodnocuje zvlášť, což znamená, že první rána do Patrona vyvolá dalšího Patrona. Druhá rána vyvolá druhého Patrona. Třetí už ho samozřejmě zabije, ale je vysoce pravděpodobné, že Blade místo toho trefí už nějakého čerstvého Patrona a vyvolá tak dalšího (a nebo zabije soupeřovu potvoru a máte po legraci). Teoreticky tak můžete mít plný stůl 3/3 potvor, ale je otázka, zda v současné metagame nebude v dalším kole tahle armáda mrtvá. Osobně ale myslím, že cena udělá z obávaného Patrona kartu, která vyšumí v reálu do prázdna.

Když už si hrát s Bouncing Blade, vzal bych na tu práci Axe Flingera. Minion pro Warriora, 2/5 za 4 many a pokaždé, když dostane zranění, dá 2 zranění soupeřově hráči. Tenhle chlapík prostě vždycky kousne a s dostatečnou podporou může bolet. Nic přelomového, ale u Warriora může podpořit ne-control verze. Ale i jiná povolání využívají synergii se zraněním potvory či třeba sesláním kouzla. 2/4 za 3 many Imp Gang Boss za každé zranění vyvolá 1/1 Impa, Flamewalker pro mága (stejné statistiky) zase dá 2 zranění náhodnému protivníkovi za seslání kouzla.

Další mechanikou je zlevňování za mrtvé potvory. Prostě dané kouzlo či potvora stojí o X méně, kde X je počet potvor, které zemřely v tomto kole. Kupříkladu Dragon Breath pro mága dá 4 zranění kamkoliv za cenu 5, což není nic extra. Ale pokud už bude díky zlevnění třeba za 2... Stejně funguje Vulcanic Dragon (6/6/6) a Paladinovo kouzlo Solemn Vigil, která vás nechá za 5 man líznout 2 karty. Upřímně řečeno si ale nemyslím, že se na tuto mechaniku spolehne mnoho decků. Je příliš nevypočitatelná, byť u Mága se bude asi lépe plnit.

Hearthestone: Blackrock Mountain zdroj: tisková zpráva

Co se týče dalších zajímavostí, Hunteři musí mít radost z kouzla Quick Shot. Za 2 many dá 3 zranění kamkoliv a pokud vám na ruce nic nezbylo, lízněte kartu. U aggro Huntera se snadno stane, že mu dojdou karty na ruce (pracuje s tím i další karta v Blackrock Mountain), ale hlavně jde o 3 zranění za dobrou cenu. Co se týče specifických karet pro povolání, hodně zajímavě zní Gang Up pro Rogue. Za 2 many vyrobíte tři kopie jakéhokoliv miniona ve hře (i soupeřova) a zamícháte si je do balíčku. Samozřejmě, potřebujete dobrý proliz, ale teoreticky může jít o skvělou podporu. Jen ten deck ušít na míru.

Kořením každé sady jsou ale především legendární karty a tady je opravdu co brát. Na první pohled slabě může vypadat třeba Rend Blackhand. 8/4 za 7, který, když máte na ruce draka, zničí legendárního miniona. Jenže jeho cena není zase tak hrozná a efekt může být výrazný. Primárně proto, že trefí spoustu kusů, které nezvládne Big Game Hunter a které vás přitom drtí. Al-Akir, Kel Thuzad, Vol'Jin, Antonidas a samozřejmě Ysera. Můžete si ale i odpálit vlastní Sylvanas. Podle mě má Rend budoucnost.

Drsně zní Emperor Thaurissan. 5/5 za 6, který na konci kola zlevní všechny vaše karty na ruce o 1. Na konci každého vašeho kola. Nejde o to nutně zlevnit velkou potvoru o 1, ale zlevnit třeba set kouzel, díky kterým bude mít vaše další kolo burst, z kterého už se soupeř nevzpamatuje. Navíc se Thaurissana soupeř prostě musí okamžitě zbavit, jinak bude mít obrovské problémy.

Hearthestone: Blackrock Mountain zdroj: tisková zpráva

Majordomo Executus je 9/7 za 9, který po smrti změní vašeho hrdinu v ekvivalent Ragnaros Firelord. Zatím nevíme co jako Ragnaros dokážete, kolik budete mít životů a schopnost, ale osobně tipuji něco, co dá spoustu zranění náhodnému soupeři. Tak pokud tento screenshot pochází z uzavřeného testu, Ragnaros má za schopnost 8 životů do náhodného nepřítele a 8 životů. Což zní poněkud riskantně... Zvlášť pokud vám Majordom umře v soupeřově kole a on má prostor na doražení. Další dva legendární draky nejsou moc schopen odhadnout. Nefarian, 8/8 za 9 vám jako Battlecry dá do ruky 2 kouzla, ovšem z classu, který hraje soupeř. Příliš náhodné, jak ve vztahu k oponentovi, tak v tom, co dostanete za kouzlo, protože nedostanete kartu z jeho balíčku, ale jakoukoliv. Lépe zní Chromaggus – 6/8 za 8 a pokaždé, když líznete kartu, objeví se vám v ruce její kopie. Další minion, kterého se musí soupeř zbavit hodně rychle.

Navíc je jasné, že celá sada hodně zamíchá metagame, protože hodně oslabí aggro balíčky a veškeré variace Zoo decků. Spousta karet totiž dává globální poškození. Warriorův Revenge za 2 funguje jako Whirlwind, ale pokud máte pod 12 životů, už to nasází všem za 3. Warlockův Demonwrath to napálí za 2 všem, kdo není Demon, Dark Iron Skulker zase dá za 2 všem nezraněným minionům. Navíc, vzhledem k tomu, že je v Blackrock Mountain opravdu hodně draků a ne zrovna drahých, možná nás vážně čeká invaze draků do balíčků různých povolání.

Hearthestone: Blackrock Mountain zdroj: tisková zpráva

A co vy? Jaká karta z Blackrock Mountain zaujala vás, která myslíte, že nejdříve dostane po růžku nerfujícím kladivem a která zase promění metagame? Všechny karty najdete zde a nebo, bez Facebooku, zde.

Nejnovější články