Konzole Atari VCS (dříve Ataribox) spustila crowdfundingovou kampaň. Na trh půjde za rok.
zdroj: tisková zpráva

Konzole Atari VCS (dříve Ataribox) spustila crowdfundingovou kampaň. Na trh půjde za rok.

31. 5. 2018 16:45 | Preview | autor: Patrik Hajda |

Tak ten den skutečně nadešel. Nová konzole od Atari nazvaná Atari VCS právě spustila crowdfundingovou kampaň na IndieGoGo a zatím se zdá, že je o ní zájem. Nicméně jsou tu dva problémy, které mi dělají nepěkné vrásky na čele. Ale umím si představit, že pro milovníky nostalgie jde o opravdu žhavé zboží.

V době psaní tohoto článku kampaň na IndieGoGo hlásí, že je vybráno přes 2 000 %. Tvůrci totiž požadovali pouhých 100 tisíc dolarů (což by upřímně na mnoho asi nestačilo) a od 7900 důvěřivých podporovatelů zatím vybrali 2 miliony dolarů. S tím už se asi dá pracovat, zvlášť když do konce kampaně zbývá ještě celý měsíc.

Atari VCS je zde nabízena ve dvou variantách. Pokud toužíte po dřevěném předním panelu, tak si radši pospěšte. Tato verze je totiž kusově omezená a jakmile se vyprodá, už nebude. Spolu s retro joystickem vás vyjde na 300 dolarů (plus poštovné).

Standardní konzole v kompletně černém provedení začíná na dvou třetinách ceny sběratelské edice, pokud se tedy obejdete bez ovladače. Ten si totiž musíte dokoupit – joystick za 30 dolarů, gamepad za 50, případně oba za 60 dolarů. A samozřejmě si můžete vybrat ještě z mnoha dalších nabídek, které tyto produkty různě spájí.

Propagovanou předností Atari VCS je otevřený operační systém Linux. Zařízení díky tomu podporuje připojení standardních počítačových zařízení, jako je myš a klávesnice, a zároveň vám umožňuje postahovat si běžně dostupné aplikace a systém si upravit na míru. Zajímalo by mě, zda by fungovaly i gamepady konkurenčních firem, což by ospravedlňovalo verzi Atari bez příslušenství.

Součástí konzole je i stovka klasických her od Atari, mezi kterými nechybí Asteroids, Centipede, Breakout, Missile Command, Gravitar nebo třeba Yars‘ Revenge. O nových hrách se stále nic neví, ale počítá se s nimi minimálně formou onlineového předplatného, které vám zároveň umožní hrát multiplayer.

atari vcs zdroj: tisková zpráva

Kromě nutnosti přikoupit si herní ovladač, který není součástí standardního balení, mě ještě děsí úložné prostory. V technických specifikacích totiž stojí pouhopouhých 32 GB a musíte tak opět investovat do SD karty, externího disku nebo si díky online předplatnému vystačit s cloudem.

Mezi další parametry konzole patří procesor Bristol Ridge A10 od AMD, grafická karta Radeon R7 od téže firmy a 4 GB DDR4 paměti RAM. Takže žádné dělo, které by mělo ambice rozběhat Kingdom Come: Deliverance na ultra, ale zase tomu odpovídá cena.

Osobně si nechám tuto šanci ujít, ale jsem opravdu zvědavý, zda se Atari podaří alespoň částečně vrátit na výsluní. Asi se o to nepostarají staré hry, ale spíš obecně nižší cena, otevřenost systému a snad i nějaké opravdu povedené nové exklusivity. Jen doufejme, že to nebude další Ouya… Pravda se ukáže v létě příštího roku.

Nejnovější články