Freewarovka Fragment zkouší originální prvky v Unity
zdroj: tisková zpráva

Freewarovka Fragment zkouší originální prvky v Unity

26. 4. 2013 18:50 | Preview | autor: Adam Homola |

Studentské projekty jsou často zdrojem slibných konceptů a nápadů, které si najdou časem cestičku i do velkých komerčních her. Asi nejznámějším příkladem úspěšného studentského projektu je Portal. Na ten nepřišli ve Valve, ale prapůvodní idea pochází z hříčky Narbacular Drop, která byla studentským projektem. Podobně teď začíná Fragment, který má na svědomí parta studentů z filmové školy z Vancouveru. Hra stojí na enginu Unity a jde o sci-fi puzzlu hru s akčními prvky a jedním zajímavým twistem.

Fragment je docela unikátní v tom, že na nepřítele nestřílíte nebo nehážete kouzla, ale vytváříte své vlastní fragmenty. Jakési hologramy, kterými můžete nepřítele zmást, a pak na něj zaútočit zezadu. Své hologramy můžete používat ale také k řešení puzzlů a vůbec k pohybu pro úrovních. Jednou se musíte dostat třeba na římsu, na kterou nevedou žádné schody ani výtah. Jednoduše nahoře vytvoříte svůj fragment, do kterého se převtělíte.

Stylově lusknutím prstu pak už nepotřebný fragment dole zrušíte a pokračujete v poklidu dál. Když už dojde na nějaké útoky na nepřátele, tak je nijak neškrtíte, ale hezky je rozsypete na tisíce malých kousíčků, jako by byli ze skla a vy do nich práskli kladivem. Vypadá to efektně, byť to samozřejmě není po technické stránce úplná špička. Na studentský projekt je to ale super.

...

Hra trošku připomíná starší Messiah od Shiny, kde jste se s andílkem převtělovali do nic netušících obětí. Na mysl mi přišlo ještě chantování Abeho, ale nic z toho nebyly vyloženě hologramy jako tady. Kluci z filmové školy možná kápli na koncept, který by stálo za to rozpitvat trochu víc, byť se to určitě už v nějaké formě v nějaké hře objevilo.

Na Fragmentu je pěkné taky to, že si hru nemusíte nijak kupovat - je to freewarovka, takže si ji stačí jen stáhnout a začít hrát. Nebylo by vůbec špatné, kdyby si Fragmentu někdo všiml, dal by chlapcům pár desítek tisíc dolarů a ti by za to vyprodukovali nějakou menší indie hru. Nebo by mohli s rozumně nastaveným rozpočtem zkusit štěstí na Kickstarteru, tam by se na takový projekt místečko určitě našlo.

Nejnovější články