Elite: Dangerous vysvětluje složitost a výnos objevování nových planet
zdroj: tisková zpráva

Elite: Dangerous vysvětluje složitost a výnos objevování nových planet

9. 9. 2014 17:57 | Preview | autor: Aleš Smutný |

David Braben se svým Elite: Dangerous bez diskusí sahá k nebeským výšinám ambicí. Hra má být simulací celého vesmírného obchodu, politiky, soubojů a samozřejmě i objevování vesmírných dálek. Jenže je objevování a objevování. V pojetí Elite: Dangerous to neznamená přifrčet k neobjevené soustavě, říct „super“ a zmizet pryč s tím, že práce je hotová. Kdepak, novodobí Livingstonové to budou mít těžší.

K úspěšnému „objevení“ bude třeba nový sektor zmapovat. Hráč bude muset systém skenovat a zjistit počet a velikost planet a následně ke každé planetě přiletět a prozkoumat jí kvůli dalším datům. Dokud nedojde ke zmapování všech hlavních objektů, tedy planet a měsíců, systém bude jen částečně prozkoumán. Navíc zde budou rozdílné typy skenování, pasivní i aktivní, které se provádí z orbity, přičemž se zjišťuje i typ planet, jejich chemické složení, zásoby minerálů, povrchových kapalin, anomálie či přítomnost forem života.

Bez aktivního skenování navíc nezískáte detailní informace. Jenže aktivní sken sebou nese nebezepečí. Při jeho použití vaše loď září jako maják do vesmíru a všimnou si vás hráči i hodně daleko od systému. Navíc spotřebovává spoustu energie, budete bez štítů... a kdo ví, zda příchozí lodě budou přátelské a nebo zda nestihnou vše oskenovat dřív a nebudou při převozu cenných dat rychlejší. Data o novém systému totiž mají cenu zlata – doslova. Pokud shromáždíte potřebné informace, můžete zamířit k nejbližší registrační základně, Federace nebo Impéria a informace jim prodat.

zdroj: Vlastní

Všechny informace mají hodnotu, ale třeba systém s cennými nerostnými zdroji nebo dokonce životními formami mají obrovskou cenu. Navíc tak doplňujete vesmírnou mapu a vyplatí se před cestou si mapy aktualizovat, abyste věděli, kde už jiní objevitelé úřadovali a jen jste neobletovali místa, kde už někdo byl. Dokonce jde data prodat jak Federaci, tak Impériu, ale počítejte s tím, že jakmile se na to přijde, obě frakce na vás budou pořádně namíchnuté.

A asi nemusím zdůrazňovat, že si na vás mohou počíhat i piráti, kteří vám mohou vyhrožovat zničením, pokud jim cenná data nepředáte. Nicméně lodní skenery data, na rozdíl od pevného nákladu, neodhalí a tak se můžete třeba vymluvit na to, že jste nic neobjevili. Tady už je to na vašich manévrovacích schopnostech, ať už s lodí či rétorikou.

Být průzkumníkem v Elite: Dangerous vypadá jako pořádná zábava a také výnosná práce. Ostatně, nemusíte jen zkoumat v dálkách hlubokého vesmíru, často se může stát, že nové objekty se skrývají v lidmi obydlených sektorech, na místech kam nikoho nenapadlo se dívat, třeba v pásu asteroidů. Tahle hra prostě nebude jen o boji a obchodu.

Nejnovější články