LEVEL 302: fotbalista Jakub Jankto hovoří o svém esport byznysu
zdroj: tisková zpráva

LEVEL 302: fotbalista Jakub Jankto hovoří o svém esport byznysu

12. 4. 2020 10:25 | Komerční sdělení / PR | autor: Inzerce |

Několik týdnů trvající bezpečnostní opatření kvůli pandemii koronaviru COVID-19 sice nijak neovlivňuje výrobu magazínu LEVEL, ale má dalekosáhlé důsledky pro celou společnost, herní průmysl nevyjímaje. Krom toho, že řada studií zaznamenala rapidní nárůst prodejů svých her (nejenom Plague Inc.), protože lidé zůstávají doma, došlo ke zrušení celé řady tradičních výstavy či konferencí. Jak to je, jestli se všichni přesunují do virtuálního prostředí, se dozvíte z článku Martina Bacha. Za pozornost však stojí i rozhovor Ondřeje Novotného s úspěšným mladým fotbalistou Jakubem Janktem, který se po hlavě vrhnul do esport byznysu. Zajímavých článků však LEVEL 302 nabízí mnohem víc.

Radši si zapnu esport než fotbal

Jakub Jankto je český fotbalista, který válí v italské Sampdorii Janov, ale pro nás jsou zajímavější jeho aktivity v esportu. Myslí totiž na svou budoucnost, která pro profesionální fotbalisty nebývá dlouhá, a investuje do své profesionálního esport týmu Sampi. Proč vidí v esportu budoucnost, jak se stará se o své ovečky, se dozvíte v rozhovoru, který pořídil na dálku Ondra Novotný.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Hraní v čase karantény

Herní průmysl nebyl současnou pandemií zasažený ani zdaleka tak těžce, jako jakýkoli jiný byznys. Vlastně na tom spíš vydělává díky tomu, že se hry, zejména jejich prodej, už dávno přesunul hlavně do digitálního prostoru. Co znamená zákaz cestování či shromažďování pro jakékoli herní eventy, se dozvíte v článku Martina Bacha.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Doom Eternal – úcta ke stáří

Na obálce Doom, na plakátu Doom, logicky jsme Doom Eternal pokryli i v naší eseji, která se ohlíží za tím, co dělá Doom Doomem. Nechybí ani recenze aktuálního dílu, to vše z pera Honzy Olejníka.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Someday You'll Return – jednoho dne spadneš

Další plakátová hra, další esej a recenze. Jak dopadl tento „moravský Silent Hill,“ jak tvůrci svou hru několikrát popisovali, se dozvíte v článku/recenzi od Pavla Dobrovského. Jen dodáme, že kvůli stále aktuální pandemii museli tvůrci přeložit vydání hry na 5. květen, aby vás nezmátly informace v Levelu.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Folk horor a jiné hrůzy

Od článků Jirky Pavlovského čeká každý automaticky určitý přesah, protože je vždycky rozkročený mezi filmy, knížkami a hrami. Tentokrát se věnuje zpracování lidových mýtů a pověr, samozřejmě svým vlastním způsobem, který nás v redakci nesmírně baví. Snad to máte podobně.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Review bombing jako msta

Kateřina Kovandová se podívala na deset a jeden způsobů, jak mohou hráči zničit reputaci dané hry v herních obchodech nebo v agregátorech herní hodnocení typu Metacritic. Někdy jsou ty důvody velmi osobní, jindy zase vedené cílenou agendou.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Blue Pulsar Studio

Filip Hauer a Michal Žák tvoří zajímavé duo totálního kreativce a programátora, kteří se zjevně nesnaží dosáhnout komerčního úspěchu, ale prozkoumávají v první řadě taje svých konceptů. Třeba jako v případě akční hry 11th Dream. Více se o této dvojici a jejich záměrech dozvíte v článku od Honzy Horčíka.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Jak se staví herní sen

Možná znáte pořad s podobným názvem, který běží na jedné z komerčních televizí. V tomto článku ale Pavel Skoták neřeší splnění snu o vytvoření hry, která bude úspěšná, ale hry, která hráčům a kreativcům po celém světě nabízí možnost vytvářet pro tisícovky dalších lidí zajímavý obsah. Celé je to postavené na příkladu LittleBigPlanet her od Media Molecule, ale rozhodně nejde jen o postmortem.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Epic – příběh hry, která nestihla vyjít včas

Digital Image Design budou retro nadšenci znát hlavně díky TFX – jednomu z první leteckých simulátorů, který byl dostupný i širší veřejnosti, a vypadal i hrál se božsky i na nižších 486 sestavách. Studio se však pár let předtím proslavilo na platformách Atari a Amiga svým projektem Epic, který okupoval titulní i obsahové stránky herních časopisů několik let. Mělo jít o něco jako Hvězdné války ve hrách. Proč to nakonec nevyšlo, popisuje Pavel Dobrovský.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

První cel-shade hry

Cel-shading byl v kurzu na začátku 21. století, dnes je to běžná produkční praktika, která už nikoho neuchvátí. Když ale v roce 2003 vyšla herní adaptace komiksu XIII od spisovatele Jean Van Hammea a grafika Williama Vance, byl z toho poprask. Cel-shading technologii začala rychle využívat studia po celém světě včetně Japonska, ale to už se dozvíte z článku Pavla Dobrovského.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Herní enginy v pozadí filmových hitů

Neustále se řeší, jestli je herní byznys větší než ten filmový, který je samozřejmě mnohem víc blyštivější. Faktem ale je, že herní enginy už dávno poskytují potřebnou technologii herním filmařům, aby mohli ve svých dílech realizovat vizuál, který by jinak nebyl možný nebo moc drahý. Pokud se chcete dozvědět, jak například Unreal Engine pomohl natočit nejnovější Hvězdné války, je tu pro vás článek filmového guru Vaška Rybáře.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

Plakáty

V tomto čísle najdete na plakátech motivy Doom EternalSomeday You'll Return. Pořád platí, že plakáty automaticky dostávají předplatitelé, a k dostání jsou také v prodejnách JRC a Brloh.

Level 303 zdroj: tisková zpráva

LEVEL VYCHÁZÍ I V ELEKTRONICKÉ VERZI

LEVEL je vedle papírové podoby k dispozici i v elektronické verzi za 99 korun - je tedy o padesát korun levnější než na stáncích. Všechny podstatné informace o tom, jak elektronický Level získat, najdete v tomto článku. Prostřednictvím aplikací Alza MediaFloowie a O2 Knihovna si také e-verzi Levelu můžete přečíst na webu nebo na zařízeních s iOS či Androidem. Stačí k tomu mít jen JEDEN účet, a tím pádem i JEDEN zakoupený časopis.

Podrobný obsah LEVEL 302 si prostudujte na stránkách level.cz, kde zároveň najdete všechny potřebné informace o předplatném, o autorech a obecně redakci Levelu. Se svými postřehy na konto Levelu nás zastihnete na emailu redakce@level.cz nebo na Facebook stránce Levelu.

LEVEL 303 vychází 22. května 2020

Nejnovější články