Studio Warpforged chce s Gavem Thorpem vytvořit počítačovou verzi stolní strategie
zdroj: tisková zpráva

Studio Warpforged chce s Gavem Thorpem vytvořit počítačovou verzi stolní strategie

19. 8. 2014 15:39 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Chtěli jste si zahrát nějakou počítačovou verzi Warhammer Fantasy Battles, ale od do Mark of Chaos nebylo co? Odpověď pro vás možná má nově vzniklé nezávislé studio Warpforged Games. To spojilo síly s Gavem Thorpem, což je spisovatel a designér dříve působící v Games Workshop, kde roky pracoval na hrách Warhammer Fantasy Battles a Warhammer 40,000. Společně s Warpforged Games by pak chtěli vytvořit počítačovou hru, která bude vypadat úplně jako desková „wargamingová“ strategie.

Když píšu, že bude vypadat úplně stejně, myslím tím, že ve hře uvidíte hrací stůl, jednotky budou na podstavcích a pro posouzení dosahu některých zbraní použijete templáty. Nejde ale jen o nějaké snění do budoucna, hra už má své jméno – Mark of War a také příběhové pozadí a několik ras respektive armád. Co ale nemá jsou peníze a tak se velmi brzy vydají na Kickstarter.

Systémově bude Mark of War tahová strategie, kdy budete posouvat formacemi po stole, využívat terén, děr v taktice oponenta. Prostě wargaming jak jej známe. Svět Mark of War opravdu silně evokuje Warhammer, až se bojím, zda se tvůrci nebojí notoricky hádavého Games Workshop. Najdete zde Kálovství, což jsou lidé, v jejichž armáda najdete jak šiky pěchoty, tak těžkou jízdu, kouzelníky či sapéry. Orkové (nejsou zelení) pak protivníky udolají brutální silou, ale do boje jezdí i na ještěrech a na pomoc si umí zavolat i obry apod.

Elfové vynikají precizností, skvělými lukostřelci, „jízdou“ na orlech a samozřejmě mocnými mágy. Ascended jsou v základu lidé, kteří se ale spoléhají spíše na žoldnéře, méně organizované davy pěchoty, solidní jízdu, někdy i nějakého toho démona. Jejich armády jsou mobilní, ale disponují slabou morálkou. Pak jsou tu trpaslíci, kteří využívají moc run, ale umí i proklít protivníkovy jednotky a do boje jezdí na zvířatech, včetně medvědů. Nejde o všechny armády, máme jich prý čekat víc, ale to u předbíháme případně úspěšnému Kickstarteru.

mark of war zdroj: tisková zpráva

Warpforged slibují ve hře stovky jednotek, kouzel a předmětů, které budete v rámci kampaně sbírat. Armády samozřejmě budete formovat jako ve Warhammeru, přičemž si i budete moc zvolit barvy své armády, její vlajky apod. Prostě, když autoři myslí kompletní zážitek jako při stolním hraní, myslí kompletní. I herní kolo evokuje klasický wargaming, kdy každá jednotka bude moci udělat jeden pohyb a pak případně střílet, útočit, kouzlit atd.

Samozřejmě ale bude k dispozici i multiplayer. Vlastně ten by asi měl být základem hraní, protože o tom onen reálný wargaming je. Porazit umělou inteligenci je sice fajn, ale zahrát si s živým člověkem je zcela jiná liga. Tvůrci slibují žebříčky, různé herní módy a také turnaje, v nichž budete moci své armády a hlavně strategické schopnosti poměřovat.

Více se dozvíme asi 25. srpna, kdy půjde Mark of War na Kickstarter. Samotný nápad převést klasické „figurky“ do počítačové verze zní zajímavě. Samozřejmě nemůže přenést část zábavy wargamingu, jako je samotné lepení a barvení modelů (což ale zase nebaví každého), ale jako solidní alternativa, kdy si můžete zahrát tahovou bitvu bez nutnosti se domlouvat a tahat sebou tunu modelů v tašce zní prostě atraktivně. Tak snad Warpforged dostojí slibům a přinesou dobrou strategii.

Nejnovější články