Špionážní Need to Know z vás udělá Snowdena nebo mocného muže na pozadí událostí
zdroj: tisková zpráva

Špionážní Need to Know z vás udělá Snowdena nebo mocného muže na pozadí událostí

11. 2. 2016 11:59 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

S velmi aktuální tématikou se pouští do herního Kickstarteru malé australské studio Monomyth Games. V jejich hře Need to Know se stanete novým analytikem DoL, místní verze agentury NSA. Zpoza monitoru počítače pak dostanete šanci nakukovat do soukromí mnoha lidí, rozhodovat o jejich budoucnosti a samozřejmě stoupat po kariérním žebříčku. Bude jen na vás, jak s informacemi naložíte, zda budete plnit zadání šéfů, začnete data zneužívat pro svůj vlastní prospěch a nebo se stanete zdrojem úniků tajných informací.

Need to Know vypadá velice komplexně a není divu, protože si bere za cíl vytvořit příběhovou hru, která postihne neustále rostoucí sledovací síť, jež díky využití internetu ví prakticky vše o vašem soukromí. V příběhu bude určitě obsažena kritika systému, která ovšem nijak neomezí vaši svobodu působení. Budete chtít využít informace k vlastnímu finančnímu zisku? Nebo proto, abyste snadněji sbalili na rande ženu? Nebo budete zodpovědným analytikem, z nějž mají šéfové radost?

Právě šéfy budete chtít, minimálně navenek, potěšit. Rozsah vašich pravomocí totiž bude záviset na úrovni bezpečnostní prověrky. Na prvních úrovních se dostanete jen k metadatům a historii toho, co sledovaný subjekt prohlížel na internetu. Po čase dostanete možnost sledovat geo-data cíle, bankovní převody, následně půjde pozorovat i vzorce nákupů a nakonec třeba i sledování pomocí dronů.

Samozřejmě to neznamená, že jen budete sledovat nevinné lidi. Během sledování půjde odhalit i plánované teroristické útoky, korupci a po čase můžete získat páky na důležité lidi. Need to Know by měla obsahovat smysluplný systém progrese, kdy jste po čase pro agenturu důležitější a důležitější, stává se z vás obávaná a vlivná osoba a kliknutím myši rozhodujete o osudu mocných. Budete rozhodovat o tom, komu vyklidíte cestu k moci, třeba kampaní proti jeho oponentovi, dostanete se i k únosům a dalším extrémním prostředkům tajných služeb.

Hra bude rozdělená na kapitoly, dle vašeho postupu skrze mocenský žebříček. Zároveň stále budete mít svobodu v tom, co s nabytými informacemi a mocí uděláte. Můžete se stát místní verzí Edwarda Snowdena (kterému se nápad líbí) a nebo mužem, který na pozadí tahá za všechny nitky a svrhává a dosazuje oficiální vládce. Do toho budete řešit svůj soukromý život, protože s rostoucím platem si můžete dovolit lepší reprezentaci a pohodlí. Nu a samozřejmě všude budou nezbytná morální rozhodnutí. V tomto mi Need to Know hodně evokuje Papers, Please.

Nicméně, všech těchto plánů se zároveň obávám. Tvůrci před sebe postavili opravdu velké plány. Pokud má vše fungovat, tedy velké množství dat, jimiž se probíráte, hledáte důkazy, propojujete jednotlivé případy a vytváříte jejich příběhy, hra bude muset být opravdu košatá.

Trochu se bojím, aby zde nebyl omezený počet scénářů, které už při třetím hraní budete znát a z vašeho postupu se stane jen žonglování se statistikami na pozadí. Need to Know si vysloveně říká o široké možnosti znovuhratelnosti, kdy budete zkoušet nové a nové způsoby, jak řešit jednotlivé situace, stále budete objevovat nové případy a subjekty sledování. Nejsem si jist, zda toho není na tříčlenný tým Monomyth příliš, byť je vidět, že třeba rozhraní bude velmi prosté (a přitom dostačující).

zdroj: Archiv

Právě proto, že část práce chtějí outsourcovat, zamířili vývojáři na Kickstarter, kde chtějí celkem rozumných 29 tisíc australských dolarů. Na hře už několik měsíců pracují a zmíněná částka by jim umožnila věnovat víc času vývoji a vydat Need to Know koncem roku. Zároveň chtějí Kickstarterem na svou hru upozornit, v čemž následně pomůže i letní vstup do early accessu s první kapitolou a říjnový update této verze před vydáním plné hry.

Je vidět, že hra by měla vzniknout i bez peněz z Kickstarteru, byť to bude trvat déle. Need to Know vypadá originálně, nápaditě a pokud se podaří naplnit klíčové prvky dostatkem obsahu k hraní, mohlo by jít o černého koně nezávislé sezóny. Snad si svými ambicemi nezlomí vaz, držím palce.

Nejnovější články