Služba Nvidia GeForce Now nově nabídne streamování her do jakéhokoli počítače
zdroj: tisková zpráva

Služba Nvidia GeForce Now nově nabídne streamování her do jakéhokoli počítače

5. 1. 2017 13:41 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Společnost Nvidia dnes na veletrhu CES 2017 představila dvě pozoruhodné novinky, které by měly zaujmout všechny příznivce streamování her a cloudového hraní. Jde jednak o dramatické rozšíření a ambiciózní proměnu služby Nvidia GeForce Now, a také o nový model domácího streamovacího zařízení Nvidia Shield TV.

Začneme u GeForce Now. Služba si zachovala svůj základní účel, tedy streamování her z výkonného systému na slabší. Jenže zatímco původně jste si z vlastního PC přenášeli hry na některé zařízení z rodiny Shield, případně jste platili měsíční poplatek a nechávali si streamovat hry ze speciální knihovny přímo od Nvidie, v nové podobě zařízení Shield vůbec nepotřebujete. V podstatě si pronajmete virtuální výkonný počítač kdesi na cloudu, který vám bude vysílat hry do libovolného PC nebo Macu.

Klíčovou informací je fakt, že službu GeForce Now můžete propojit s účty jako Steam, Battle.net, Origin nebo Uplay. To znamená, že si nebudete muset hry kupovat podruhé v separátním obchodě a tvořit si celou novou knihovnu, případně spoléhat na tituly zdarma. Jednoduše se připojíte na svůj Steam a můžete hrát. GeForce Now vám dokonce automaticky synchronizuje uložené pozice i achievementy.

GeForce Now na první pohled vypadá jako velký krok kupředu v oblasti cloudového hraní, ale samozřejmě tu jsou nějaké ty háčky. Ten první se týká streamování her jako takového. Je sice hezké, že si díky virtuálnímu PC teoreticky můžete zahrát moderní tituly i na pět let starém notebooku, ale zároveň k tomu pravděpodobně bude potřeba vynikající a stabilní internetové připojení. A i s ním se stoprocentně dočkáte nějakých těch lagů způsobených vzdálenými či zaměstnanými servery.

geforce now přednáška zdroj: tisková zpráva

Druhý háček je cena. Možná už vás napadla otázka, co z toho Nvidia vlastně bude mít. Nepotřebujete si kupovat hry z jejich knihovny, nepotřebujete si pořídit ani zařízení Shield... Ale v Kalifornii je draho a GeForce Now rozhodně není náhlým záchvatem altruismu. Obchodní model funguje tak, že si platíte doslova za každou minutu, kterou odehrajete. Máte na výběr dvě různé virtuální grafické karty, a na té slabší (GeForce GTX 1060, taková vyšší střední třída) vás něco přes 20 hodin hraní vyjde na 25 dolarů, tedy v současném kurzu asi 650 Kč. Na silnějším stroji (GeForce GTX 1080, nejlepší karta od Nvidie kromě nového Titanu) vám stejné peníze zaručí poloviční časovou porci, tedy něco přes 10 hodin.

Situaci ještě komplikuje fakt, že si vlastně nekupujete přímo čas, ale „kredity“, a teprve ty se vám při hraní odečítají. Za zmíněných 25 dolarů jich získáte 2500, což odpovídá časovému výměru výše. Zároveň hned při registraci dostanete 1000 kreditů zdarma, na slabší kartě GeForce GTX 1060 odpovídajících asi osmi hodinám hraní. Zda vám tahle investice přijde výhodná, to už musíte posoudit sami. Každopádně máte spoustu času na rozmyšlenou. GeForce Now bude sice v Americe spuštěna už letos na jaře, ale evropské datum vydání je prozatím ve hvězdách.

To nový model Nvidia Shield TV láká hráče na odlišnou návnadu. Za 6 tisíc Kč (případně 8 za vylepšenou verzi) dostanete konzoli, dálkové ovládání a herní ovladač, přičemž zařízení nabídne streamování filmů, seriálů i her v rozlišení 4K s technologií HDR, což je nejspíš hlavní rozdíl oproti minulé generaci, a podporuje Amazon Video, Netflix, YouTube, Google Play Movies nebo třeba Spotify.

SHIELD_TV_front zdroj: tisková zpráva

Co se týče herních možností nového Shield TV, ty se opět opírají o streamovací technologii popsanou výše, ovšem tentokrát skrze zmiňovanou knihovnu Nvidia, v níž se nacházejí jak volně dostupné hry, tak tituly, které si budete muset dokoupit. Nvidia se dušuje, že nabídka čítá tisíce titulů a brzy ji rozšíří Watch Dogs 2, Assassin’s Creed: Syndicate a For Honor, tedy přírůstky od Ubisoftu. Budoucí hry od Ubi prý budou na Shield TV dostupné v den vydání jejich PC verze, ale takhle formulované sdělení vede k otázce, jak to bude s tituly od jiných vývojářů a vydavatelů. Nová verze Shield TV bude každopádně dostupná 16. ledna, ale pokud byste chtěli, můžete si ji klidně předobjednat hned.

S neustálým pokrokem v kvalitě dedikovaných streamovacích zařízení typu Shield TV se tak nějak dalo počítat, takže si myslím, že transformace služby GeForce Now je pozoruhodnější z obou oznámení – už jen proto, že cloudové PC hraní zatím mělo tendenci spektakulárně ztroskotat (že ano, OnLive). Jestli se podaří prorazit právě Nvidii, nebo zda uspěje třeba Sony se svým Playstation Now, to ukáže až budoucnost. Pro fandy streamování her každopádně nadcházejí zajímavé časy.

 

Nejnovější články