Rodiče žalují Epic kvůli Fortnite, prý zničila život jejich dítěte
zdroj: tisková zpráva

Rodiče žalují Epic kvůli Fortnite, prý zničila život jejich dítěte

7. 10. 2019 13:30 | Komentář | autor: Patrik Hajda |

V Americe dochází k nejrůznějším podivným žalobám. Nikdy nezapomenu na jistého pána, který na dálnici zapnul autopilota svého karavanu a šel si do jeho zadní části uvařit oběd. Vyboural se, a protože v manuálu vozidla nebyla zmínka o tom, že nemáte opouštět sedadlo řidiče po zapnutí autopilota, vysoudil slušné peníze a zasloužil se o zapsání tohoto upozornění do manuálu. Nyní se jistí kanadští rodiče pouštějí do Epicu, který jim zkazil potomka skrz velmi návykovou Fortnite.

Nemůžu si pomoct, ale lidé jsou prostě hloupí. Nepřemýšlejí, dělají chyby a pak se je snaží svést na někoho jiného a ještě na tom vydělat. Ne vždy je to ale tak černobílé a vina může být na obou stranách. Možná přesně to je případ nové kauzy s Fortnite.

„Kdybychom věděli, že je Fortnite natolik návyková, že zničí život našeho dítěte, nikdy bychom mu nedovolili hru hrát nebo bychom ho víc sledovali,“ svěřili se rodiče své právničce. Docela by mě zajímalo, jak se posuzuje zničený život malého dítěte a proč si příznaků závislosti nevšimli včas.

Jejich právnička Alessandra Esposito Chartrand se k věci vyjádřila následovně: „Když Epic Games vytvářeli Fortnite, tak si po roky a roky najímali psychology – opravdu zkoumali lidský mozek a vážně se snažili, aby hra byla co nejnávykovější. Vědomě vypustili na trh velmi, ale velmi návykovou hru, která zároveň cílí na mladé.“

Celý případ chtějí uhrát stejným způsobem jako v roce 2015 zakročení proti tabákovým společnostem. Právnička totiž tvrdí, že společnost Epic Games, která věděla o vysoké návykovosti hry, selhala ve varování hráčů před možnou závislostí.

V její prospěch hraje fakt, že světová zdravotní organizace WHO označila herní závislost za chorobu a Consumer Protection Act provincie Québec zase vyžaduje po společnostech, aby jasně uváděly rizika spojená s jejich produkty a službami.

Obžaloba nežádá zrušení Fortnite, ale náhradu způsobených škod (za zničený život dítěte). Nicméně požadovaná výše nebyla zveřejněna.

Nepopírám, že návykovost her může způsobovat problémy, ale v konečném důsledku je jen a pouze na rodičích, jak vychovávají vlastní děti. A když je nehlídají a nechají je od rána do večera hrát Fortnite, pak jistě není chyba jen na straně Epicu…

Nejnovější články