Nový letní hit? Slime Rancher je půvabný simulátor farmaření mimozemského slizu
zdroj: tisková zpráva

Nový letní hit? Slime Rancher je půvabný simulátor farmaření mimozemského slizu

10. 8. 2017 18:25 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Kdyby nebylo nezávislé scény, herní průmysl by byl tragicky ochuzen o okouzlující projekty. Slime Rancher je toho dokonalým příkladem. Jde o farmářskou hru založenou na dost podivné premise – na planetě nesmírně vzdálené od Země pěstujete, krmíte a využíváte nejrůznější druhy roztomilého živoucího slizu. Tyhle růžové, modré a všelijaké další bloby samozřejmě mají různé výhody i požadavky na potravu, a to všechno se ještě zamotá, když je mezi sebou zkřížíte… No, s 900 tisíci prodaných kopií to vypadá, že se urodil nečekaný prázdninový hit.

O kvalitách hry svědčí jak tisíce nadšených uživatelských recenzí na Steamu, tak například hlas Philippy Warr ze serveru Rock, Paper, Shotgun, která Slime Rancheru udělila prestižní nálepku „RPS doporučuje“. Celý tenhle tyátr se ovšem nestrhl jen díky kreativnímu farmaření slizounů – to totiž ani zdaleka není jediná náplň vašeho xenozemědělského dne. Když se postaráte o bloby, můžete vyrazit objevovat okolní krajinu, přežívat a nacházet nejrůznější tajemství.

A když ne tajemství, tak aspoň nový sliz. Trochu to připomíná sbírání pokémonů v tom smyslu, že na nové druhy narazíte buď náhodou, nebo po nich budete aktivně pátrat podle různých indicií. Jeden se třeba vyskytuje v trávě, toho druhého poznáte podle toho, že rád exploduje, a tak dále. Ony ty rozkošné kuličky umí být i nebezpečné – buď samy o sobě, nebo když mezi sebou zkřížíte nevhodné druhy. Výsledný mutant pak může celou vaši farmu klidně srovnat se zemí.

zdroj: Archiv

Kdybyste chtěli, mohli byste tu dokonce najít určité poselství o nebezpečí přehnané svobody. Slizouny lze pěstovat v oddělených ohrádkách, kde se jeden k druhému nedostanou a vám tak nehrozí žádné nebezpečí, ale zato se nedočkáte nových vzácných kříženců, a vaši chráněnci budou smutně asociální. Když je vypustíte na společnou pastvu tak, aby si připadali téměř volní, určitě budou moc rádi. Jenže pak se jeden nedočkavý adolescent spáří s nevhodnou kolegyní, a máte na krku katastrofu.

A my ostatní máme na krku podle všeho vynikající hru, a to jsem se ještě ani nezmínil, že kromě slizounů pěstujete i konvenčnější plodiny jako mrkve nebo nebohá kuřata, aby vaše tlusťoučká monstra měla co žrát. Mezi všemi těmi barevnými hopsajícími koulemi se očividně skrývá i nádech černého humoru. Vývojářskému týmu Monomi Park navíc trvalo jen týden od vydání, než vydali první balancující a opravný update, takže se můžete vsadit, že tahle tvůrčí pětka na svou hru jen tak nezanevře. Slime Rancher si můžete koupit na PC nebo Xbox One, a na Steamu ji seženete za 20 euro.

Nejnovější články