Electronic Arts získala exkluzivitu na vývoj Star Wars her
zdroj: tisková zpráva

Electronic Arts získala exkluzivitu na vývoj Star Wars her

7. 5. 2013 9:41 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Haleluja, bylo to ze strany Disneyho rychlé. Po konci LucasArts, kteří stejně za poslední dekádu nevytvořili nějakou záplavu kvalitních her (spíše pár chvályhodných jedinců), poměrně rychle našla lukrativní a atraktivní značka Star Wars svého, ani ne tak majitele, jako tvůrce. Disney, který nyní Star Wars vlastní, uzavřel exkluzivní(!) smlouvu s Electronic Arts na vývoj titulů ze světa Star Wars.

V rámci několikaleté smlouvy bude Electronic Arts vyvíjet nové tituly Star Wars pro tradiční hráčskou základnu na všechny platformy. Disney si nechá část, která bude vyvíjena pro mobily, sociální sítě, tablety a online hry. Jednoduše, Electronic Arts bude dělat tu část, která nás zajímá nejvíc. EA hodlá na tuto práci vyčlenit hned tři velká studia – DICE, Visceral a BioWare, která budou dále rozšiřovat svou dosavadní práci v rámci univerza a ne jen jedné hry.

„Tato tři z našich top studií naplní sen každého vývojáře, jímž je tvorba her ze světa Star Wars“, říká Frank Gibeau z EA. „Nové zážitky, které budeme vytvářet, si mohou půjčovat z filmů, ale budou zcela novými příběhy. Pohánět je bude Frostbite 3 engine“. Budoucí spolupráci s EA si samozřejmě pochvalují i v Disney, ostatně proto si jej vybírali. Pro EA jde o velmi významný krok.

Ačkoliv neznáme podrobnosti smlouvy a hlavně částku, Star Wars patří k nejlukrativnějším značkám v mediálním byznysu. Disney výběrem EA zjevně už nechce utápět potenciál v malých hrách a hříčkách a EA tímto krokem investuje do zlatého fondu, který jim odlehčí z tvorby vlastního portfolia značek (jež bylo třeba stále náročněji propagovat na AAA trhu). Značka Star Wars si dělá část marketingu sama - byť se s ní zároveň nesou velká očekávání, která neuhasilo ani tápání LucasArts v posledních letech.

Ačkoliv je mi jasné, že celosvětově vypukne zděšení „ach ne, EA - satanáš“, pravdou je, že celá kauza dopadla asi nejlépe, jak mohla. Disney na značce neseděla dlouho a našla vydavatele, který zjevně bude ochotný do tvorby investovat (a těch je dnes v multižánrovém spektru jen pár) a vyčlenit významná studia stejně jako vše tvořit ve Frostbite 3.

Navíc si Disney nechala pro sebe segment pro mobilní platformy a zjevně EA nechce smluvně zatěžovat vývojem mimo tradiční skupinu. Takže, pokud si mohu začít objednávat, KOTOR 3, Battlefront 3 (znovu, od začátku a až do finiše) a posypat trochou Dark Forces, X-Wingem... A nebo ještě lépe – Republic Commando 2? Pěkně prosím...

Což ale vlastně nejsou zrovna inovativní nápady z hlediska ne-sequelů. Takže, jaké oživené žánry byste rádi viděli v rámci Star Wars vy?

Nejnovější články