Zemřel Jan Jirkovský, hlavní designér Dexu a výrazná postava české herní scény
zdroj: tisková zpráva

Zemřel Jan Jirkovský, hlavní designér Dexu a výrazná postava české herní scény

29. 10. 2015 19:30 | Novinky | autor: Redakce Games.cz

Jsou události, o kterých se nikdy nepíše lehce a stejně tak se obtížně čtou a vnímají. Patří mezi ně i ta následující. V úterý 27. října zemřel Jan Jirkovský, český vývojář a jeden z výrazných lidí nejenom tuzemské vývojářské scény.

Jan Jirkovský byl ve vývoji her aktivní už během svých studentských let. Na vlastní pěst a později v rámci týmu vytvářel textové adventury, strategie i 2D střílečky a v rámci akce Invaze 2009 magazínu Level a serveru Hrej.cz byl titul Project Ignis, na kterém se podílel, vyhlášen za nejlepší freeware hru roku.

Výraznou stopu na české vývojářské scéně zanechal Honza i jako hlavní organizátor dvou ročníků největší a nejstarší české vývojářské konference Game Developers Session v letech 2011 a 2012. Tím ale jeho aktivita nekončila. Uspořádal hned několik tematických setkání tuzemských vývojářů a novinářů v rámci série přednášek Developers & Press Gathering. A v uplynulých letech se mu podařilo naplánovat, připravit a ve spolupráci s předními českými vývojáři vydat trojici knih Game Industry, které se věnovaly rozličným aspektům vývoje, prodeje a propagace her.

Jako vývojář, zejména jako designér a PR manažer, působil Honza nejdříve v pražském studiu Keen House Software, kde se podílel na vývoji vesmírné střílečky Miner Wars 2081. Jeho největším tvůrčím projektem ale bylo kyberpunkové RPG Dex, na kterém pracoval jako hlavní designer ve studiu Dreadlocks.

Bohužel, Dex už zůstane napořád nejenom jeho největším, ale též posledním herním projektem.

Upřímnou soustrast všem známým, přátelům a především rodině.

Nejnovější články