Virtuální realita HTC Vive bude stát okolo 20 tisíc korun a vyjde v dubnu
zdroj: tisková zpráva

Virtuální realita HTC Vive bude stát okolo 20 tisíc korun a vyjde v dubnu

22. 2. 2016 11:10 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Po odhalení ceny Oculus Rift přišlo i očekávané zveřejnění ceny konkurence HTC Vive od HTC a Valve. Cena pro americký trh byla stanovená na 800 dolarů, což je přibližně 20 tisíc korun, nicméně české HTC cenu v korunách teprve oznámí – jsme totiž, na rozdíl od Riftu, ve skupince zemí, kde by měla jít do prodeje už první vlna Vive. V USA se systém dostane na trh 1. dubna a předobjednat půjde od 29. února.

Ačkoliv česká tisková zpráva hovoří o tom, že cena a dostupnost v České republice bude teprve oznámena, tiskovka pro anglofonní země už Českou republiku udává mezi 24 zeměmi, kde bude HTC Vive dostupná hned na začátku dubna. Otázkou je, nakolik dojde k navýšení ceny oproti USA.

Systém od HTC je pro USA o 200 dolarů dražší než Oculus Rift, nicméně v ceně jsou rovnou i dva bezdrátové haptické VR ovladače, které k Riftu budete muset dokoupit zvlášť (až budou k dispozici v druhé polovině roku). Popravdě řečeno je cena nižší než se očekávalo, protože HTC o Vive hovořilo jako o nejdražším z chystaných systémů. Jako o systému „pro ty, kteří chtějí ten nejlepší VR systém.“

zdroj: Archiv

V balení kromě zmíněných ovladačů a samozřejmě helmy najdete i pohybové senzory a mikrofony. Samotná helma sice vychází z vývojového buildu Pre (viz článek), nicméně designově byla ještě upravována pro větší pohodlí. Zahrnuje samozřejmě i propagovanou čelní kameru, na kterou se váže několik dalších, chytrých funkcí. Stejně tak nové budou displeje, které mají větší jas než v Pre verzi.

Jak už bylo řečeno dříve, HTC Vive bude umět pár šikovných triků, jako je třeba promítnutí reality do displejů skrze čelní kameru (když třeba chcete s někým mluvit, podívat se jestli nevrazíte do stolu apod.) a díky senzorům bude umět do virtuální reality začít promítat tu opravdovou ve chvíli, kdy začnete překračovat senzory vytyčenou hranici. Nicméně stejně jako Oculus Rift, i HTC Vive musí být připojená k dostatečně výkonnému počítači. Doporučená sestava vypadá následovně:

Procesor: Intel i5-4590 / AMD FX 8350 ekvivalentní nebo lepší
Grafika: NVIDIA GeForce GTX 970 / AMD Radeon R9 290 ekvivalent nebo lepší
RAM: 4 GB a víc
Video output: HDMI 1.4 nebo DisplayPort 1.2
OS: Minimálně Windows 7 SP1

zdroj: Archiv

V každém balení HTC Vive najdete i dvojici her. Job Simulator: 2050 Archives je parodie, která se odehrává ve fiktivním světě, kde veškerou práci vykonávají roboti. Lidem tak nezbývá, než si zážitek z práce vyzkoušet právě prostřednictvím simulace.

Druhou hrou je Fantastic Contraption, což je spíš interaktivní vyprávění o procházce po travnatém ostrovu, který se vznáší na obloze, a stavíte na něm fantaskní stroj s pomocí vlastních rukou.

Jako bonus oproti konkurentům bude mít HTC Vive i propojení s mobilním telefonem skrze Vive Phone Services, které umožní z prostředí virtuální reality přijmout telefonní hovor, vyřídit SMS či zkontrolovat kalendář.

„Od doby, co jsme v minulém roce představili Vive, jsme s Valve neúnavně pracovali na nejlepší virtuální realitě na trhu. Získali jsme mnoho ocenění a sledovali ohlas v médiích, průmyslu i ze strany zákazníků. A nyní jsme díky konečné verzi pro koncové zákazníky schopni nabídnout Vive domácnostem po celém světě a umožnit lidem zažít pohlcující virtuální realitu způsobem, který probouzí představivost a skutečně mění svět,“ říká Cher Wang z HTC.

Nicméně je třeba říci, že s danou cenou zatím rozhodně virtuální realita nepředstavuje zařízení, které byste běžně našli v domácnostech. Oculus Rift i HTC Vive představují drahá zařízení pro fajnšmekry a ne mainstreamový produkt. Bylo však už předem jasné, že si toutou fází obě virtuální reality projdou. Uvidíme, s jakou cenou přijde virtuální realita od Sony pro PlayStation 4. Už teď se čeká, že bude výrazně levnější než konkurenti.

Nejnovější články