Velké plány Nintenda – nová konzole, hry na mobily a služba s předplatným po vzoru PSN a Xbox Live
zdroj: tisková zpráva

Velké plány Nintenda – nová konzole, hry na mobily a služba s předplatným po vzoru PSN a Xbox Live

17. 3. 2015 11:31 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Dlouho všichni chtěli, aby Nintendo expandovalo se svými světy a postavami i jinam, než jsou domovské platformy téhle firmy. Nyní se toto přání splní, tedy alespoň v oblasti mobilního hraní. Nintendo totiž oznámilo, že chystá velké věci a to, že míří se svými světy na mobily je jen začátek. Japonská firma totiž kutí novou konzoli a také představí vlastní systém členství, které bude sdílené napříč platformami.

Základem pro expanzi Nintenda na mobily bude partnerství s významnou japonskou společností DeNA, která se specializuje na internetové portály, e-komerci a sociální a mobilní hraní. Pro Nintendo je nejdůležitější herní portál Mobage, který DeNA vlastní, a který má 30 milionů uživatelů. Firmy stvrdí své partnerství vzájemným odkupem akcií v hodnotě 181 milionů dolarů, přičemž Nintendo bude k 2. dubnu, kdy se obchod uzavře, vlastnit 10 procent DeNa a naopak ta se dostane k 1,24 procentům akcií Nintenda.

Společně budou obě společnosti pracovat na mobilních hrách, které nebudou porty, ale zcela novými tituly, jež využijí komerčně tak lákavé postavičky jako je Mario nebo Link. Nintendo ale přímo říká, že sice budou k dispozici všechny značky, které Nintendo vlastní, ale cílem je vytvořit opravdu dobré hry, takže chce omezit počet titulů, na kterých se bude pracovat. Tedy kvalita má vést nad kvantitou a vývoj zcela nových titulů zajistí, že hry budou ušité na míru daným mobilním platformám a nebude se zuby nehty pasovat port z handheldu či konzolí na mobily.

Možná jako ujištění, že Nintendo pomalu neustupuje z pole „velkých“ her, Iwata souběžně oznámil, že se v Nintendu pracuje na „dedikované herní platformě, která nese zcela nový koncept a nese vývojové označení NX.“ Zároveň dodal, že je ještě příliš brzy na to, aby přidali nějaké nové informace o NX, přičemž se více dozvíme až příští rok. Dá se tedy čekat, že příští rok přijde next-gen konzole od Nintenda.

28l zdroj: tisková zpráva

Třetí velkou novinkou je příprava společné online platformy, která má spojit „chytrá zařízení“ a „dedikované videoherní systémy.“ Jde o trochu komplikovaný způsob, jak říct, že Nintendo bude mít svou vlastní verzi PlayStation Network či Xbox Live, která bude sdílená napříč konzolemi, handheldy a mobily, přičemž zde bude zřejmě i prémiová verze, tedy ekvivalent PS Plus a Xbox Live Gold, ostatně bylo by to logické, pokud už máte systém členství. Jak ale potvrdilo oficiální prohlášení, tato nová služba bude mnohem víc, než jen v červnu končící věrnostní program Club Nintendo. Platforma se bude rozpínat napříč všemi stroji, kde hry od Nintenda najdete, tedy Wii U, PC, mobily, 3DS, NX atd.

Podtrženo, sečteno, Nintendo udělalo těmito oznámeními velký krok vpřed. Expanze na mobily znamená nejen prostor pro další růst Nintenda, ale také možnost pro nás, hráče, dostat se k zajímavým titulům z rodinného stříbra i na mobilech, což osobně vítám. Samozřejmě oznámení práce na nové konzoli je také velká událost, byť je jasné, že na něčem se v této sféře musí pracovat. Ale teď už víme, že příští rok snad i něco budeme vědět.

Vytvoření členské platformy s pravděpodobným prémiovým modelem předplatného je pak symbol toho, že Nintendo dohání konkurenci a samozřejmě představuje potenciální benefit pro hráče u Nintenda. Pokud bude chtít Nintendo zopakovat styl konkurentů, snad nás s prémiovým členstvím čekají i pravidelné tituly zdarma, bonusy, slevy apod. Ale to už hodně předvídáme a hádáme, zůstaňme prozatím u konstatování, že Mario se chystá na velký skok.

Nejnovější články