V survival detektivce Kôna se zapletete s přírodou a indiánskou mytologií
zdroj: tisková zpráva

V survival detektivce Kôna se zapletete s přírodou a indiánskou mytologií

2. 11. 2015 18:00 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Crowdfunding a s tím spojený vzestup nezávislých studií a vývojářů je nepochybně jev pozitivní. Nese s sebou ovšem i negativní aspekty – zajímavých projektů je zkrátka příliš. Člověka něco zaujme a hned se o pozornost dere něco dalšího. Chci tím taktně naznačit, že se mi zajímavý epizodický projekt Kôna zcela vypařil z hlavy, přestože jsme o něm psali rok nazpátek, kdy se hra blížila úspěšnému absolvování Kickstarter kampaně. Nejdříve jsem vám chtěl obšírně představovat zápletku a hlavně premisu hry, ale není to nutné, protože Aleš obojí shrnul posledně velmi jasně a nic se od té doby nezměnilo. Místo opakovaného tlachání vám předhodím nový trailer, který přináší dobré zprávy. První epizoda Kôna totiž vyjde v lednu příštího roku. A myslím, že fanoušci interaktivní fikce se mají nač těšit.

Zápletku nebo slíbené herní mechanismy nechci znovu popisovat nejenom proto, že už to udělal před rokem Aleš, ale i z toho důvodu, že to názorně obstarají záběry z nového videa. Veterán korejské války Carl Faubert přijíždí do odlehlého kanadského městečka vyšetřovat údajný vandalismus na vilce magnáta Hamiltona ze strany místních indiánů, ale v oblasti řádí sněhová bouře a magnát nikde. Z pohledu první osoby tak zahájíte vyšetřování, které zahrnuje boj s nástrahami přírody, konkrétní boj s nebezpečím (akce!), ale i s mytologií místních indiánů, v jejichž jazyce znamená název hry (Kôna) sníh.

Atmosféra sedmdesátkových filmů je soudě dle záběrů správně strefená, first person perspektiva sugestivní a dění zajímavé. Tvůrci Kôna chtějí ve své hře nabídnout kombinaci tradiční adventury (se sbíráním a používáním předmětů i puzzly), akční adventury (střílení a akce obecně má být ale málo) a survivalu v otevřené a nehostinném prostředí. A korunu by měl všemu nasadit vypravěč, jako z filmu či pohádky.

V lednu příštího roku vyjde Kôna pro Windows, Mac i Linux a díky bohu, že se tvůrci skrze video připomněli. Zrovna na Kôna bych vážně nerad zapomněl. Jen si musím název hry poznačit, abych zas za pár měsíců nezjišťoval, co toho, od koho to je, a jestli jsem o tom náhodou nepsal. Prostě je těch zajímavých projektů nějak moc na můj starý a chorý mozek. Další informace najdete na homepage.

Nejnovější články