Už zase? Saúdská Arábie navyšuje svůj podíl v Electronic Arts
zdroj: Middle East Eye

Už zase? Saúdská Arábie navyšuje svůj podíl v Electronic Arts

17. 5. 2023 10:19 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán, který předsedá státnímu investičnímu fondu PIF (Public Investment Fund), se snaží diverzifikovat obchodní zaměření země a omezit její závislost na ropném průmyslu. Za tím účelem často investuje ve významných herních společnostech a prozatím poslední volba padla na Electronic Arts.

Investiční portál Seeking Alpha hlásí, že saúdský fond na konci čtvrtého čtvrtletí uplynulého fiskálního roku 2023 vlastnil 24,81 milionu akcií EA, přičemž ještě ve třetím čtvrtletí to bylo pouze 16,01 milionu. To znamená, že mezi lednem a březnem došlo k navýšení o 55 %. Vydavatelská společnost vyslala do oběhu celkem 274 milionů akcií, saúdský podíl tudíž momentálně činí 9 %.

Zpráva přichází tři měsíce poté, co bin Salmán řadou postupných nákupů skrze svou divizi Savvy Games Group navýšil saúdský investiční podíl v Nintendu až na celkových 8,26 % a stal se tím největším akcionářem japonského herního giganta mimo Japonsko.

Jedná se o pokračování již delší dobu existujícího trendu – PIF před necelými třemi lety pořizoval akcie v Blizzardu, Electronic Arts a Take-Two za více než tři miliardy dolarů. Loni na jaře zase utratil další miliardu dolarů za 8% podíl v Embracer Group (mateřská společnost THQ Nordic, Crystal Dynamics, Nordic Games a dalších). Krom toho též vlastní podíly v Capcomu a jihokorejské vydavatelské společnosti Nexon.

Ne všichni vidí saúdské investiční snahy rádi, zejména kvůli vlažnému přístupu k lidským právům v zemi i osobě samotného prince bin Salmána. Ten je spojen s brutálním mučením a vraždou opozičního novináře Džamála Chášukdžího z roku 2018, kterou si dle závěrů CIA (díky, Washington Post) princ objednal.

Nejnovější články