Saúdská Arábie navyšuje svůj podíl v Nintendu
zdroj: InsideArabia

Saúdská Arábie navyšuje svůj podíl v Nintendu

17. 2. 2023 7:00 | Novinky | autor: Jan Slavík |

Investiční a informační portál TradingView zjistil, že státní fond Saúdské Arábie PIF (Public Investment Fund), kterému předsedá korunní princ Muhammad bin Salmán, navýšil svůj podíl v Nintendu na 7,08 %.

Nejedná se o žádnou nenadálou akci, fond nakoupil 5% podíl v Nintendu už vloni v květnu a minulý měsíc ho zvýšil na 6,07 %. Nintendo vloni prohlašovalo, že o saúdské investici nemělo informace a dozvědělo se o ní až z novin. K současnému navyšování podílu ze strany PIF zatím Nintendo neposkytlo žádný komentář.

Korunní princ se svým fondem nakupuje všude možně už delší dobu. V prosinci roku 2020 pořídil akcie v Activision Blizzardu, Electronic Arts a Take-Two za více než tři miliardy dolarů. Následoval miliardový nákup 8% podílu v Embracer Group (mateřská společnost Nordic Games, THQ Nordic, Crystal Dynamics a dalších).

V roce 2022 princ dále pomocí své firmy Electronic Gaming Development Company získal 96% podíl v renomovaném japonském studiu SNK, čímž se stal faktickým vlastníkem společnosti stojící za tituly jako Fatal Fury, Metal Slug či King of Fighters.

Fond PIF také utratil více než miliardu dolarů za 5% podíl v Capcomu a jihokorejské vydavatelské firmě Nexon. Vloni v září pak princ ohlásil novou obchodní strategii, jejíž součástí má být útrata třinácti miliard dolarů, aby fond „získal předního herního vydavatele, který se stane strategickým partnerem v rozvoji“. Na koho má zálusk, se ale stále neví.

Princ tím pokračuje ve svých dlouhotrvajících snahách diverzifikovat obchodní zaměření země a snížit závislost saúdské ekonomiky na výdělcích z ropného průmyslu.

Nejnovější články