RPG klasika Final Fantasy VI míří na Steam - připravte se na dlouhé dobrodružství
zdroj: tisková zpráva

RPG klasika Final Fantasy VI míří na Steam - připravte se na dlouhé dobrodružství

9. 12. 2015 11:11 | Novinky | autor: Honza Konfršt |

Nebudeme se raději pouštět do debat, zda je ten který díl série Final Fantasy nejlepší či nikoli, faktem však je, že šestku mnozí vynáší na piedestal a patří mezi nejskloňovanější jména v diskusích o nejlepších RPG. Zaměřme se nyní pouze na fakta – Final Fantasy VI vyšla v roce 1994 na SNES, přičemž následovaly verze pro PlayStation, Game Boy Advance, Wii Virtual Console a znovu PlayStation, ovšem v podobě PSone Classics na PS3. Následovaly pak i mobilní platformy s Androidem a iOS. A příští týden, konkrétně 16. prosince, dorazí také na PC, na Steam. Toliko k důvodům k jásotu, nicméně i tady se najdou mušky na kráse.

PC port totiž, tedy alespoň jak to tak zatím vypadá, nebude portem nejlépe vypadající SNES verze, ale půjde zřejmě o dle mnohých poněkud zpackanou verzi pro mobilní zařízení. U takto letitého titulu by to sice vadit nemuselo – málokdo si ještě SNES klasiku pamatuje. Bylo by ale hezké, kdyby se na PC objevila verze s co nejdetailnější grafikou, byť třeba mnozí namítnou, že u podobného retra už ten rozdíl zase tak velký není. Ale třeba už jen horší fonty mohou být po pár desítkách až stovkách hodin na velkém monitoru dostatečným problémem. Na druhou stranu je pravděpodobné, že mobilní verze jsou prostě mnohem snazší na vytvoření PC portu. Ačkoliv se na obrázcích ukazuje port mobilní verze, v tiskové zprávě se hovoří o dodatečných úpravách grafiky, tak uvidíme.

Jenže ani to by vám nemělo zabránit v tom se do Final Fantasy VI pustit, pokud jste ještě neměli tu čest. Jde o vskutku vynikající RPG a superlativy, které se na její imaginární hlavu snáší jsou plně zasloužené. V první řadě stojí příběh, který disponuje skvěle napsanými postavami, které se vymykají černobílému vykreslení. Nejvíce se to projevuje u ústřední dvojice Terry, míšenky a bývalé otrokyně Císařství, která se zbavila mozkového aparátu, který ji ovládal, a Celest, bývalá velitelka císařských sil, která byla po zpochybňování praktik armády uvězněna a přidala se k povstalcům.

Nicméně nejde ani tak o to, čím postavy, kterých je celkem čtrnáct, byly, ale o to, jak se vyvíjí, jaké mají charakterové vlastnosti a především, jak dobře s nimi zachází děj. Až po brilantní finále jde o scénář plný skvělých zvratů, který se odehrává ve fantaskním světě na pokraji industriální revoluce a silně koketuje se steampunkem. Scenáristická práce s emocemi, nedokonalými charaktery, které jsou na hony vzdálené žánrovým klišé a samozřejmě překvapivé zvraty dělají z hry brilantní JRPG. Nu a v neposlední řadě oceníte též soundtrack z pera slavného Nobua Uematsu.

zdroj: Archiv

Nejnovější články