První kapitolu nového King's Questu vydají džentlmeni na konci července
zdroj: tisková zpráva

První kapitolu nového King's Questu vydají džentlmeni na konci července

30. 6. 2015 19:23 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Přestože adventury patří v našich končinách k zavedeným žánrům, kterému hráči věnovali pozornost i v době, kdy se o něm psalo, že je globálně dočista kaput, nemám pocit, že by zdejší publikum nějak zvlášť adorovalo King's Quest sérii od Sierry. Ale jako naivní videoherní sluníčkář věřím, že se situace změní s vydáním King’s Quest: The Complete Collection od šikovných indošů ze studia The Odd Gentlemen, protože po setkání s nimi (a s hrou) během GDC mám od novodobého King's Questu jen ta nejvyšší očekávání. Sepsal jsem o tom nemoderně dlouhý článek bez dvojsmyslů a memů, kdybyste měli zájem, ale teď vám chci sdělit něco jiného. První z pěti kapitol nové KQ hry s podtitulem A Knight to Remember totiž vyjde 28. července pro PC a PlayStation konzole a jen o den později pro Xbox konzole.

Velmi lehký nástin humoru a herních situací, které na vás čekají v první kapitole z pěti (+ epilog) nabízí trailer, ale samožersky vás stejně ještě jednou odkážu na mé dojmy ze hry z GDC. Snažím se v článku popsat a vysvětlit, že humor nebude dětinský, ale příjemně absurdní, akční vložky nebudou triviální, hádanky budou zábavné i logické a navíc bude možné řešit situace různými způsoby. No, napsal jsem toho v článku mnohem víc, ale měl bych té vysvětlit, jak je to s rozdělením hry na více částí.

Nepředstavujte si rozdělení na kapitoly jako dělení na epizody v Telltale hrách. V King's Quest tvoří každá kapitola samostatný, do značné míry uzavřený, celek se začátkem, zápletkou a jejím vyvrcholením. Samozřejmě, že všechny kapitoly dají dohromady jeden dobrodružný celek, ale chci říct, že na konci kapitol nebudete naštvaní z brutálního cliffhangeru, což se u Telltale her stává - a když pak máte čekat několik měsíců na vydání další části, je to k vzteku.

zdroj: Archiv

Časová prodleva mezi vydáním jednotlivých kapitol King's Quest by navíc neměla být několikaměsíční. Tvůrci společně s vydavatelem (Sierra/Activision) sice konkrétní vydavatelský plán kapitol nenabízí, ale soudě dle vyjádření tvůrců by rádi měli komplet hru venku na jaře nebo v létě příštího roku. Řekněme tedy, že v roce 2015 vyjdou dvě, tři epizody a zbytek pak příští rok. To zní docela solidně, zejména s přihlédnutím k proklamované (relativní) uzavřenosti a solidní délce jednotlivých kapitol.

První kapitola vyjde zájemce na Steamu na 8 liber, takže zhruba tři stovky českých papírků. Cena těch zbylých bude pravděpodobně stejná, takže předobjednávka celé série za 32 liber (cca 1230 Kč) se zdá být výhodnější. Jenže je tu faktor nevypočitatelnosti ohledně termínů vydání dalších kapitol, stejně jako není možné dopředu říci, jak se budou kapitoly kvalitativně vyvíjet.

Pokud tedy nepatříte k naprosto oddaným fanouškům, asi bude lepší nákup celé série dopředu zvážit. Přeci jenom je zbytečné, aby člověk hazardoval se svými financemi měsíce předem bez jakékoli záruky. A to říkám jako člověk, který novému King's Questu docela věří - ke konfrontaci dojmu s realitou ale dojde až za měsíc. Pak budu moudřejší.

Nejnovější články